Ciasto bezglutenowe na pizzę – przepis krok po kroku
Niektórzy są uczuleni na gluten, a inni chcą zmienić coś w swojej diecie. Dla jednych i drugich polecamy przepis na pizzę bez glutenu!
W jakich produktach znajduje się gluten? Jakie są objawy nietolerancji?
Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach (w pszenicy, życie, jęczmieniu). To także składnik kaszy, makaronów i pieczywa. Nie brakuje go w płatkach śniadaniowych, w kawie, w ciastkach, czy też w majonezie i musztardzie. Patrząc na ilość składników, można odnieść wrażenie, że gluten znajduje się wszędzie. Są jednak produkty, które jemy na co dzień, a pozbawione są tego białka. Na opakowaniu takich produktów znajduje się znaczek przekreślonego kłosa.
Objawy nietolerancji glutenu to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak:
tępe lub piekące bóle brzucha,
nudności lub wymioty,
silne wzdęcia, niekomfortowe uczucie pełności,
biegunka.
Mogą pojawić się również: spadek dobrego nastroju, zmęczenie, znużenie, a także zaczerwienienie na powierzchni języka, lub nawet czerwone wypryski. Jeśli występuje celiakia, to objawami nietolerancji glutenu mogą być również bóle głowy, problemy z wyraźnym widzeniem i zaburzenia snu. U dzieci obserwuje się przede wszystkim zaparcia, trudności w koncentracji (w tym w nauce) i nawracające afty w jamie ustnej. Aby zdiagnozować, jakie są przyczyny nietolerancji na gluten, warto wykonać badania krwi i badania genetyczne. Jeśli niczego nie wykażą, można po prostu wykluczyć gluten z diety i obserwować, czy okazało się to pomocne. Jeśli tak, najprawdopodobniej to alergia, którą warto potwierdzić testami u alergologa.
Pizza bezglutenowa – czy jest zdrowsza od zwykłej?
W świecie gastronomicznym bezglutenowy trend zrewolucjonizował pojęcie o gotowaniu. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by w produktach, które jedzą, nie znajdował się gluten. Zastępują stare przepisy nowymi, pozbawionymi tego składnika. Podobnie jest z pizzą. Tylko czy pizza pozbawiona glutenu jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej? Eliminacja glutenu jest zdecydowanie zdrowsza dla osób, które chorują na celiakię, chorobę Duhringa lub mają alergię na ten składnik. Chorych mogą spotkać poważne konsekwencje spożywania produktów z glutenem. Półki sklepowe są zatem zapełniane zdrową żywnością, jednak wiele z pseudozdrowych produktów, takich jak ciasteczka bezglutenowe, zawiera dużo tłuszczu. Trzeba więc wykazać się dużą uważnością, bo może się okazać, że zdrowsza jest po prostu żywność dobrej jakości, a nie ta, która nie zawiera mieszaniny białek, czyli właśnie glutenu.
Pizza bezglutenowa jest zdrowsza przede wszystkim dla osób, które mają alergię na gluten lub borykają się ze schorzeniami, w których najlepiej jest go po prostu wykluczyć. Osoby zdrowe nie muszą tak radykalnie podchodzić do eliminacji omawianego składnika, ale oczywiście zalecamy, by zwracały uwagę na to, po jakie produkty sięgają. Niektóre badania pokazują, że całkowita eliminacja glutenu może wpłynąć na zaburzenie flory bakteryjnej jelit, redukując liczbę dobrych bakterii. Każda zmiana żywienia powinna być więc skonsultowana z lekarzem, który zleci testy na alergie pokarmowe. Wyniki badań, na których znajdą się alergeny pokarmowe, warto następnie przedstawić dietetykowi. Na tej podstawie ułoży on dietę.
Bezglutenowe ciasto na pizzę – przepis
Składniki:
½ szklanki mąki gryczanej lub owsianej
1 szklanka mąki ryżowej
około 1 szklanki mąki jaglanej
1,5 szklanki letniej wody
½ łyżeczki cukru i ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
Do średniej wielkości miski przełóż wszystkie rodzaje mąki, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek, wodę, cukier i sól. Zacznij ugniatać całość do momentu, aż składniki się połączą. Jeśli poczujesz, że na końcu ciasto się zbyt lepi, nie uznawaj tego za błąd w gotowaniu. W przypadku ciasta bezglutenowego tak się może zdarzyć. Możesz obsypać je mąką. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie odstaw ją na kaloryfer lub w inne ciepłe, ale nie gorące, miejsce na mniej więcej 40 minut do godziny. Ciasto musi urosnąć. Gdy zacznie mijać ustalony czas, nagrzej piekarnik do 220 stopni. Z miski wyjmij ciasto rękami posmarowanymi oliwą i uformuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia dowolny kształt, w którym chcesz uzyskać pizzę. Następnie pokryj powierzchnię ciasta sosem pomidorowym lub passatą wymieszaną z wybranymi przyprawami, np. z oregano. Blachę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez 15–20 minut.
Plan żywieniowy bez glutenu i nabiału
„Plan żywieniowy bez glutenu i nabiału” to e-book opracowany przez dietetyczkę Natalię Janik, która w przystępny sposób wyjaśnia, jakie są najważniejsze zasady diety bez ...
- J. Michałowska, K. Pastusiak, P. Bogdański, Kontrowersje wokół glutenu, „Varia Medica” 2018, nr 1(2), s. 13–19.
- W. Madejska, Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, Wydawnictwo Septem 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.