Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Co zawierają pestki moreli i jak powinno się je jeść?

Justyna Dereń20.02.2023Aktualizacja: 21.10.2023

Prozdrowotne działanie pestek moreli doceniane było już w czasach starożytnych. Według medycyny niekonwencjonalnej pomagają one zapobiegać nowotworowi. Jednak należy uważać, bo zbyt duże spożycie pestek moreli stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.


pestki-moreli-jak-jesc-co-zawieraja-pestki-moreli
pixabay.com

Polecane

jakie-sa-efekty-spozywania-regularnych-posilkow
Odżywianie
1 min.
Poznaj efekty regularnego spożywania posiłków
25.05.2022
dieta-na-wrzody-zoladkowe-co-mozna-jesc
Odżywianie
1 min.
Poznaj zasady diety na wrzody żołądka. Co można jeść, a czego należy unikać?
10.05.2022
dieta-plynna-co-mozna-jesc-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Dieta płynna - co można jeść? Jakie daje efekty?
27.07.2021
jak-wprowadzic-zdrowe-nawyki-zywieniowe
Odżywianie
1 min.
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? Sprawdzone sposoby i porady dietetyczne
14.05.2021
Spis treści
  1. Pestki moreli – co zawierają?
  2. Pestki moreli – co mówi o nich medycyna ludowa?
  3. Pestki moreli – w jaki sposób naprawdę działają?
  4. Pestki moreli – na co należy uważać?
  5. Pestki moreli – jak smakują i jak je jeść?
  6. Pestki moreli – gdzie można je kupić?
  7. Pestki a całe owoce moreli – które są zdrowsze?

Pestki moreli – co zawierają?

W pestkach moreli znaleźć możemy wiele cennych składników odżywczych. Mowa przede wszystkim o amigdalinie oraz o witaminach i minerałach niezbędnych dla zdrowia. Należą do nich między innymi minerały cynk i fosfor oraz witaminy B15 i B17. Przy czym ta ostatnia znana jest znacznie szerzej pod nazwami amigdalina lub letril.

Pestki moreli – co mówi o nich medycyna ludowa?

Ze względu na to, że pestki moreli stosowane były już w czasach starożytnych, konsumenci wierzą w ich prozdrowotne właściwości. Najwięcej zamieszania, mitów i wątpliwości narosło wokół amigdaliny (witaminy B17), której przypisuje się działanie lecznicze oraz zapobiegające rakowi. 

Dodatkowo medycyna niekonwencjonalna przypisuje pestkom moreli działanie wspomagające układ oddechowy i trawienny. W przypadku tego ostatniego pestki moreli mają mieć szczególny wpływ na leczenie niestrawności. 

Jeszcze kilka lat temu portale dotyczące medycyny niekonwencjonalnej pękały w szwach od informacji na temat prozdrowotnego wpływu gorzkich pestek moreli. Proceder ten został jednak w znacznym stopniu ujarzmiony w chwili, w której Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał specjalne oświadczenie dotyczące pestek. 

Pestki moreli – w jaki sposób naprawdę działają?

Według GIS nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających, że gorzkie pestki moreli, gorzkie migdały, maniok jadalny oraz pestki owoców czarnego bzu (wszystkie wymienione produkty także zawierają duże ilości amigdaliny) są skuteczne w leczeniu raka. GIS przestrzegł także, że pestek nie powinno się w ogóle stosować w celach leczniczych.

Prozdrowotnego działania nie można za to odmówić innym składnikom pestek moreli. Wspomniany fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju – ma wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, uczestniczy w produkcji energii oraz wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.

Z kolei cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w całym organizmie. Jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju (zwłaszcza dzieci), wpływa korzystnie na pracę układu immunologicznego, krwionośnego i nerwowego, reguluje ciśnienie i zapobiega żylakom. 

Pestki moreli – na co należy uważać?

Nie bez przyczyny Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega przed spożywaniem więcej niż 1–2 pestek moreli dziennie. Zawarta w nich witamina B17, czyli amigdalina, rozkłada się w organizmie na 3 składniki (glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór), z których jeden jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia i życia. Mowa oczywiście o cyjanowodorze, który może wywołać zatrucie.

Cyjanowodór blokuje tkankowe enzymy oddechowe, uniemożliwiając wykorzystanie tlenu przez tkanki, czyli powoduje ich duszenie się. W konsekwencji nagromadzenia się substancji w organizmie człowieka początkowo odczuwalne są: oszołomienie, zawroty głowy, splątanie i lekkie duszności. 

W przypadkach ciężkiego zatrucia symptomy stają się znacznie bardziej dotkliwe i zagrażające życiu. Poza objawami wymienionymi wyżej pojawiają się: ból i zawroty głowy, drgawki, uczucie splątania oraz zaburzenia oddechowe i utrata przytomności.

Co ciekawe, nie tylko przy spożywaniu pestek moreli i migdałów należy uważać. W niektórych warzywach także obecne są niebezpieczne trucizny. Mowa między innymi o solaninie, która występuje w zielonych ziemniakach, w zielonej części marchewki (w części wystającej ponad ziemię) czy w surowym bakłażanie.

Pestki moreli – jak smakują i jak je jeść?

Zapachem i kształtem pestki moreli bardzo przypominają migdały. Ich cechą charakterystyczną jest intensywnie gorzki smak, przez który praktycznie niemożliwe jest traktowanie ich jako samodzielnej przekąski. Dobrze nadają się jednak do stosowania w formie sproszkowanej jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, zup, czy nawet ciast. Szczypta idealnie sprawdzi się także w sokach owocowych, warzywnych lub w smoothie. Dzięki intensywnemu smakowi potraw gorycz sproszkowanych pestek nie będzie tak wyczuwalna.

Pestki moreli – gdzie można je kupić?

Pestki gorzkich moreli można kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sieci. Z pewnością znajdziesz je także w punktach ze zdrową żywnością.

Warto zauważyć, że witaminy i minerały, które występują w pestkach moreli i mają udowodnione naukowo działanie, można znaleźć także w innych produktach. Nierzadko w znacznie większych ilościach oraz w dużo korzystniejszej cenie.

Wspomniany cynk odnajdziesz między innymi w: ostrygach, wątróbce, serach żółtych, kaszy gryczanej, jajach i ryżu. Z kolei cenionymi źródłami fosforu są: ryby (świeże, wędzone i w konserwach), mleko, sery podpuszczkowe dojrzewające, wędliny, czerwone mięso, podroby (np. wątróbka) i drób.

Pestki a całe owoce moreli – które są zdrowsze?

Dobrą alternatywą dla pestek moreli są ich całe owoce (bez pestek). Dzienna zalecana ilość świeżych lub suszonych owoców moreli to 10 sztuk. W ich pomarańczowym miąższu znajdują się: beta-karoten, żelazo, wapń, fosfor, potas, bor oraz witaminy A, B, C i E.

Źródła
  1. C.G. Moertel, M.M. Ames, J.S. Kovach i in. A Pharmacologic and Toxicological Study of Amygdalin, 1981.
  2. X. He, L. Wu, W. Wang, P. Xie i in. Amygdalin – A pharmacological and toxicological review, 2020.
  3. K. Janicki, Medycyna naturalna, 2004.
  4. E. Jaszczak-Wilke, S. Narkowicz, J. Namieśnik, Ż. Polkowska, Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna?, „Analityka: Nauka i Praktyka” 2, 2017, s. 64-67.
Author Justyna Dereń picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.