Domowe batony energetyczne – poznaj ciekawe przepisy
Domowe batony energetyczne to doskonała alternatywa dla kupnych słodyczy. Decydując się na nie, masz pewność, że dostarczasz organizmowi zdrową i w pełni naturalną przekąskę. Poznaj ciekawe propozycje na domowe batony energetyczne.
Domowe batony energetyczne – dlaczego warto je przygotować?
Domowe batony energetyczne powinny się znaleźć w diecie osób aktywnych fizycznie. Z uwagi na swój skład stanowią doskonałe źródło energii, której potrzebują sportowcy, oraz odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach (to wielocukier, który stanowi paliwo dla mięśni, jego zawartość maleje podczas treningu, co powodować może spadek siły i ogólne osłabienie organizmu). Warto wprowadzić je też do jadłospisu osób wykonujących pracę umysłową. Liczne nasiona, orzechy, pestki, które się w nich znajdują, wykazują korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, a zatem na funkcje poznawcze, np. pamięć, uwagę, koncentrację. Domowe batony energetyczne stanowią doskonałą alternatywę dla popularnych dziecięcych przekąsek. Dzięki zawartości zdrowego źródła cukru, jak np. syrop z pigwowca, erytrol
Owsiany baton energetyczny
Dużą popularnością cieszą się przepisy na owsiane batony energetyczne. Oto propozycja na baton z czekoladą i masłem orzechowym.Składniki:
1/3 szklanki miodu lub cukru brązowego,
150 g gorzkiej czekolady,
3 szklanki płatków owsianych,
200 g masła orzechowego,
220 g masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli.
Wybór miodów jest ogromny. Ten naturalny produkt wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sprawdź właściwości miodu akacjowego, który jest jednym z popularniejszych na polskim rynku. A może zainteresują Cię
Kokosowe batoniki energetyczne
Dla miłośników kokosów przepis na batoniki energetyczne z kokosem w roli głównej.Składniki:
100 g gorzkiej czekolady,
200 g niesiarkowanych wiórków kokosowych,
30 g nierafinowanego oleju kokosowego,
400 ml mleczka kokosowego,
szczypta soli himalajskiej,
60 ml miodu albo syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
zagotuj mleczko kokosowe. Kiedy zacznie wrzeć, ściągnij z ognia i dodaj olej kokosowy,
do miski wrzuć wiórki kokosowe i zalej połączonym mlekiem i olejem,
dodaj sól himalajską i syrop klonowy, całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, żeby ostygło,
kiedy masa będzie chłodna, rozprowadź ją na wyłożonej papierem formie, po czym wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki,
kiedy stężeje, podziel ją na kawałki. Na koniec polej je rozpuszczoną czekoladą albo obtocz je w niej,
formę połóż w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
Batoniki energetyczne z bananem
Kolejną propozycją jest przepis na batony energetyczne z bananem.Składniki:
3 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki musu jabłkowego,
1 szklanka posiekanych suszonych owoców,
2 dojrzałe banany,
3 łyżki nasion lnu,
2 łyżki ekspandowanego amarantusa,
3 łyżki wiórków kokosowych,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki melasy,
1/2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
suche składniki wymieszaj w misce,
melasę zmiksuj z bananami, olejem i musem owocowym,
mokre składniki dodaj do suchych, całość dokładnie wymieszaj,
jeśli masa nie jest plastyczna, dodaj trochę wody,
masę wyłóż do formy z papierem do pieczenia, wyrównaj i starannie dociśnij,
piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C,
wyjmij, wystudź i pokrój w batoniki.
Batony energetyczne z bakaliami
A może przypadnie Ci do gustu przepis na batony energetyczne bez pieczenia z suszonymi owocami?Składniki:
125 g migdałów w płatkach,
60 g orzechów włoskich,
70 g gorzkiej czekolady (w formie 2–3-cm kawałków),
100 g miodu,
40 g suszonych owoców (np. rodzynki, morele, śliwki),
10 g wody,
250 g musli.
Sposób przygotowania:
w jednym naczyniu zmiksuj suszone owoce, orzechy, musli, czekoladę,
w drugim naczyniu rozdrobnij migdały wymieszane z wodą, następnie wstaw je na ogień, dodaj miód. Kiedy składniki dobrze się połączą, podgrzewaj je jeszcze przez kilka minut, po czym przełóż do pierwszego naczynia z musli,
całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź na formie wyłożonej papierem do pieczenia,
blachę wstaw na kilka godzin do lodówki, a na koniec pokrój zastygłą masę na batoniki.
Batony energetyczne z bakaliami i jabłkiem
Oto kolejny ciekawy przepis na baton energetyczny. Tym razem bakalie skomponowane z jabłkiem.Składniki:
100 g wody,
3 łyżki miodu,
50 g oleju sezamowego,
1 drobno pokrojone jabłko,
70 g rodzynek,
100 g dmuchanego ziarna quinoa,
25 g pełnoziarnistego sezamu,
30 g płatków quinoa,
2 rozdrobnione w blenderze wafle ryżowe,
20 g płatków gryczanych,
50 g dowolnych pokruszonych orzechów, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki włóż do jednego naczynia i wymieszaj,
powstałą masę rozprowadź po formie na wysokość 2 cm, odstaw na 30 minut, aby stężała, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik,
batoniki piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C,
odstaw do wystygnięcia i pokrój na kawałki.
- R.K. Murray i in., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015, s. 195–203.
- A. Sosnowska-Szczuka, Jedz, ćwicz, chudnij, Wydawnictwo Czerwone i Czarne, Warszawa 2016, s. 167.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.