Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Czym są płatki drożdżowe nieaktywne i do czego można je wykorzystać?

Marta Wielgosz19.05.2021Aktualizacja: 12.10.2022

Płatki drożdżowe to zdrowy produkt spożywczy, który uwielbiają przede wszystkim wegetarianie i weganie. Dzięki nim możesz m.in. wzmocnić smak potraw, a także użyć ich jako zagęszczacza do różnych dań. Czym są płatki drożdżowe i z czego wynikają ich korzystne dla zdrowia właściwości?


platki-drozdzowe-co-to-jest-jakie-maja-wlasciwosci
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Do czego używa się drożdży?
  2. Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?
  3. Płatki drożdżowe – właściwości produktu
  4. Do czego warto wykorzystać nieaktywne płatki drożdżowe?
  5. Gdzie można kupić nieaktywne płatki drożdżowe?

Do czego używa się drożdży?

Drożdże to nieodłączny składnik wielu ciast, a także piwa. Same w sobie są zdrowe, ponieważ mają pozytywny wpływ na odporność organizmu oraz mogą poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Na ich bazie wytwarza się też ciekawy produkt, jakim są nieaktywne płatki drożdżowe. Warto, abyś włączył je do swojej diety, ponieważ są źródłem cennych witamin i minerałów.

Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?

Płatki drożdżowe to produkt, który pochodzi od Saccharomyces cerevisiae, czyli grzybów, wykorzystywanych od wieków w piekarnictwie, browarnictwie i gorzelnictwie. W przeciwieństwie do drożdży znajdujących się w wypiekach i alkoholu, do produkcji płatków stosuje się jednak nieaktywne mikroorganizmy. Powstają one poprzez obróbkę przy użyciu glukozy, którą wytwarza się z melasy buraczanej lub trzcinowej. Gdy drożdże osiągną odpowiednią objętość, dezaktywuje się je przy użyciu wysokiej temperatury. Dzięki temu nie mogą one fermentować. Następnie oddziela się je, dokładnie płucze i suszy, a na koniec nadaje się im odpowiednią formę płatków. Potem pakuje się je i w takiej postaci lądują one na sklepowych półkach.

Choć płatki drożdżowe nieaktywne wyglądają dość niepozornie (są żółte i przypominają bułkę tartą lub jasne, rozgniecione płatki kukurydziane), nie daj się zwieść. W tym produkcie kryje się prawdziwe bogactwo smaku oraz wiele cennych wartości odżywczych. W 100 g płatków drożdżowych znajduje się około 380 kcal i aż 45,2 g białka. Oprócz tego taka ilość zawiera około 40 g węglowodanów, 4 g tłuszczów oraz prawie 21,6 g błonnika.Tym, co najbardziej wyróżnia nieaktywne płatki drożdżowe, jest ich serowo-orzechowy smak i aromat. Z tego względu nazywa się je czasami wegańskim parmezanem. Jeśli więc jesteś na diecie wykluczającej produkty odzwierzęce lub nie możesz jeść nabiału z powodu alergii pokarmowej, płatki drożdżowe będą ciekawym rozwiązaniem. Stanowią doskonały zamiennik sera, a przy tym mogą pomóc Ci zadbać o zdrowie.

Płatki drożdżowe – właściwości produktu

Płatki drożdżowe zawierają wiele cennych składników. Jeśli szukasz dobrego źródła wapnia, włącz je do swojego jadłospisu. W 100 g produktu jest aż 240 mg tego minerału. Oprócz tego w płatkach drożdżowych znajdują się m.in.: magnez, cynk, miedź, selen, potas, sód oraz fosfor. Tego typu produkty stanowią także dobre źródła żelaza i są bogate w witaminy z grupy B oraz aminokwasy egzogenne. Dostarczanie tych składników organizmowi jest niezwykle istotne zwłaszcza wtedy, gdy jesteś na diecie bezmięsnej. Jeśli odpowiednio jej nie suplementujesz, może ona grozić niedoborami. W takiej sytuacji, zamiast jednak sięgać po preparaty apteczne, lepiej zwróć uwagę na to, co jesz. Wzbogacenie diety o nieaktywne płatki drożdżowe może być bardzo pomocne, zwłaszcza że witaminy i minerały z jedzenia wchłaniają się lepiej od tych zawartych w suplementach.

Ze względu na dobroczynne właściwości drożdży, płatki drożdżowe mogą korzystnie wpłynąć na stan Twojego zdrowia. Ich jedzenie pomoże Ci poprawić odporność, obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz polepszyć kondycję włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego płatki nieaktywne stosuje się czasami w ramach wspomagania leczenia przewlekłych biegunek.

Choć omawiany produkt ma wiele niezaprzeczalnych zalet, niestety nie każdy może go jeść. Jeśli masz alergię na drożdże, powinieneś zrezygnować ze zrobionych na ich bazie płatków. W innych przypadkach spokojnie możesz włączyć je do swojego jadłospisu, ponieważ są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Pamiętaj jednak, że podobnie jak w przypadku innych, nowych produktów, najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo i obserwować reakcje swojego organizmu. W ten sposób będziesz mieć pewność, że nieaktywne płatki drożdżowe Ci nie zaszkodzą.

Do czego warto wykorzystać nieaktywne płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe nieaktywne są świetnym dodatkiem do naprawdę wielu dań. Dzięki nim możesz nadać potrawom charakterystycznego, serowego aromatu. Wykorzystaj je jako jeden ze składników:

  • warzywnych past na kanapki,

  • zup oraz sosów (płatki drożdżowe doskonale je zagęszczą),

  • panierki do kotletów (zarówno mięsnej, jak i roślinnej),

  • wytrawnej owsianki,

  • wegetariańskich lub wegańskich pasztetów,

  • farszów (np. do pierogów lub naleśników).

Oprócz tego możesz wykorzystać płatki drożdżowe nieaktywne jako alternatywę dla serowej posypki. Świetnie nadają się do posypywania pizzy, tostów lub różnego typu zapiekanek.

Gdzie można kupić nieaktywne płatki drożdżowe?

Nieaktywne płatki drożdżowe zyskują coraz większą popularność. Nie są jednak jeszcze ogólnodostępne, dlatego raczej nie kupisz ich w większości supermarketów. Najłatwiej dostać je w sklepach z żywnością ekologiczną lub przez internet. Ich cena, w zależności od producenta, wynosi zazwyczaj między 7 a 20 zł za 100 g.

Źródła
  1. G. Bruno, Nutritional Yeast & Liver, „Literature Education Series On Dietary Supplements” 2009.
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.