Dlaczego warto jeść orzechy macadamia?
Orzechy macadamia swoją nazwę zawdzięczają botanikowi Walterowi Hillowi, który nazwał je na część swojego przyjaciela Johna Macadama. Są to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów na świecie. Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiega chorobom dywinacyjnym i wspomaga proces odchudzania.
Orzechy macadamia – zdrowie zamknięte w łupince
Orzechy macadamia pochodzą z Australii. Rosną na wysokich, wiecznie zielonych drzewach. Obecnie uprawiane są także w Afryce Południowej i na Hawajach. Wyglądem przypominają orzechy laskowe, są jednak od nich większe i twardsze. Uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Swoją popularność zawdzięczają wyjątkowemu, maślanemu smakowi oraz dużej ilości wartości odżywczych.
Znajdziesz w nich m.in.
wapń,
żelazo,
fosfor,
cynk,
witaminy z grupy A, E oraz B,
tłuszcze nienasycone,
lecytynę,
kwasy omega 3, 6 i 7,
kwas palmitynowy.
Wapń, żelazo oraz fosfor pozytywnie wpływają na układ kostny i mięśniowy. Cynk pozwoli Ci cieszyć się zdrowymi włosami, skórą i paznokciami. Mimo najwyższej wśród orzechów zawartości tłuszczu (w 100 gramach tego chrupiącego przysmaku znajduje się aż 717 kalorii), wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że większość stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone. Pomagają one w przyswajaniu witamin, dostarczają energii oraz pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co ważne, jedzenie orzechów macadamia ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie twojego mózgu i może uchronić Cię przed chorobami serca. Olejek z tych orzechów można stosować także do aromaterapii oraz masaży i zabiegów pielęgnacyjnych.
Zastosowanie orzechów macadamia w kosmetyce
Orzechy macadamia doskonale sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji. Są doskonałą alternatywą dla chemicznych kosmetyków. Sprostają twoim oczekiwaniom, jeśli jesteś fanką ekologicznych i naturalnych sposobów dbania o urodę. Ze względu na mnogość składników są coraz częściej stosowane do pielęgnacji ciała i włosów.
Z orzechów robi się olej macadamia, który jest bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B oraz lecytynę. Zawiera także kwasy omega 3 i omega 6, mające wpływ na regenerację skóry. Ma też działanie antyoksydacyjne, chroni więc skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Kilka kropel tego specyfiku zapewni twojej twarzy młody, zdrowy i promienny wygląd. Możesz stosować go również na ciało, dzięki temu stanie się jędrne i gładkie, a cellulit i rozstępy będą mniej widoczne. Zaletą olejku z orzechów macadamia jest też to, że szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Nie bez powodu nazywany jest więc „znikającym olejem”. Polecany jest szczególnie do skóry suchej i wrażliwej, skłonnej do zaczerwienień i podrażnień. Doskonale sprawdzi się również w przypadku skóry dojrzałej.
Olej z orzechów macadamia znany jest ze zbawiennego wpływu na włosy. Sprawia, że są miękkie, błyszczące i mniej podatne na uszkodzenia. Najlepiej sprawdzi się na włosach szorstkich, matowych i łamliwych. Możemy go znaleźć w kremach, szamponach, odżywkach do włosów oraz balsamach do ciała.
Orzechy macadamia i ich właściwości lecznicze
Olej z orzechów macadamia jest sprzymierzeńcem w walce z bliznami, oparzeniami i ranami. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów wykazuje wysoką biozgodność, dzięki czemu możesz go stosować również u niemowląt. Masaże z wykorzystaniem tego olejku nie tylko redukują problemy skórne, ale także rozluźniają, odprężają i wprowadzają w dobry nastrój. Z powodu swojego przyjemnego zapachu często używany jest do aromaterapii.
Regularne chrupanie orzechów macadamia pozwoli Ci także ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, zadbać o zdrowy układ krwionośny i odpornościowy, a także zachować zdrową sylwetkę.
Orzechy macadamia w trosce o piękną sylwetkę
Mimo że orzechy macadamia są jednymi z najtłustszych, pomogą zadbać o zdrową figurę. Jeden orzech ważący 3 gramy dostarcza aż 22 kalorii. Zawiera jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, wspomagające proces odchudzania. Duża ilość kwasów palmitynowego oraz omega-7 powodują wzmożoną produkcję enzymów ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej.
Planując odchudzanie, należy pamiętać o regularnych posiłkach. Wystarczy kilka orzechów, aby zaspokoić głód. Warto mieć je więc zawsze przy sobie zamiast batona czy czekolady.
Orzechy macadamia w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami fizycznymi oraz zbilansowaną dietą stanowią doskonałe uzupełnienie procesu odchudzania. Warto więc skorzystać z ich dobroczynnego działania i cieszyć się nie tylko piękną, ale też zdrową sylwetką i dobrym samopoczuciem.
- K. Kulik, B. Waszkiewicz-Robak, Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. M. Karwowskiej i W. Gustawa, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015.
- Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2015, nr 3, s.124–130.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.