Przepis na chleb bezglutenowy - proste i szybkie sposoby na pyszne domowe pieczywo
Gotowanie bez glutenu nie musi być trudne i czasochłonne. Poznaj sprawdzone przepisy na bezglutenowy chleb. Są szybkie, proste i bardzo zróżnicowane, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Kto powinien stosować dietę bez glutenu?
Dieta bezglutenowa zdobywa wielu zwolenników zainteresowanych świadomym odżywianiem i zdrowym trybem życia. O ile nie ma jednoznacznych dowodów na korzyści płynące z unikania glutenu u osób zdrowych, o tyle bez wątpienia jest to najważniejszy element terapii celiakii czy nietolerancji glutenu. Celiakia to choroba o podłożu autozapalnym, spowodowana nieprawidłową reakcją organizmu na gluten. Najczę ściej objawy dotyczą przewodu pokarmowego (biegunka, afty, ból brzucha, wymioty, niedożywienie). Są one spowodowane uszkodzeniem ściany jelita przez proces zapalny. Celiakia może obejmować także m.in. skórę, układ nerwowy czy rozrodczy. W przypadku nietolerancji glutenu, określanej czasem alergią na gluten, proces chorobowy i objawy występują tylko w obrębie jelit. Jeśli zauważasz u siebie niepokojące dolegliwości, skonsultuj się z lekarzem, który zleci Ci niezbędne badania.
Produkty dozwolone i zabronione
Niestety, gluten występuje w produktach, które stanowią podstawę diety wielu Polaków: w pieczywie (pszennym i żytnim), kaszach (zwłaszcza jęczmiennej) czy ciastach. Na szczęście smacznymi bezglutenowymi zamiennikami mąki pszennej mogą okazać się: mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa czy z tapioki. Jednak dla pewności kupuj tylko te produkty, które zostały oznaczone znakiem „przekreślonego kłosa” - masz wtedy gwarancję, że nie są zanieczyszczone glutenem podczas produkcji.
Przepis na bezglutenowy chleb kukurydziany na drożdżach
Składniki:
300 g mąki kukurydzianej,
50 g świeżych drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki mleka,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
masło (do posmarowania formy).
Sposób przygotowania:Podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie za gorące. Odlej część i rozrób w nim drożdże z cukrem. Przesiej mąkę i dodaj do niej mieszankę z drożdży oraz resztę mleka, jajka i sól. Wyrób jednolite ciasto, a następnie przełóż je do keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch możesz posypać kminkiem lub oregano. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Piekarnik nagrzej do 190ºC. Po wyrośnięciu wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij gotowy chleb i zostaw do wystygnięcia.
Przepis na bezglutenowy chleb z ziarnami
Składniki:
500 g wybranej mąki bezglutenowej,
25 g świeżych drożdży,
550 ml lekko ciepłej wody,
3 łyżki łuskanego słonecznika,
3 łyżki siemienia lnianego,
łyżka sezamu,
łyżka pestek z dyni,
3/4 łyżki soli,
1,5 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieść w dużym naczyniu i dokładnie wymieszaj. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut, dopóki nie zwiększy objętości. Po tym czasie całość ponownie wymieszaj. Wysmaruj tłuszczem keksówkę i oprósz ją mąką bezglutenową. Ciasto na chleb przełóż do formy i wyrównaj. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-25 minut, do powiększenia objętości. Piecz w temperaturze 230ºC przez około 60 minut. Następnie wyjmij gotowy chleb i zostaw do wystygnięcia.
Przepis na chleb bezglutenowy bez drożdży
Składniki:
400 g wybranej mąki bezglutenowej,
1,5 szklanki kefiru,
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
płaska łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
do posypania: 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania:Umieść w misce mąkę bezglutenową, sól oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj sypkie składniki. Następnie wlej 1,5 szklanki kefiru. Pamiętaj, że nie może być zimny. Całość mieszaj łyżką, aż ciasto zrobi się jednolite.Formę posmaruj łyżką oleju i posyp sezamem. Drugą łyżkę oleju wylej na wierzch ciasta i rozprowadź po całej powierzchni.Foremkę z chlebem włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 40 minut. Następnie wyjmij chleb i odłóż do przestudzenia.
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Składniki:
250 g mąki gryczanej białej,
150 g mąki ryżowej,
100 g skrobi z tapioki (ewentualnie kukurydzianej lub ziemniaczanej),
200 g zakwasu bezglutenowego (wyjętego 2-3 godziny wcześniej z lodówki),
sól,
0,5 szklanki ziaren (np.dynia, słonecznik, siemię lniane),
600 g ml wody.
Sposób przygotowania:W misce umieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj mikserem lub dużą łyżką. Powstałą masę przełóż do formy nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i posyp ziarnami. Foremkę z ciastem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania.Po około 10 godzinach, gdy chleb wypełni formę, wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 60 minut na programie góra-dół. Następnie wyjmij chleb z formy, oderwij papier i odstaw do odparowania.
- Przepis na chleb bez drożdży<a href="https://aniagotuje.pl/przepis/chleb-bez-drozdzy">https://aniagotuje.pl/przepis/chleb-bez-drozdzy</a>, dostęp 26.07.2021 r.
- Przepis na bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej <a href="https://kuchennewariacje.pl/bezglutenowy-chleb-z-maki-kukurydzianej/">https://kuchennewariacje.pl/bezglutenowy-chleb-z-maki-kukurydzianej/</a>, dostęp 26.07.2021 r.
- Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie<a href="http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2018/03/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie.html">http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2018/03/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie.html</a>, dostęp 26.07.2021 r.
- V. Kumar i in., Robbins Patologia, tłum. W.T. Olszewski, Edra Urban & Partner, Wrocław 2019, s. 719-721.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.