Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Dlaczego warto jeść orzechy macadamia?

Agata Muchowska29.05.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Orzechy macadamia swoją nazwę zawdzięczają botanikowi Walterowi Hillowi, który nazwał je na część swojego przyjaciela Johna Macadama. Są to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów na świecie. Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiega chorobom dywinacyjnym i wspomaga proces odchudzania.


orzechy-macadamia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze
pixabay

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Orzechy macadamia – zdrowie zamknięte w łupince
  2. Zastosowanie orzechów macadamia w kosmetyce
  3. Orzechy macadamia i ich właściwości lecznicze
  4. Orzechy macadamia w trosce o piękną sylwetkę

Orzechy macadamia – zdrowie zamknięte w łupince

Orzechy macadamia pochodzą z Australii. Rosną na wysokich, wiecznie zielonych drzewach. Obecnie uprawiane są także w Afryce Południowej i na Hawajach. Wyglądem przypominają orzechy laskowe, są jednak od nich większe i twardsze. Uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Swoją popularność zawdzięczają wyjątkowemu, maślanemu smakowi oraz dużej ilości wartości odżywczych. 

Znajdziesz w nich m.in.

  • wapń,

  • żelazo,

  • fosfor,

  • cynk,

  • witaminy z grupy A, E oraz B,

  • tłuszcze nienasycone,

  • lecytynę,

  • kwasy omega 3, 6 i 7,

  • kwas palmitynowy.

Wapń, żelazo oraz fosfor pozytywnie wpływają na układ kostny i mięśniowy. Cynk pozwoli Ci cieszyć się zdrowymi włosami, skórą i paznokciami. Mimo najwyższej wśród orzechów zawartości tłuszczu (w 100 gramach tego chrupiącego przysmaku znajduje się aż 717 kalorii), wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że większość stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone. Pomagają one w przyswajaniu witamin, dostarczają energii oraz pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co ważne, jedzenie orzechów macadamia ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie twojego mózgu i może uchronić Cię przed chorobami serca. Olejek z tych orzechów można stosować także do aromaterapii oraz masaży i zabiegów pielęgnacyjnych.

Zastosowanie orzechów macadamia w kosmetyce

Orzechy macadamia doskonale sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji. Są doskonałą alternatywą dla chemicznych kosmetyków. Sprostają twoim oczekiwaniom, jeśli jesteś fanką ekologicznych i naturalnych sposobów dbania o urodę. Ze względu na mnogość składników są coraz częściej stosowane do pielęgnacji ciała i włosów. 

Z orzechów robi się olej macadamia, który jest bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B oraz lecytynę. Zawiera także kwasy omega 3 i omega 6, mające wpływ na regenerację skóry. Ma też działanie antyoksydacyjne, chroni więc skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Kilka kropel tego specyfiku zapewni twojej twarzy młody, zdrowy i promienny wygląd. Możesz stosować go również na ciało, dzięki temu stanie się jędrne i gładkie, a cellulit i rozstępy będą mniej widoczne. Zaletą olejku z orzechów macadamia jest też to, że szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Nie bez powodu nazywany jest więc „znikającym olejem”. Polecany jest szczególnie do skóry suchej i wrażliwej, skłonnej do zaczerwienień i podrażnień. Doskonale sprawdzi się również w przypadku skóry dojrzałej.

Olej z orzechów macadamia znany jest ze zbawiennego wpływu na włosy. Sprawia, że są miękkie, błyszczące i mniej podatne na uszkodzenia. Najlepiej sprawdzi się na włosach szorstkich, matowych i łamliwych. Możemy go znaleźć w kremach, szamponach, odżywkach do włosów oraz balsamach do ciała.

Orzechy macadamia i ich właściwości lecznicze

Olej z orzechów macadamia jest sprzymierzeńcem w walce z bliznami, oparzeniami i ranami. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów wykazuje wysoką biozgodność, dzięki czemu możesz go stosować również u niemowląt. Masaże z wykorzystaniem tego olejku nie tylko redukują problemy skórne, ale także rozluźniają, odprężają i wprowadzają w dobry nastrój. Z powodu swojego przyjemnego zapachu często używany jest do aromaterapii.

Regularne chrupanie orzechów macadamia pozwoli Ci także ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, zadbać o zdrowy układ krwionośny i odpornościowy, a także zachować zdrową sylwetkę.

Orzechy macadamia w trosce o piękną sylwetkę

Mimo że orzechy macadamia są jednymi z najtłustszych, pomogą zadbać o zdrową figurę. Jeden orzech ważący 3 gramy dostarcza aż 22 kalorii. Zawiera jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, wspomagające proces odchudzania. Duża ilość kwasów palmitynowego oraz omega-7 powodują wzmożoną produkcję enzymów ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej.

Planując odchudzanie, należy pamiętać o regularnych posiłkach. Wystarczy kilka orzechów, aby zaspokoić głód. Warto mieć je więc zawsze przy sobie zamiast batona czy czekolady.

Orzechy macadamia w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami fizycznymi oraz zbilansowaną dietą stanowią doskonałe uzupełnienie procesu odchudzania. Warto więc skorzystać z ich dobroczynnego działania i cieszyć się nie tylko piękną, ale też zdrową sylwetką i dobrym samopoczuciem.

Źródła
  1. K. Kulik, B. Waszkiewicz-Robak, Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. M. Karwowskiej i W. Gustawa, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015.
  2. Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2015, nr 3, s.124–130.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.