Orzechy laskowe – skład i właściwości prozdrowotne
Orzechy laskowe to jedne z najzdrowszych orzechów. Dostarczają nie tylko wielu składników mineralnych i witamin, ale przede wszystkim cenny tłuszcz roślinny, który ma działanie prozdrowotne. Sprawdź, co możesz zyskać, jedząc regularnie orzechy laskowe.
Orzech laskowy – charakterystyka
Orzechy laskowe to jadalne owoce pochodzące z krzewów leszczyny (Corylus). Należą one do najpopularniejszych orzechów na całym świecie. Są spożywane nie tylko jako przekąska, ale przede wszystkim są dodawane do wielu produktów spożywczych. Mowa tu m.in. o czekoladach, wyrobach cukierniczych i piekarniczych oraz lodach. Orzechy laskowe są też głównym składnikiem najbardziej znanych kremów orzechowych. W dalszej części artykułu dowiesz się, jakie właściwości mają orzechy laskowe.
Orzech laskowy – odmiany
Na świecie uprawianych jest wiele różnych odmian orzechów. Najbardziej znane odmiany orzecha laskowego to:
Cosford – odmiana angielska; wydaje średniej wielkości lub duże owoce,
Kataloński – wywodzi się z Hiszpanii; jest to odmiana deserowa; cechuje się dużymi owocami,
Barceloński – podobnie jak odmiana Katalońska pochodzi z Hiszpanii; wykształca duże owoce,
Warszawski Czerwony – polska odmiana; cechuje się dużymi i smacznymi owocami, które są pokryte charakterystyczną czerwoną skorupą,
Syrena – odmiana wyhodowana w Polsce; wydaje duży i słodki owoc; nadaje się do przygotowania przetworów,
Halle – pochodzi z Niemiec; jest to odmiana obficie owocująca; charakteryzuje się stosunkowo dużą słodyczą.
Orzechy laskowe – kalorie i skład
Orzechy laskowe podobnie jak inne rodzaje orzechów wielu osobom kojarzą się głównie z wysoką kalorycznością. I jest to zgodne ze stanem faktycznym. Ile kalorii mają zatem orzechy laskowe? Ich wartość energetyczna wynosi aż 629 kcal/100 g. Wynika z tego, że jeśli zjesz jedną garść tych orzechów, to dostarczysz organizmowi około 175 kcal. To stosunkowo dużo. Dla zobrazowania tyle kalorii zawiera np. 1,5 sztuki banana. Pod względem kaloryczności, na tle innych orzechów wspomniane orzechy laskowe plasują się w środku stawki. Jak kształtuje się wartość kaloryczna innych orzechów? Poniżej lista:
orzechy nerkowca – 553 kcal/100 g,
orzeszki ziemne (arachidowe) – 567 kcal/100 g,
orzechy pinii – 673 kcal/100 g,
orzechy makadamia – 718 kcal/100 g,
orzechy włoskie – 654 kcal/100 g,
orzechy brazylijskie – 660 kcal/100 g.
Na wysoką kaloryczność orzechów laskowych wpływa tłuszcz roślinny. Stanowi on około 60% masy orzechów! W tym miejscu warto jednak podkreślić, że orzechy te są obfitym źródłem dobrego tłuszczu. Stąd nie należy się go obawiać. Dostarcza on przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasu oleinowego. Aktualne zalecenia żywieniowe wskazują, że powinniśmy zastępować w diecie nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) wspomnianymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (JKT). Wprowadzenie takiej praktyki w życie skutkuje poprawą funkcjonowania układu krążenia i przyczynia się do uregulowania gospodarki węglowodanowej (np. do zapewnienia prawidłowego poziomu cukru we krwi). Stąd regularne jedzenie orzechów laskowych może nam ułatwić to zadanie!
Orzech laskowy – witaminy i składniki mineralne
Orzech laskowy to źródło wielu witamin. Jakie witaminy mają orzechy laskowe? Wśród tej grupy związków należy wymienić przede wszystkim kwas foliowy (113 µg/100g) i witaminę E (15 mg/100 g). W tym miejscu warto krótko wspomnieć, że kwas foliowy to jeden z najważniejszych składników pokarmowych w diecie kobiet ciężarnych, witamina E jest zaś silnym przeciwutleniaczem i ze względu na swoje działanie przeciwstarzeniowe bywa nazywana „witaminą młodości”. W mniejszych ilościach w orzechach laskowych są obecne: tiamina (witamina B1), witamina B6 i niacyna.Gdy mowa o wartości odżywczej orzechów laskowych, nie sposób nie wspomnieć o składnikach mineralnych. Orzechy te są szczególnie zasobne w magnez (163 mg/100 g), wapń (114 mg/100 g), mangan (6,18 mg/100 g), potas (689 mg/100 g), żelazo (4,7 mg/100 g), cynk (2,45 mg/100 g) i miedź (1,72 mg/100 g).Powyższe dane jednoznacznie pokazują, że jeśli włączysz orzechy laskowe do swojego codziennego jadłospisu, Twoja dieta stanie się o wiele bardziej wartościowa.
Orzechy laskowe – właściwości
Spożywanie orzechów laskowych przyczynia się do wzmocnienia naszego zdrowia. I to nie tylko ze względu na dostarczenie wspomnianych składników odżywczych (tłuszczu roślinnego, witamin, składników mineralnych). Działanie prozdrowotne orzechów laskowych potwierdzają również badania naukowe! Właściwości orzechów laskowych są bardzo szerokie i dotyczą one przede wszystkim układu krążenia.Naukowcy dowiedli, że regularne jedzenie orzechów laskowych może być pomocne w redukcji stężenia „złego” cholesterolu LDL. Co więcej, składniki w nich zawarte mogą hamować utlenianie cholesterolu. Ma to istotne znaczenie dla zdrowia, ponieważ utleniona forma cholesterolu przyczynia się do powstawania miażdżycy. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że orzechy laskowe mają działanie przeciwmiażdżycowe. Przy okazji warto też wspomnieć, że cechują się one właściwościami przeciwzapalnymi i mają zdolność do obniżania stężenia białka C-reaktywnego (CRP), czyli cząsteczki o działaniu prozapalnym.Aby osiągnąć korzyści zdrowotne, wystarczy spożywać jedną garść orzechów laskowych (około 30 g) dziennie.
Orzechy laskowe prażone – czy również są zdrowe?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy właściwości orzecha laskowego poddanego prażeniu są takie same, jak w przypadku jego surowego odpowiednika. Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ nikt nie wykonywał takich szczegółowych badań. Wiadomo, że prażenie orzechów laskowych prowadzi do redukcji poziomu cennych dla zdrowia związków. Głównie dotyczy to witaminy E, steroli roślinnych i kwasu linolowego. Wydaje się jednak, że prażone orzechy laskowe również wykazują prozdrowotny wpływ na organizm, choć z pewnością mniejszy niż orzechy surowe.
Orzechy laskowe – przechowywanie
Jeśli jesteś zwolennikiem orzechów, to warto wiedzieć, jak przechowywać orzechy laskowe. Zawierają one duże ilości tłuszczu, który jest podatny na jełczenie, dlatego też najlepiej przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie orzechów w lodówce lub w bawełnianym woreczku.
Orzechy laskowe – jak je obierać?
Zastanawiasz się, jak obrać orzechy laskowe? Jest to bardzo proste! Wystarczy umieścić orzechy na patelni lub na blasze do pieczenia i delikatnie je podprażyć. Gdy przestygną, trzeba je potrzeć palcami i skórka sama odpadnie. Można też przenieść je do woreczka bawełnianego lub zawiniętej szmatki i intensywnie mieszać, aby się o siebie pocierały.
- J. Amaral i in., Effects of roasting on hazelnut lipids, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2006, nr 54, s. 1315–1321.
- S. Perna i in., Effects of hazelnut consumption on blood lipids and body weight: a systematic review and bayesian meta-analysis, „Nutrients” 2016, nr 8, 747.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.