Jak spożywać siemię lniane? Przepisy na koktajle i potrawy
Siemię lniane ma postać małych, płaskich ziarenek. Zwiększają one swoją objętość i zmieniają konsystencję, gdy zostają zalane wodą. Jego spożywanie ma pozytywny wpływ na organizm. Można je dodawać do potraw lub koktajli. Sprawdź, jakie są smaczne przepisy na siemię lniane.
Dlaczego warto spożywać siemię lniane?
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego przeznaczone do stosowania w celach zdrowotnych. Są one znane i chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej już od tysięcy lat. Swoją popularność zawdzięczają wielu cennym i ważnym właściwościom. Siemię lniane zawiera:
kwasy tłuszczowe omega-3,
witaminy (E, C, z grupy B),
błonnik,
białko,
minerały (cynk, miedź, wapń, potas, magnez),
lignany,
kwas oleinowy i linolowy,
tokoferole (antyoksydanty).
Dzięki nim siemię lniane może być wykorzystywane w celu złagodzenia niektórych nieprzyjemnych objawów. Głównie tych, które dotyczą układu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika powoduje, że wspiera on leczenie zaparć oraz zespołu jelita drażliwego.
Siemię lniane może być wykorzystywane także w celach profilaktycznych. Dzięki swoim właściwościom zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dotyczy to również miażdżycy i nadciśnienia. Zapoznaj się z przepisami na siemię lniane, jeżeli chcesz obniżyć cholesterol oraz utrzymać prawidłową masę ciała.
Siemię lniane poprawia także odporność organizmu. W efekcie może on efektywnie zwalczać drobnoustroje i infekcje. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
Przepisy na siemię lniane przydadzą Ci się, jeżeli chcesz zachować zdrowy i piękny wygląd. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz witaminy wpływają korzystnie na cerę, włosy oraz paznokcie. Regularne spożywanie nasion wpływa korzystnie na ich kondycję.
Dla kogo przeznaczone są przepisy na siemię lniane?
Przepisy na siemię lniane nie są dla wszystkich osób. Mimo cennych właściwości, które mają te nasiona, niektórzy powinni zachować szczególną ostrożność. Nie możesz po nie sięgać, jeżeli masz na nie uczulenie lub jeśli kiedykolwiek po jego spożyciu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (np. dolegliwości ze strony układu pokarmowego). Skonsultuj się z lekarzem, jeżeli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe lub obniżające cholesterol.
Przepisy na siemię lniane przydadzą Ci się szczególnie gdy:
cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
chcesz poprawić kondycję skóry i włosów,
interesuje Cię profilaktyka chorób układu krążenia,
chcesz utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Siemię lniane możesz spożywać również wtedy, gdy chcesz schudnąć. Zawarty w nim błonnik sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas.
Przepisy na potrawy z siemieniem lnianym
Siemię lniane możesz spożywać w różnych formach. Można dodawać je do potraw oraz koktajli. W sklepach dostępne są dwie formy siemienia lnianego: nasiona całe i mielone. Lepszym rozwiązaniem jest kupowanie całych nasion, ponieważ w takiej postaci dłużej zachowuje swoje właściwości.
Przykładowe przepisy na potrawy z siemieniem lnianym to:
Owsianka z siemieniem lnianym
Przygotuj:
łyżkę nasion siemienia lnianego,
pół szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
szklankę wody,
łyżkę miodu,
pół jabłka,
szczyptę cynamonu.
Sposób przygotowania: Wsyp płatki i siemię lniane do garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj pokrojone jabłko. Odczekaj 5 minut i przelej owsiankę do miski. Dodaj miód i cynamon.
Naleśniki z siemieniem lnianym
Przygotuj:
szklankę mleka,
pół szklanki wody mineralnej,
2 łyżki siemienia lnianego,
szklankę mąki,
2 jajka,
szczyptę soli,
tłuszcz do smażenia,
ulubione dodatki (np. owoce, dżem, jogurt naturalny).
Sposób przygotowania: Jajka, mleko, wodę, siemię lniane, mąkę i sól połącz ze sobą w mikserze. Masa powinna być gładka i lejąca się. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj małe porcje masy chochelką. Smaż z obu stron do momentu, aż naleśnik się zarumieni. Spożywaj z ulubionymi dodatkami (na słodko lub na słono).
Przepisy na siemię lniane do picia
Z siemieniem lnianym przygotujesz także koktajle odchudzające. Możesz spożywać je np. po treningu. Dobrze sprawdzą się jako przekąska między posiłkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać tego typu koktajl na śniadanie lub kolację.
Przepisy na siemię lniane do picia:
Siemię lniane z owocami i mlekiem roślinnym
Przygotuj:
szklankę ulubionego mleka roślinnego,
2 łyżki siemienia lnianego,
1 banana,
sok z połowy pomarańczy,
garść malin,
szczyptę cynamonu.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze. Koktajl możesz podawać także po wcześniejszym schłodzeniu go w lodówce.
Siemię lniane z awokado
Przygotuj:
pół awokado,
pół banana,
pół szklanki mleka roślinnego lub krowiego,
2 łyżki siemienia lnianego,
łyżkę miodu.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmieszaj w blenderze lub mikserze.
Przepisy na koktajle z siemieniem lnianym możesz dowolnie modyfikować (np. dodając warzywa lub inne owoce).
- J. Wawryka, A. Teodorczyk, Z. Zdrojewicz, Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 20, s. 41–47.
- R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno, „Postępy Fitoterapii” 2019, nr 20, s. 204–207.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.