Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Pieczarki – jak najlepiej wykorzystać te grzyby?

Paulina Bulek30.03.2023Aktualizacja: 24.04.2024

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które wykorzystuje się w kuchni. Są dostępne przez cały rok w polskich sklepach. Ich hodowla jest bardzo powszechna i dobrze rozwinięta w naszym kraju. Najczęściej w sprzedaży dostępne są dwie odmiany pieczarek: mniejsza pieczarka dwuzarodnikowa, która jest bardziej popularna, oraz nieco większa i ciemniejsza pieczarka portobello, którą coraz częściej można spotkać w sklepach.


pieczarki-jak-wygladaja-rodzaje
pixabay.com

Polecane

dieta-antycellulitowa-co-jesc-a-czego-lepiej-unikac
Odżywianie
2 min.
Dieta antycellulitowa - co jeść, a czego lepiej unikać?
30.07.2021
jakie-sa-efekty-spozywania-regularnych-posilkow
Odżywianie
1 min.
Poznaj efekty regularnego spożywania posiłków
25.05.2022
dieta-na-wrzody-zoladkowe-co-mozna-jesc
Odżywianie
1 min.
Poznaj zasady diety na wrzody żołądka. Co można jeść, a czego należy unikać?
10.05.2022
dieta-plynna-co-mozna-jesc-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Dieta płynna - co można jeść? Jakie daje efekty?
27.07.2021
Spis treści
  1. Jak wyglądają pieczarki? Jakie mają odmiany?
  2. Czy należy obierać i myć pieczarki?
  3. Jak przygotowywać i przechowywać pieczarki?
  4. Czy można samodzielnie uprawiać pieczarki?

Jak wyglądają pieczarki? Jakie mają odmiany?

Grzyby jadalne kojarzą się głównie z tymi, które można znaleźć w lesie. Najpopularniejsze grzyby leśne to:

Pieczarki są grzybami głównie hodowlanymi i bardzo rzadko można je znaleźć w naturze. Czasami rosną na polach, łąkach i w lasach. Istnieje około 300 gatunków pieczarek i nie wszystkie są jadalne. Zbierając w terenie pieczarki, trzeba być bardzo ostrożnym, gdyż można natrafić na pieczarki trujące, takie jak:

  • pieczarka karbolowa,

  • pieczarka szarołuskowa,

  • pieczarka płaska.

Łatwo pomylić młodą pieczarkę z muchomorem jadowitym, gdyż oba grzyby mają jasne blaszki. Dopiero gdy pieczarka dojrzewa, jej blaszki ciemnieją.

Najbardziej popularną odmianą pieczarek hodowlanych są pieczarki dwuzarodnikowe. Mają one jasne kapelusze, których średnica waha się od 2 do 15 cm. Kapelusze pieczarek hodowlanych są białe, natomiast tych występujących w naturze – białe, szare, beżowe i brązowe. Młode pieczarki mają jasne blaszki, ale dojrzałe – zawsze w kolorze brązowym. U dorosłych osobników blaszki nie przyrastają do trzonu grzyba. Najczęściej miąższ pieczarek jest biały. Czasami może stać się ciemniejszy, gdy zostanie uszkodzony.

Pieczarki są grzybami przynoszącymi wiele korzyści dla zdrowia. Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają produkcję insuliny. Mają też właściwości antynowotworowe i poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Zauważa się też, że grzyby te działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Czy należy obierać i myć pieczarki?

Pieczarki, które kupujemy w sklepach, pochodzą z hodowli. Najczęściej nie wymagają one tak intensywnego czyszczenia, jak grzyby, które zbieramy w lesie. Sklepowe pieczarki wystarczy umyć i oczyścić z resztek ziemi. Część osób obiera pieczarki ze skórki. Nie jest to konieczne. Można jeść je ze skórką.

Jak przygotowywać i przechowywać pieczarki?

Pieczarki są grzybami, które można przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Do najpopularniejszych należą: gotowanie, duszenie i smażenie. Grzyby te są chętnie wykorzystywane jako baza do sosów, zup, gulaszy i różnego rodzaju potrawek. Można wykorzystywać je do pizzy i sałatek. Nadają się do grillowania. Warto je też zapiekać w piekarniku. Pieczarki nadają się do spożywania na surowo. W takiej formie często wykorzystuje się je do sałatek.

Pieczarki można marynować. Do tego celu przygotowuje się zalewę octową. Pieczarki w tej formie można spożywać samodzielnie, a także jako dodatek do innych dań. Dzięki marynowaniu pieczarki mogą być dłużej przechowywane. Jest to też dobry sposób na ocalenie nadmiarowej ilości grzybów, których nie wykorzystało się do innych dań.

Pieczarki nadają się do suszenia. Bardzo dobrze sprawdzają się jako przyprawa do zup i sosów, jeśli po ususzeniu zostaną zmielone na proszek.

Nadmiar pieczarek można zamrozić. Najlepiej będzie je pokroić, a następnie przesmażyć. Warto jednak przygotowywać je na bieżąco, gdyż świeże są smaczniejsze. Nadają się wówczas do spożycia przez mniej więcej 3–4 dni. Ważne jest ich szybkie skonsumowanie lub poddanie odpowiedniemu przetworzeniu, by można było się nimi cieszyć dłużej.

Czy można samodzielnie uprawiać pieczarki?

Pieczarki, podobnie jak boczniaki, można wyhodować samodzielnie w zaciszu własnego ogrodu lub piwnicy. Są łatwe w hodowli, mają małe wymagania, dlatego każdy z pewnością poradzi sobie z ich uprawą. Stanowisko uprawy pieczarek można umieścić w garażu, piwnicy, a nawet w kuchni. Najważniejsze dla pieczarek są dostęp do światła i temperatura otoczenia od 12 do 24 stopni Celsjusza.

Warto skorzystać z gotowych zestawów do uprawy pieczarek. Są one wyposażone w odpowiednie podłoże i dobrze przygotowaną grzybnię. Nie sprawiają kłopotu z przygotowaniem stanowiska, tak jakby chciało się je wykonać samodzielnie. Taki zestaw zawiera też miniszklarenkę do uprawy pieczarek. Należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przygotowanym miejscu rozsypuje się załączone podłoże i grzybnię, a następnie zwilża się je wodą. Po kilku dniach pojawi się nalot, który trzeba równomiernie rozłożyć po całym podłożu. Do tego celu można wykorzystać malutkie grabki ogrodnicze lub zwykły widelec. Należy dbać o to, by podłoże było wilgotne. Po mniej więcej 20 dniach pojawią się pierwsze zbiory pieczarek. Gotowy zestaw zapewnia nawet 3-krotny plon.

Źródła
  1. F. Atila i in., The nutritional and medical benefits of Agaricus Bisporus: A review, „Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences” nr 3, 2017.
  2. K. Szudyga, J. Maszkiewicz, Uprawa pieczarek, Hortpress, 1995.
  3. N. Sakson, Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, 2013.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
przepisy-na-grzyby-marynowane-w-occie-smazone
Odżywianie
1 min.
Sposoby na potrawy z grzybów
03.06.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.