account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Co to jest pitaja i jakie są jej rodzaje?

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Pitaja, znana również jako smoczy owoc, idealnie komponuje się w deserach i sałatkach owocowych. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które dobroczynnie wpływają na ludzki organizm. Regularne spożywanie pitai może obniżyć cholesterol, a także wspomóc proces odchudzania się. Smoczy owoc zawiera antyoksydanty, dzięki czemu spowalnia starzenie się organizmu.


pitaja-smoczy-owoc-co-to-jest-jakie-sa-rodzaje
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest pitaja?
  2. Jakie właściwości odżywcze ma pitaja?
  3. Jak wykorzystać pitaję w kuchni?
  4. Kto nie powinien jeść smoczego owocu?

Co to jest pitaja?

Pitaja to smaczny egzotyczny owoc nazywany również smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Nazwa owocu wynika z jego wyglądu. Skórka ma wypustki, które mają przypominać łuskę smoka. Pitaja pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiana głównie w krajach azjatyckich. Poza wieloma cennymi witaminami i minerałami zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają oznaki starzenia się.

Pitaja jest jednym z gatunków kaktusa, ma owalny kształt, a jej konsystencja przypomina kiwi. Występuje w trzech odmianach:

  • pitahaya z Kostaryki,

  • czerwona pitaja,

  • żółta pitaja.

Różnią się między sobą kolorem skórki, miąższu i smakiem. Najpopularniejsza w naszym kraju jest odmiana czerwona, charakteryzująca się różowo-czerwoną skórką i białym miąższem. W smaku pitaja jest łagodna, orzeźwiająca, podobna do kiwi. Wiele osób określa jednak jej smak jako mdły i mało wyrazisty. Pitaja jest owocem o niskiej kaloryczności. W 100 gramach produktu znajduje się ok. 60 kcal. Osoby dbające o linie mogą wykorzystywać ją w wielu posiłkach.

Jakie właściwości odżywcze ma pitaja?

Pitaja zawiera betalainę, czyli naturalny barwnik bogaty w antyoksydanty. Mają one szeroki zakres działania:

  • spowalniają proces uwalniania lipidów,

  • chronią przed stresem oksydacyjnym,

  • przeciwdziałają rozwojowi wielu rodzajów nowotworów,

  • korzystnie wpływają na metabolizm.

Smoczy owoc zawiera wiele witamin, takich jak witamina C, A, a także z grupy B. Jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu. Pitaja ma niską zawartość cukru, dzięki czemu jest polecana osobom z otyłością, cukrzycą lub insulinoopornością. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także wspomagają pracę serca i układu krążenia. Osoby będące na diecie bogatej w błonnik powinny spożywać smoczy owoc. Zawiera on dużą dawkę błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i funkcje trawienne organizmu. Dzięki zawartości oligosacharydów wykazuje działanie podobne do probiotyków, poprawiając funkcjonowanie jelit.

Właściwości pitai są doceniane także w kosmetyce. Jako składnik kremów, maseczek oraz żeli pod prysznic wykazuje działanie nawilżające, a także dodaje skórze blasku i energii.

Jak wykorzystać pitaję w kuchni?

W kuchni pitaja ma wiele zastosowań. Można ją jeść na surowo, wystarczy przekroić owoc wzdłuż skórki. Samej skórki pitai jednak nie należy spożywać. Jest twarda, niesmaczna i niejadalna. Pitaję powinno się jeść, kiedy jest odpowiednio dojrzała - jeśli skórka jest gładka i średniomiękka. Czarne plamy pojawiające się na skórce świadczą o tym, że jest już zbyt dojrzała, przez co nie będzie dobrze smakować, a jej konsystencja nie będzie zwarta. Do przygotowania potraw wykorzystuje się jedynie miąższ. Pitaja bardzo dobrze sprawdza się jako składnik deserów, takich jak lody, sałatki owocowe, koktajle czy musy. Smoczy owoc można spożywać też w postaci sproszkowanej. Idealnie pasuje do smoothies, ciast i deserów, a dodatkowo podkreśla ich walory smakowe. Pitaja dobrze smakuje w towarzystwie bananów, malin lub z ananasem. Często jest też stosowana jako dekoracja, ponieważ przykuwa wzrok oryginalnym kolorem i wyglądem. Cena smoczego owocu nie jest wygórowana, wynosi 12-15 zł za kilogram.

Kto nie powinien jeść smoczego owocu?

Pitaja nie może być spożywana przez każdego. Pomimo że jej właściwości alergizujące są niewielkie, nie jest polecana osobom z licznymi alergiami pokarmowymi i cierpiącym na choroby skóry jak egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Jeśli masz alergię wziewną na pyłki brzozy, musisz uważać ze spożywaniem smoczego owocu, ponieważ może on nasilić objawy.

Ze względu na bogactwo właściwości odżywczych warto przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po pitaję, tym bardziej że bardzo łatwo ją dostać w wielu supermarketach. Ten niskokaloryczny owoc jest doskonałym rozwiązaniem dla osób odchudzających się. Jeśli szukasz urozmaicenia swoich posiłków, to sięgnij po smoczy owoc.

Źródła
  1. E. Klewicka, Betacyjaniny - biodostępność i biologiczna aktywność, Łódź 2012.
  2. S. Manolas, Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2017.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.