Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Jak dobrze przyrządzić brukselkę? Ciekawe przepisy

Paulina Bulek26.05.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Brukselka to znana kapusta. Powinna znaleźć swoje miejsce w codziennej diecie. Niestety wiele osób nie docenia jej przez gorzki posmak, który kapusta ma, gdy zostanie niewłaściwie przygotowana.


przepisy-na-brukselke-jak-ja-przyrzadzic
pexels

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Właściwości zdrowotne brukselki
  2. Jak przygotować brukselkę na obiad?
  3. Jak zrobić brukselkę z piekarnika? Przepis
  4. Brukselka kiszona – jak ją przygotować? Przepis
  5. Jak ugotować brukselkę na parze? Przepis
  6. Jak zrobić brukselkę w wersji wegańskiej? Fit przepis

Właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka, nazywana też kapustą brukselską, jest małą kapustką, która zawiera w swoim składzie wiele cennych składników i doskonale wpływa na organizm. Bardzo dobrze sprawdzi się jako wsparcie układu odpornościowego u dzieci. Ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza – sulforafanu. Zapobiega powstawaniu m.in. raka jelita grubego. Wspiera płodność kobiet i mężczyzn, a także jest zalecana kobietom w ciąży jako źródło kwasu foliowego. 

Brukselka działa bardzo dobrze na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi, a także dobrze wpływa na pracę serca. Wszystko to dzięki temu, że jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Brukselka ma również działanie chroniące przed powstawaniem zakrzepów i osteoporozy.

Jak przygotować brukselkę na obiad?

Bardzo często przeciwnicy brukselki zarzucają jej, że po ugotowaniu jest gorzka i przez to niezdatna do spożycia. Co możesz zrobić, by zjadać małe kapustki ze smakiem? 

Trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad podczas gotowania brukselki, by można było cieszyć się jej przyjemnym smakiem:

  • musisz dolać trochę mleka do wody, w której masz zamiar gotować brukselkę

  • wrzucaj brukselkę do gotującej się wody

  • gotuj ją krótko

  • nie przykrywaj garnka – gromadzące się pod pokrywką gazy z kapusty przenikną do jej środka i przez to brukselka może mieć nieodpowiedni smak

  • opcjonalnie możesz dodać do garnka z gotującą się brukselką kawałek chleba lub szczyptę cynamonu.

Jak zrobić brukselkę z piekarnika? Przepis

Bardzo dobry i aromatyczny smak ma brukselka pieczona w piekarniku. Możesz przygotować ją jako przystawkę do drugiego dania, a także dodać ją np. do innego dania.

Będziesz potrzebować: około 1 kilograma brukselki, soli i pieprzu do oprószenia brukselki, kilku łyżek oliwy z oliwek.

Oczyść brukselkę z nieładnych, zewnętrznych listków i obetnij końcówki. Ułóż kapustki w naczyniu żaroodpornym i polej je oliwą z oliwek, a następnie posyp solą i pieprzem.

Powinieneś piec brukselkę około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż kapustki będą miękkie. Musisz od czasu do czasu przemieszać brukselki, by upiekły się równomiernie.

Brukselka kiszona – jak ją przygotować? Przepis

Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe dla Twojego organizmu. Można zaliczyć je do budowania zdrowych nawyków żywieniowych. Również brukselkę możesz z powodzeniem zakisić.

Na 2-litrowy słój będziesz potrzebować: około 1 kilograma oczyszczonych brukselek, pokrojonego korzenia chrzanu, 2 pokrojonych ząbków czosnku, świeżego kopru z łodygami i kwiatami, soli kamiennej, wody.

Wypełnij wyparzony słój brukselkami. Mogą być w całości, a możesz przekroić je na połówki. Dodaj chrzan i czosnek. Zagotuj wodę i dodaj sól. Przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zalej gorącą zalewą brukselki. Dodaj koper i zablokuj łodygami wypływające na powierzchnię kapustki. Pamiętaj, by wszystkie części kiszonki zostały przykryte pod zalewą.

Kiszonkę odstaw na mniej więcej 10 dni w ciepłym miejscu w kuchni. Słoik postaw najlepiej na tacy, aby móc łatwo posprzątać ewentualną zalewę, która wydostanie się ze słoika podczas fermentacji. Po tym czasie przenieś kiszonkę do chłodniejszego miejsca, np. do spiżarni lub piwnicy.

Jak ugotować brukselkę na parze? Przepis

Brukselkę możesz ugotować na parze. Wystarczy, że wlejesz do garnka wodę i ustawisz w nim sitko do gotowania na parze. Umyj brukselki i oczyść je. Namocz kapustki w zimnej wodzie. Od strony głąba natnij je w kształcie litery X, by przyspieszyć proces gotowania. Ułóż jedną warstwę brukselek na sicie i gotuj przez mniej więcej 15 minut.

Jak zrobić brukselkę w wersji wegańskiej? Fit przepis

Brukselka jest uwielbiana przez wegan i wegetarian. Można przygotować ją na wiele sposobów i wychodzi bardzo smaczna. By zadowolić podniebienia wegetariańskich przyjaciół, możesz przygotować brukselkę według wegańskiego przepisu. Będziesz potrzebować:

  • około 1 kg brukselki – obranej z liści, przekrojonej na pół i z wykrojonymi głąbami (ten zabieg pozwoli zminimalizować ryzyko goryczki w kapuście); możesz też użyć brukselki mrożonej

  • 2 średnich cebul, pokrojonych w kostkę

  • oleju

  • soli

  • pieprzu.

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj brukselkę, wymieszaj. Posyp płaską łyżeczką soli i oprósz pieprzem. Przez kilka minut podsmażaj brukselkę, często ją mieszając. Dodaj szklankę wody, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Postaw na małym ogniu i duś brukselkę przez kilka minut.

Źródła
  1. J. Kapusta-Duch i in., The beneficial effects of Brassica vegetables on human health, Rocznik Państwowego Zakładu Higieny, 2012.
  2. B. Krochmal-Marczak i in., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.