Olej z awokado – właściwości i zastosowanie w kuchni i lecznictwie
Olej z awokado wyróżnia się nieprzeciętnymi wartościami odżywczymi i prozdrowotnym działaniem. Emulsja o maślanym smaku może być wykorzystywana jako dodatek do sosów, deserów i innych dań, ale również do zabiegów kosmetycznych. Poznaj wszystkie właściwości oleju i sprawdź, jak go wykorzystać!
Właściwości oleju z awokado
Olej z awokado, dzięki zawartości witamin, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazuje prozdrowotne działanie. Coraz częściej wypiera on popularne oleje roślinne, a nawet oliwę z oliwek. Złotozielona emulsja o maślanym smaku wytłaczana z miąższu owocu może być stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jeśli szukasz lekarstwa na poprawę odporności, rozdwajające się paznokcie, przesuszone i wypadające włosy, pragniesz naturalnie poprawić kondycję skóry i wygładzić zmarszczki lub cierpisz na problemy natury dermatologicznej czy sercowo-naczyniowej, olej z awokado tłoczony na zimno będzie dla ciebie najlepszym rozwiązaniem.
Jest on nieoceniony w przypadku zmian trądzikowych, egzemy i wielu innych przypadłości skórnych. Łuszcząca się skóra na twarzy, wypryski czy zmarszczki stają się mniej widoczne. Głęboko nawilżona jest też sucha skóra. Olejek awokado mo żesz ponadto stosować, aby ochronić odsłonięte okolice ciała od promieniowania UV. To również cenny środek na bóle stawowe i choroby przyzębia, dlatego, jeśli zmagasz się z reumatyzmem lub krwawiącymi dziąsłami, regularnie stosuj olej. Ten surowiec obniża również cholesterol i wspomaga pracę układu nerwowego.
W oleju z awokado znajdziesz przede wszystkim witaminy A, E i K oraz biotynę i niacynę, fitosterole, skwalen, lecytynę i chlorofil. Charakterystyczną cechą jest także spora ilość soli mineralnych, zwłaszcza krzemu, potasu, manganu i fosforu. Olej z awokado ma też właściwości przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wykazuje działanie wygładzające i regenerujące, dlatego możesz go stosować nie tylko w celach leczniczych, ale też pielęgnacyjnych i kosmetycznych.
Zastosowanie oleju z awokado
Nierafinowany olej z awokado jest tłuszczem uniwersalnym. Mimo że jest tłoczony na zimno w procesie produkcji, jego temperatura dymienia jest wysoka, dlatego możesz go wykorzystywać nie tylko do sałatek, deserów i marynat, ale też do pieczenia, duszenia czy grillowania. Wybierając go do smażenia czy innego rodzaju obróbki termicznej mięs, ryb, owoców morza czy warzyw i grzybów, które dotychczas wykorzystywane były w twojej kuchni, będziesz zadowolona. Olej z awokado ma znacznie więcej właściwości prozdrowotnych niż inne oleje i nie traci cennych składników podczas gotowania. Pamiętaj tylko, aby po otwarciu butelki przechowywać go w lodówce.
Stosowanie oleju z awokado pozwoli wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, zmienić styl życia i dodać do potraw nieco egzotycznego smaku. Zastąp nim też masło, przygotowując ziemniaczane czy kalafiorowe purée, wzbogać nim ciasto na pizzę czy przygotuj na jego bazie aromatyczne pesto z makaronem. Jeśli natomiast nie jesteś zwolennikiem eksperymentów kulinarnych i wolisz pozostać przy dobrze ci znanych tłuszczach, olej z awokado możesz spożywać bezpośrednio z łyżeczki kilka razy w ciągu dnia lub zastosować go do zabiegów pielęgnacyjno-kosmetycznych, mieszając z ulubionymi produktami z drogerii czy apteki. Spróbuj też tworzyć własne mieszanki na bazie oleju, dodając przyprawy takie jak cynamon, imbir czy miód. Warto także nakładać olej w czystej formie bez żadnych innych składników. Zastosuj go w niezmiennej postaci do kąpieli i masażu lub jako maskę.
Olej z awokado – jak wykorzystać jego zalety?
Olej z awokado na włosy mogą nakładać zarówno mężczyźni, jak i kobiety. To cenny naturalny kosmetyk w walce z chorobami skóry głowy, a także schorzeniami, w przebiegu których struktura włosa pogarsza się lub cebulki słabną i wypadają. Tłuszcz możesz aplikować na włosy mokre podczas mycia lub na suche przed zabiegiem szamponowania. Olejek awokado wykorzystuje się w peelingach enzymatycznych oraz maseczkach nawilżających, energetyzujących i rozświetlających cerę każdego rodzaju. Ten produkt ma szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni.
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem zielonkawej emulsji i wzbogacić ulubione potrawy, desery czy przekąski i napoje, wystarczy kilka mililitrów oleju dziennie. Jedną z ciekawych propozycji zastosowania dobroczynnego tłuszczu jest pasta do smarowania pieczywa. Wystarczy pół szklanki oleju awokado, pół świeżego awokado, trzy ząbki czosnku, 100 g sera typu feta, puszka białej fasoli oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki należy włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę, a na koniec dodać sok z 1 cytryny. Powstałą pastę nakładaj na świeżą bułkę lub chleb. To ciekawa propozycja na przystawkę.
- K. Achremowicz, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywność. nauka. Technologia. Jakość”, 2005, nr 44, s. 23–35.
- A. Obiedzińska, Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, „Żywność. nauka. Technologia. Jakość”, 2012, nr 80, s. 27–44.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.