Po jakie owoce warto sięgać w ciąży?
W ciąży warto zwrócić uwagę na swój jadłospis. Powinien dostarczać wielu cennych witamin i minerałów, w szczególności kwasu foliowego, witaminy E, żelaza czy jodu. Wiele z nich można znaleźć w owocach i warzywach. W ciąży owoce najlepiej spożywać w formie koktajli, sałatek czy dżemów własnej roboty. Dowiedz się, po które warto sięgać, spodziewając się dziecka.
Dlaczego dieta jest tak ważna w ciąży?
Kobiety już na etapie przygotowań do ciąży powinny zadbać o swój jadłospis. Warto, aby dieta była urozmaicona i dopasowana do indywidualnych potrzeb. Dobrze by było, aby jadłospis przyszłej mamy uwzględniał jej preferencje smakowe, tryb życia, niezbędne witaminy i minerały. Odpowiednio zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko wcześniejszego porodu, poronienia czy wystąpienia wad płodu. Dobrze skomponowane posiłki pozytywnie wpływają na samopoczucie kobiety i płodu. Dostarczanie swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów zmniejsza ryzyko anemii w ciąży czy problemów z krążeniem.
Sposób odżywiania się kobiety w ciąży wpływa na metabolizm dziecka. Kształtuje się on już na etapie życia płodowego. Zbyt niska lub zbyt wysoka masa urodzeniowa może przekładać się na rozwój wielu chorób na późniejszych etapach życia, takich jak: cukrzyca typu II, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe.
Podstawowe zasady żywienia kobiet w ciąży
Dawniej panowało przekonanie, że przyszła mama powinna jeść za dwoje, które sprawiało, że kobiety w ciąży nie pilnowały diety, bardzo przybierały na wadze, a następnie pojawiały się problemy zdrowotne. Pamiętaj, aby w ciąży jeść dla dwojga, co nie oznacza, aby dwukrotnie zwiększyć dobowe zapotrzebowanie kaloryczne.
W pierwszym trymestrze ciąży nie ma konieczności zwiększania kaloryczności posiłków. Jeśli stosowałaś deficyt kaloryczny, to teraz musisz z niego zrezygnować. Możesz obliczyć swoją podstawową przemianę materii, aby wiedzieć, ile kalorii potrzebujesz każdego dnia. Dopiero w drugim trymestrze należy zwiększyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne o około 360 kcal. W trzecim trymestrze ciężarna powinna zwiększyć posiłki o około 475 kcal.
W ciąży konieczne jest dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Ważne są: kwas foliowy, kwasy omega-3, żelazo, jod, witaminy D, E i z grupy B. Warto również stosować probiotyki, które poprawią pracę jelit. Najłatwiej przyjmować je wraz z pożywieniem, ale czasem konieczna jest suplementacja.
Jakie owoce warto jeść w ciąży?
Owoce w ciąży są wskazane, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Ponadto mogą zastąpić słodycze. Wiele z nich ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Owoce stanowią świetny dodatek do wielu dań, nie tylko tych na słodko, ale również bazujących na mięsie. Z owoców można robić musy, koktajle, soki, dżemy, a także jeść je w niezmienionej formie. Pamiętaj, aby zawsze je dokładnie umyć przed spożyciem. Po które owoce warto sięgać w ciąży?
Cytrusy. Zawierają dużo witaminy C. Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, a także zwiększają wchłanianie żelaza. Plaster cytryny czy pomarańczy dorzucony do wody poprawia jej smak, dzięki czemu chętniej po nią sięgamy.
Jabłka. Są bogate w błonnik i witaminę C. Regulują poziom cukru we krwi, a także obniżają poziom cholesterolu. Sprzyjają trawieniu i poprawiają perystaltykę jelit.
Banany. Zawierają potas, który jest niezbędny dla pracy mięśni i serca. Mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego spożywaj je w towarzystwie orzechów oraz jogurtu. Z łatwością możesz przygotować koktajl z bananów, masła orzechowego i mleka migdałowego.
Kiwi. To owoc, który zawiera witaminę C, foliany i błonnik. Zjedzony wieczorem, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. Może również łagodzić zgagę, która jest uciążliwa w ciąży.
Owoce jagodowe (truskawki, borówki, jagody, maliny). To doskonałe źródło polifenoli. Chronią komórki przed uszkodzeniem, niwelują stany zapalne i opóźniają starzenie się organizmu. Mają niski indeks i niewiele kalorii, a do tego są słodkie, co sprawia, że nie sięgniesz po niezdrowe przekąski czy słodycze.
Korzystaj z owoców sezonowych. Latem wybór jest ogromny, zimą dużo mniejszy, dlatego niektóre z nich warto zamrozić lub przygotować z nich dżemy czy konfitury. Do herbaty można dodawać żurawinę, która u kobiet wspomaga pracę układu moczowego.
Jak jeść owoce w ciąży?
Dieta przyszłej mamy nie może opierać się tylko na owocach. Powinna również zawierać chude mięso, ryby, kasze, pełnoziarniste pieczywo, nabiał i warzywa. Jeśli jesteś w ciąży, uważaj na surowe ryby, mięso czy mleko niepasteryzowane. Wszystkie inne produkty dokładnie myj przed użyciem i poddawaj obróbce termicznej. Owoce również możesz ugotować lub upiec. Dzięki temu będą miały inny smak.
Poszukując odpowiednich owoców, sięgaj po te dojrzałe, o intensywnym kolorze. Zawierają one więcej cennych witamin i minerałów. W ciągu dnia warto zjeść 5 porcji warzyw i owoców. Najłatwiej przygotować z nich koktajl, dodać je do owsianki, zrobić sok czy pastę. Staraj się nie dodawać do owoców żadnych syropów czy słodkich sosów. Podnoszą one kaloryczność, a ponadto nie są wskazane kobietom z cukrzycą ciążową. Pamiętaj też, że każda z nas jest inna i niektóre produkty mogą u Ciebie powodować nudności, zgagę czy zaparcia. Obserwuj dokładnie swój organizm i dobieraj produkty, które Ci służą.
Nie wszystkie owoce są dozwolone w ciąży. Uważaj na owoce tropikalne, np. na mangostan, który może powodować alergie. Ogranicz spożycie winogron, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny, oraz grejpfrutów, które mogą uczulać oraz wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami.
- D. Szostak-Węgierek, Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- G. Iwanowicz-Paluch, A. Bień, Edukacja przedporodowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.