Jak przyrządzić brokuły? Przepisy i propozycje podania
Brokuły są bardzo popularnymi warzywami. Należą do grupy kapustnych i mają nieco delikatniejszy smak niż kalafior. Są uznawane za jedne ze zdrowszych warzyw na świecie, dlatego warto, by znalazły miejsce w Twojej codziennej diecie.
Właściwości brokułu
Brokuł jest wyjątkowym warzywem. Ma wiele cennych i korzystnych właściwości dla zdrowia, dlatego możesz jeść go bez obaw. Brokuł między innymi:
ma właściwości antyrakowe
wzmacnia stawy dzięki zawartości witaminy C, która pomaga w produkcji kolagenu
zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego
Jak zrobić brokuły na obiad? Przepis na zupę i drugie danie
Warto zadbać o regularne spożywanie posiłków. Bardzo dobrze, jeśli będą to zdrowe, warzywne posiłki, np. na bazie brokułów. Brokuł możesz przygotować na obiad zarówno w formie zupy, jak i drugiego dania. W każdej z tych wersji będzie pyszny.
By przygotować zupę brokułową, będziesz potrzebować:
brokułu
ziemniaków pokrojonych w kostkę
marchewki startej na tarce
cebuli
małego kawałka selera i pietruszki startych na tarce
soli
pieprzu
ziela angielskiego
liścia laurowego
oliwy z oliwek
wody
ewentualnie śmietany.
Do garnka wrzuć wszystkie składniki poza brokułem. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj warzywa, aż będą miękkie. Wtedy do garnka wrzuć pokrojony na mniejsze części brokuł i gotuj przez kilka minut. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną, jeśli lubisz takie połączenie.
Brokuł sprawdzi się doskonale jako baza do drugiego dania. Wystarczy, że pokroisz go w różyczki, dodasz pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaka i cebulkę. Na patelnię nalej trochę oleju z pestek winogron i wrzuć warzywa. Gdy się podduszą, wsyp szklankę ryżu i zalej 2 szklankami wody. Dodaj do smaku sól, pieprz, imbir, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gdy ryż napęcznieje, danie będzie gotowe do zjedzenia.
Jak smacznie przygotować brokuły z makaronem? Przepis
Możesz przygotować pyszne brokuły z makaronem w postaci zapiekanki brokułowej z sosem serowym. Będziesz potrzebować:
około 300 g piersi z indyka,
1 ząbku czosnku,
makaronu ugotowanego al dente, np. kokardek lub świderków,
1 brokułu pokrojonego w różyczki i gotowanego przez 2–3 minuty,
2 dużych garści liści szpinaku, odparowanego na patelni,
startego sera żółtego,
¾ szklanki mleka,
pieprzu,
soli,
gałki muszkatołowej,
małego opakowania serka śmietankowego,
naczynia żaroodpornego.
Pokrój indyk w kostkę, natrzyj go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie krótko obsmaż na patelni. Zrób sos serowy. W garnuszku wymieszaj mleko z serkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj na małym ogniu do chwili, aż konsystencja sosu będzie jednolita. Dodaj sos do podsmażonego indyka. Dodaj ugotowany brokuł i szpinak. Wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej 15 minut.
Jak zrobić dobrą fit sałatkę z brokułem? Przepis
Z brokułu można zrobić wiele potraw, w tym fit sałatkę. Będziesz potrzebować:
brokułu gotowanego przez 5 minut w osolonej wodzie, podzielonego na różyczki
torebki mieszanki sałat
pęczka rzodkiewek
4 jajek ugotowanych na twardo
oliwy z oliwek
dużego jogurtu naturalnego
soli
pieprzu
miodu
soku z cytryny
ząbka czosnku.
Na talerzu ułóż umytą sałatę, następnie połóż różyczki brokuła i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Ugotowane na twardo jajka pokrój na połówki i ułóż na sałatce. Przygotuj sos jogurtowy. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z solą, pieprzem, łyżeczką miodu, łyżką soku z cytryny i jogurtem naturalnym. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, polej nim sałatkę.
Fit przepis na zupę krem z brokułu
Zupa krem z brokułu jest bardzo smaczna i pożywna. Polubią ją nawet dzieci. Będziesz na nią potrzebować:
różyczek z 2 brokułów,
5 średnich ziemniaków,
marchewki,
połowy pietruszki,
małego kawałka selera,
2 ząbków czosnku,
2 cebul,
masła klarowanego,
soli,
pieprzu,
opcjonalnie śmietany.
Cebulę i czosnek pokrój na małe kawałki, do garnka wrzuć masło klarowane. Gdy się rozpuści, dodaj cebulę i czosnek. Do zeszklonych dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do wywaru brokuły. Gotuj przez 20 minut. Następnie zblenduj zupę na gładką masę.
Możesz podawać zupę krem z groszkiem ptysiowym, ryżem, drobnym makaronem, posypaną prażonym słonecznikiem lub prażonymi pestkami dyni. Niektórzy zabielają zupę śmietaną.
- G. Yuan i in., Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli, Journal of Zhejiang University Science B, 2009.
- K. Hrncirik, J. Velisek, Bioaktywne składniki roślin kapustnych – glukozynolany, Przemysł Spożywczy, 2001.
- https://pan.olsztyn.pl/popularyzacja-nauki/annualfoodagenda-w-sieci/brokul, dostęp: 29.06.2021 r.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.