Jak dobrze przyrządzić brukselkę? Ciekawe przepisy
Brukselka to znana kapusta. Powinna znaleźć swoje miejsce w codziennej diecie. Niestety wiele osób nie docenia jej przez gorzki posmak, który kapusta ma, gdy zostanie niewłaściwie przygotowana.
Właściwości zdrowotne brukselki
Brukselka, nazywana też kapustą brukselską, jest małą kapustką, która zawiera w swoim składzie wiele cennych składników i doskonale wpływa na organizm. Bardzo dobrze sprawdzi się jako wsparcie układu odpornościowego u dzieci. Ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza – sulforafanu. Zapobiega powstawaniu m.in. raka jelita grubego. Wspiera płodność kobiet i mężczyzn, a także jest zalecana kobietom w ciąży jako źródło kwasu foliowego.
Brukselka działa bardzo dobrze na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi, a także dobrze wpływa na pracę serca. Wszystko to dzięki temu, że jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Brukselka ma również działanie chroniące przed powstawaniem zakrzepów i osteoporozy.
Jak przygotować brukselkę na obiad?
Bardzo często przeciwnicy brukselki zarzucają jej, że po ugotowaniu jest gorzka i przez to niezdatna do spożycia. Co możesz zrobić, by zjadać małe kapustki ze smakiem?
Trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad podczas gotowania brukselki, by można było cieszyć się jej przyjemnym smakiem:
musisz dolać trochę mleka do wody, w której masz zamiar gotować brukselkę
wrzucaj brukselkę do gotującej się wody
gotuj ją krótko
nie przykrywaj garnka – gromadzące się pod pokrywką gazy z kapusty przenikną do jej środka i przez to brukselka może mieć nieodpowiedni smak
opcjonalnie możesz dodać do garnka z gotującą się brukselką kawałek chleba lub szczyptę cynamonu.
Jak zrobić brukselkę z piekarnika? Przepis
Bardzo dobry i aromatyczny smak ma brukselka pieczona w piekarniku. Możesz przygotować ją jako przystawkę do drugiego dania, a także dodać ją np. do innego dania.
Będziesz potrzebować: około 1 kilograma brukselki, soli i pieprzu do oprószenia brukselki, kilku łyżek oliwy z oliwek.
Oczyść brukselkę z nieładnych, zewnętrznych listków i obetnij końcówki. Ułóż kapustki w naczyniu żaroodpornym i polej je oliwą z oliwek, a następnie posyp solą i pieprzem.
Powinieneś piec brukselkę około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż kapustki będą miękkie. Musisz od czasu do czasu przemieszać brukselki, by upiekły się równomiernie.
Brukselka kiszona – jak ją przygotować? Przepis
Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe dla Twojego organizmu. Można zaliczyć je do budowania zdrowych nawyków żywieniowych. Również brukselkę możesz z powodzeniem zakisić.
Na 2-litrowy słój będziesz potrzebować: około 1 kilograma oczyszczonych brukselek, pokrojonego korzenia chrzanu, 2 pokrojonych ząbków czosnku, świeżego kopru z łodygami i kwiatami, soli kamiennej, wody.
Wypełnij wyparzony słój brukselkami. Mogą być w całości, a możesz przekroić je na połówki. Dodaj chrzan i czosnek. Zagotuj wodę i dodaj sól. Przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zalej gorącą zalewą brukselki. Dodaj koper i zablokuj łodygami wypływające na powierzchnię kapustki. Pamiętaj, by wszystkie części kiszonki zostały przykryte pod zalewą.
Kiszonkę odstaw na mniej więcej 10 dni w ciepłym miejscu w kuchni. Słoik postaw najlepiej na tacy, aby móc łatwo posprzątać ewentualną zalewę, która wydostanie się ze słoika podczas fermentacji. Po tym czasie przenieś kiszonkę do chłodniejszego miejsca, np. do spiżarni lub piwnicy.
Jak ugotować brukselkę na parze? Przepis
Brukselkę możesz ugotować na parze. Wystarczy, że wlejesz do garnka wodę i ustawisz w nim sitko do gotowania na parze. Umyj brukselki i oczyść je. Namocz kapustki w zimnej wodzie. Od strony głąba natnij je w kształcie litery X, by przyspieszyć proces gotowania. Ułóż jedną warstwę brukselek na sicie i gotuj przez mniej więcej 15 minut.
Jak zrobić brukselkę w wersji wegańskiej? Fit przepis
Brukselka jest uwielbiana przez wegan i wegetarian. Można przygotować ją na wiele sposobów i wychodzi bardzo smaczna. By zadowolić podniebienia wegetariańskich przyjaciół, możesz przygotować brukselkę według wegańskiego przepisu. Będziesz potrzebować:
około 1 kg brukselki – obranej z liści, przekrojonej na pół i z wykrojonymi głąbami (ten zabieg pozwoli zminimalizować ryzyko goryczki w kapuście); możesz też użyć brukselki mrożonej
2 średnich cebul, pokrojonych w kostkę
oleju
soli
pieprzu.
Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj brukselkę, wymieszaj. Posyp płaską łyżeczką soli i oprósz pieprzem. Przez kilka minut podsmażaj brukselkę, często ją mieszając. Dodaj szklankę wody, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Postaw na małym ogniu i duś brukselkę przez kilka minut.
- J. Kapusta-Duch i in., The beneficial effects of Brassica vegetables on human health, Rocznik Państwowego Zakładu Higieny, 2012.
- B. Krochmal-Marczak i in., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.