Spuchnięte kolano – przyczyny, domowe sposoby leczenia
Ból i spuchnięte kolano to powszechne objawy, które pojawiają się w wyniku wielu nieprzyjemnych stanów i chorób przewlekłych o różnorodnej etiologii. Dolegliwości możesz złagodzić na wiele sposobów, stosując m.in. zimny kompres. Sprawdź, co może wywoływać obrzęk, i dowiedz się jak sobie z nim radzić!
Spuchnięte kolano – przyczyny
Opuchnięte kolano jest swoistą odpowiedzią organizmu na uszkodzenia różnego rodzaju struktur znajdujących się w obrębie stawu i oznacza gromadzenie się płynu śródtkankowego w przestrzeniach ciała w tym obszarze. Obrzęk powstaje w wyniku zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami dążącymi do zatrzymania płynów w naczyniach a czynnikami dążącymi do przedostania się płynu poza ich światło. Jeśli chodzi o spuchnięte kolana, przyczyny zaburzeń można podzielić na dwie kategorie. Jedną z nich są uwarunkowania mechaniczne, dotyczące samych struktur stawu kolanowego, powodujące podrażnienie, stan zapalny i zwiększoną produkcję płynu stawowego. Do tego typu sytuacji możesz doprowadzić np. w wyniku kontuzji podczas aktywności fizycznej lub wskutek postępującej choroby kostno-stawowej, takiej jak zwyrodnienie stawów. Spuchnięte kolano po upadku na śliskiej nawierzchni, nagły skręt nogi czy inne sytuacje istotnie mogą nadwyrężyć elementy stawu i wywołać wysięk. Opuchlizna kolana pojawia się także po operacji chirurgicznej, np. po endoprotezoplastyce stawu.
Drugą grupą przyczyn nieprzyjemnego stanu są problemy niezwiązane z układem ruchu. Spuchnięte kolano bez urazu najczęściej jest związane z problemami natury naczyniowo-krążeniowej i dotyczy trudności w odprowadzaniu płynów z obwodu w kierunku centralnym organizmu, np. w zakrzepicy. Również dna moczanowa oraz otyłość powodują nieprzyjemności. Ze względu na szerokie spektrum przyczyn, które odpowiadają za opuchliznę kolana, jest to objaw mało charakterystyczny. Z tego powodu w rozpoznaniu bezcenne są okoliczności pojawienia się dolegliwości, określenie ich charakteru i lokalizacji, a także wskazanie dodatkowych symptomów.
Domowe sposoby na opuchnięte kolano
Jeśli zmagasz się z wysiękiem w okolicy stawu kolanowego, jedną ze skutecznych i zarazem ponadczasowych metod są okłady na opuchliznę. Poza przykładaniem zimnego ręcznika, żelowego wkładu, opakowania mrożonki czy liści kapusty i kefiru możesz zastosować masaż kostkami lodu. To metody przydatne szczególnie w stanach pourazowych i w przemęczeniu. Schładzanie wykonuj przez 20–30 minut kilka razy dziennie. Równie ważna jest elewacja, czyli wysokie ułożenie nogi. Najlepiej, aby Twoja stopa i kolano znajdowały się powyżej poziomu biodra. W tej pozycji możesz wykonywać delikatne ćwiczenia stopą, które poprawią krążenie i usprawnią odprowadzenie wysięku.
Na puchnące kolana dobrym sposobem jest ruch w odciążeniu. Ćwiczenia na ból kolana i wysięk możesz wykonywać na pływalni lub w wannie. Pamiętaj jednak, że opuchnięte kolano bez względu na przyczynę jest naturalną odpowiedzią organizmu, dlatego nie zawsze musisz z nim walczyć. Wstrzymaj się z zażywaniem leków przeciwzapalnych, jeśli lekarz tego nie zalecił. W ten sposób możesz nawet spowolnić procesy naprawcze stawu. Jeśli czujesz taką potrzebę, zastosuj miejscowo maść.
Co jeszcze stosować na spuchnięte kolano?
O ile okłady na opuchnięte kolano, elewacja oraz ćwiczenia są pomocne w sytuacjach o podłożu mechanicznym, nie oznacza to, że nie sprawdzą się w dolegliwościach powstałych na innym tle. Wówczas jednak nie możesz lekceważyć zaleceń lekarza, dotyczących przede wszystkim zażywania stałych leków. Odpowiednio dobrane środki pozwalają na remisję choroby i złagodzenie jej przebiegu, ale jednocześnie zmieniają zapotrzebowanie żywieniowe Twojego organizmu. W tym okresie jest on bardziej niż zwykle wymagający i wrażliwy na niedobory niektórych składników odżywczych, dlatego w trosce o zdrowie musisz zmodyfikować nieco dotychczasowy jadłospis, zwłaszcza w przebiegu postępującej choroby, wywołującej degenerację struktur stawu.
Uzupełnij domowe leczenie obrzęków kolan zbilansowaną dietą, bogatą zwłaszcza w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Cennym ich źródłem są ryby i owoce morza, a także rośliny strączkowe. Pamiętaj przy tym także o witaminach, zwłaszcza C, A i E. Nie mniej istotny jest kolagen, główny składniki tkanki łącznej i jeden z najważniejszych budulców strukturalnych organizmu. Znajdziesz go w bulionach mięsnych i w galaretkach owocowych. Nie musisz radykalnie zmieniać swojego menu. Wystarczy częściej decydować się np. na zupy i wędliny. Niedobory kolagenu możesz także uzupełnić poprzez suplementację wyrobów farmaceutycznych.
- F. Bolechowski, Podstawy ogólnej dano styki klinicznej, PZWL, Warszawa 1982.
- H. Stolińska-Fiedorowicz, Zdrowe stawy. Leczenie dietą, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2019.
- W. Bruckle, Reumatoidalne zapalenie stawów, Interspar, Warszawa 2000.
- W. Romanowski i in., Choroby zwyrodnieniowa stawów – aktualne standardy leczenia, „Forum Reumatologiczne” 2016, t. 2, nr 2.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.