Co zawierają pestki moreli i jak powinno się je jeść?
Prozdrowotne działanie pestek moreli doceniane było już w czasach starożytnych. Według medycyny niekonwencjonalnej pomagają one zapobiegać nowotworowi. Jednak należy uważać, bo zbyt duże spożycie pestek moreli stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.
Polecane
Pestki moreli – co zawierają?
W pestkach moreli znaleźć możemy wiele cennych składników odżywczych. Mowa przede wszystkim o amigdalinie oraz o witaminach i minerałach niezbędnych dla zdrowia. Należą do nich między innymi minerały cynk i fosfor oraz witaminy B15 i B17. Przy czym ta ostatnia znana jest znacznie szerzej pod nazwami amigdalina lub letril.
Pestki moreli – co mówi o nich medycyna ludowa?
Ze względu na to, że pestki moreli stosowane były już w czasach starożytnych, konsumenci wierzą w ich prozdrowotne właściwości. Najwięcej zamieszania, mitów i wątpliwości narosło wokół amigdaliny (witaminy B17), której przypisuje się działanie lecznicze oraz zapobiegające rakowi.
Dodatkowo medycyna niekonwencjonalna przypisuje pestkom moreli działanie wspomagające układ oddechowy i trawienny. W przypadku tego ostatniego pestki moreli mają mieć szczególny wpływ na leczenie niestrawności.
Jeszcze kilka lat temu portale dotyczące medycyny niekonwencjonalnej pękały w szwach od informacji na temat prozdrowotnego wpływu gorzkich pestek moreli. Proceder ten został jednak w znacznym stopniu ujarzmiony w chwili, w której Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał specjalne oświadczenie dotyczące pestek.
Pestki moreli – w jaki sposób naprawdę działają?
Według GIS nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających, że gorzkie pestki moreli, gorzkie migdały, maniok jadalny oraz pestki owoców czarnego bzu (wszystkie wymienione produkty także zawierają duże ilości amigdaliny) są skuteczne w leczeniu raka. GIS przestrzegł także, że pestek nie powinno się w ogóle stosować w celach leczniczych.
Prozdrowotnego działania nie można za to odmówić innym składnikom pestek moreli. Wspomniany fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju – ma wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, uczestniczy w produkcji energii oraz wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
Z kolei cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w całym organizmie. Jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju (zwłaszcza dzieci), wpływa korzystnie na pracę układu immunologicznego, krwionośnego i nerwowego, reguluje ciśnienie i zapobiega żylakom.
Pestki moreli – na co należy uważać?
Nie bez przyczyny Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega przed spożywaniem więcej niż 1–2 pestek moreli dziennie. Zawarta w nich witamina B17, czyli amigdalina, rozkłada się w organizmie na 3 składniki (glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór), z których jeden jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia i życia. Mowa oczywiście o cyjanowodorze, który może wywołać zatrucie.
Cyjanowodór blokuje tkankowe enzymy oddechowe, uniemożliwiając wykorzystanie tlenu przez tkanki, czyli powoduje ich duszenie się. W konsekwencji nagromadzenia się substancji w organizmie człowieka początkowo odczuwalne są: oszołomienie, zawroty głowy, splątanie i lekkie duszności.
W przypadkach ciężkiego zatrucia symptomy stają się znacznie bardziej dotkliwe i zagrażające życiu. Poza objawami wymienionymi wyżej pojawiają się: ból i zawroty głowy, drgawki, uczucie splątania oraz zaburzenia oddechowe i utrata przytomności.
Co ciekawe, nie tylko przy spożywaniu pestek moreli i migdałów należy uważać. W niektórych warzywach także obecne są niebezpieczne trucizny. Mowa między innymi o solaninie, która występuje w zielonych ziemniakach, w zielonej części marchewki (w części wystającej ponad ziemię) czy w surowym bakłażanie.
Pestki moreli – jak smakują i jak je jeść?
Zapachem i kształtem pestki moreli bardzo przypominają migdały. Ich cechą charakterystyczną jest intensywnie gorzki smak, przez który praktycznie niemożliwe jest traktowanie ich jako samodzielnej przekąski. Dobrze nadają się jednak do stosowania w formie sproszkowanej jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, zup, czy nawet ciast. Szczypta idealnie sprawdzi się także w sokach owocowych, warzywnych lub w smoothie. Dzięki intensywnemu smakowi potraw gorycz sproszkowanych pestek nie będzie tak wyczuwalna.
Pestki moreli – gdzie można je kupić?
Pestki gorzkich moreli można kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sieci. Z pewnością znajdziesz je także w punktach ze zdrową żywnością.
Warto zauważyć, że witaminy i minerały, które występują w pestkach moreli i mają udowodnione naukowo działanie, można znaleźć także w innych produktach. Nierzadko w znacznie większych ilościach oraz w dużo korzystniejszej cenie.
Wspomniany cynk odnajdziesz między innymi w: ostrygach, wątróbce, serach żółtych, kaszy gryczanej, jajach i ryżu. Z kolei cenionymi źródłami fosforu są: ryby (świeże, wędzone i w konserwach), mleko, sery podpuszczkowe dojrzewające, wędliny, czerwone mięso, podroby (np. wątróbka) i drób.
Pestki a całe owoce moreli – które są zdrowsze?
Dobrą alternatywą dla pestek moreli są ich całe owoce (bez pestek). Dzienna zalecana ilość świeżych lub suszonych owoców moreli to 10 sztuk. W ich pomarańczowym miąższu znajdują się: beta-karoten, żelazo, wapń, fosfor, potas, bor oraz witaminy A, B, C i E.
- C.G. Moertel, M.M. Ames, J.S. Kovach i in. A Pharmacologic and Toxicological Study of Amygdalin, 1981.
- X. He, L. Wu, W. Wang, P. Xie i in. Amygdalin – A pharmacological and toxicological review, 2020.
- K. Janicki, Medycyna naturalna, 2004.
- E. Jaszczak-Wilke, S. Narkowicz, J. Namieśnik, Ż. Polkowska, Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna?, „Analityka: Nauka i Praktyka” 2, 2017, s. 64-67.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.