Przepisy na dania z olejem lnianym.
Coraz więcej ludzi dba o swoje zdrowie, patrząc na to, co ląduje na ich talerzu. Szybkie i smaczne potrawy z dodatkiem oleju lnianego to sposób na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Warto włączyć go do swojej diety w postaci koktajli czy przekąsek.
Olej lniany i jego właściwości
Olej lniany jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno z ziaren siemienia lnianego, znanego jako polskie superfoods. Ma żółtą barwę i lekko orzechowy smak, który podkreśla wiele potraw. Olej lniany jest tłuszczem roślinnym, mającym wiele zalet, dlatego warto dodać go do swojej diety.
Spożywanie oleju lnianego jest wsparciem dla całego organizmu. To nieocenione źródło drogocennych kwasów omega-3 i omega-6, których wielu z nas ma w swojej diecie za mało. Olej lniany jest znany z prozdrowotnego wpływu. Jego regularne spożywanie działa pozytywnie na serce, obniża cholesterol, poprawia kondycję skóry, wspiera gojenie się ran, a także pomaga w walce z nadciśnieniem.
Olej lniany jest ceniony ze względu na działanie przeciwzapalne, a dodatkowo ma korzystny stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu i procesy myślowe. Spożywanie kwasów Omega-3 poprawia pamięć, koncentrację, a także wzrok. Może być stosowany nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Doskonale sprawdza się jako składnik masek na włosy, przeciwdziałający ich wypadaniu. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju włosów, a regularnie stosowany regeneruje je i odżywia. Dodatkowo może być używany jako dodatek do kremu, a nałożony na twarz na noc wraz z kremem mocno zregeneruje skórę. Powinny po niego sięgać osoby, które zmagają się z trądzikiem, ponieważ nie zapycha porów skóry, dzięki czemu nie nasila objawów trądziku. Nie ma nic lepszego niż naturalne sposoby dbania o swoją skórę.
Przepisy z olejem lnianym
Zainteresowanie olejem lnianym rośnie z roku na rok, ponieważ coraz więcej osób poszukuje sposobu na poprawę własnego zdrowia i samopoczucia. W kuchni staje się tak bardzo popularny, jak oliwa z oliwek, która na stałe zadomowiła się na kuchennych stołach. Istnieje wiele przepisów z olejem lnianym jako dodatkiem do potraw, ale można go spożywać również bez żadnych dodatków. Większość z nas jednak wykorzystuje go na zimno.
Jednym z prostszych przepisów jest twarożek z olejem lnianym. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą dwie łyżki oleju lnianego z 6 dużymi łyżkami twarogu. Aby uzyskać gładszą konsystencję, możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Dorzuć jeszcze swoje ulubione przyprawy, a otrzymasz gotowy dodatek do świeżego pieczywa.
Olej lniany jest świetnym uzupełnieniem świeżych sałatek. Wystarczy poszatkować ulubione warzywa, skropić olejem lnianym, doprawić przyprawami i gotowe. Co więcej, olej lniany doskonale nadaje się do sałatek owocowych. Osoby, które dbają o linię, powinny stosować olej lniany codziennie, ponieważ przyspiesza on metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Koktajle z olejem lnianym
Najłatwiejszym sposobem na użycie oleju lnianego jest przyrządzenie sycącego koktajlu, który zrobisz z ulubionych warzyw i owoców. Szczególnie polecane jest zielone smoothie, w którego składzie są liście szpinaku, banan, pół jabłka, kiwi, woda i łyżka oleju lnianego. Ten sposób spożywania oleju jest wręcz idealny dla osób, które nie lubią jego smaku, a chciałyby włączyć go do swojej diety. Jeśli masz dzieci, to jest to dobry sposób na wzbogacenie ich diety o porcję zdrowia.
Łatwy w wykonaniu jest także koktajl bananowo-migdałowy z dodatkiem płatków owsianych, który z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Zmieszaj szklankę mleka migdałowego z małym bananem, dodaj 3 łyżki płatków owsianych, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oleju lnianego i kilka płatków migdałowych. Tak przygotowany koktajl wypij jako przekąskę, kiedy poczujesz niewielki głód.
Możesz także przygotować szybki deser, idealny na letnie dni. Połącz jogurt naturalny, łyżkę oleju lnianego oraz 5 świeżych brzoskwiń. Wszystko zblenduj na gładką masę, włóż do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Jak wybrać dobry olej lniany?
Na rynku jest dostępnych wiele olejów lnianych, natomiast warto sięgnąć po te dobrej jakości. Najlepszy to ten tłoczony na zimno, w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Dobry olej powinien być zamknięty w butelce z ciemnego szkła. Po otwarciu koniecznie trzeba go przechowywać w lodówce, aby nie utracił swoich właściwości. Sięgaj po produkty wysokoolejowe, które mają ponad połowę więcej kwasów omega-3 niż produkty niskoolejowe. Dzięki temu szybko zobaczysz pierwsze rezultaty. Wybierz olej nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że jest to produkt dobry jakościowo.
- I. Nieumywakin, Olej lniany, Wyd. Hartigrama, Warszawa 2017.
- A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom Omega-3, Wyd. Vital, Białystok 2018.
- https://www.healthline.com/nutrition/optimize-omega-6-omega-3-ratio#TOC_TITLE_HDR_4 (dostęp czerwiec 2021r.)
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.