Co zrobić z gruszek? Pomysły na dania, przetwory i ciasta
Gruszki to bardzo słodkie, aromatyczne i przepyszne owoce, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy z nich przygotować doskonałe dania obiadowe, sałatki, desery oraz przetwory. Odkryj pomysły na dania obiadowe, desery i przetwory z gruszek.
Właściwości gruszek
Sezon na gruszki w Polsce trwa od początku lipca do końca września. Można też spożywać je dłużej w postaci przetworów. Gruszki idealnie pasują do dań wytrawnych oraz deserów. Istnieje kilka rodzajów tych owoców – różnią się smakiem, zapachem i wielkością. Warto smakować różne, aby dobrać smak do swoich preferencji.
Gruszki mają doskonałe wartości i właściwości odżywcze. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod (potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) oraz spore ilości boru – minerału poprawiającego funkcjonowanie mózgu. Wzmacniają kości i zapobiegają osteoporozie. Pieczone owoce wspomagają układ trawienny. Ponadto napar z gruszek łagodzi przeziębienia, gorączkę i silny kaszel.
Gruszki – pomysły na przetwory
Idealną przekąską, która wzmocni organizm podczas zimowych miesięcy, są gruszki w occie. Można je zjadać prosto ze słoika lub wykorzystać do przygotowania potraw, takich jak marokański gulasz (tadżin) lub zestaw mięs na gorąco.
Gruszki w occie
Składniki:
1 kg gruszek,
2 szklanki wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 szklanka octu,
goździki, cynamon.
Przygotowanie:
Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki lub w ósemki. Zalej wodą i dodaj sok z cytryny. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem, dodaj gruszki i chwilę gotuj. Tak przygotowane gruszki włóż do słoików, wypełnij goździkami i odrobiną cynamonu. Słoiki gotuj w gorącej wodzie w garnku przez 20 minut.
Kolejnymi pysznymi przetworami z gruszek są dżemy i konfitury. Idealnie nadają się do kanapek, naleśników, ciasteczek, deserów. Dżem jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Dżem z gruszek
Składniki:
2 kg miękkich i słodkich gruszek,
10 łyżek cukru,
1 laska wanilii,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
Umyj gruszki, wydrąż gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Do wysokiego garnka dodaj pokruszoną laskę wanilii, sok z cytryny oraz cukier. Na końcu wsyp gruszki, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy dżem zgęstnieje, odstaw i przełóż do słoików.
Jeżeli chcesz zrobić dżem dietetyczny, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrol.
Potrawy z gruszek
Gruszki przypadną do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Można łączyć je z mięsem, warzywami lub innymi owocami. Sprawdź poniższe pomysły na gruszki w kuchni!
Pulpety wieprzowe z gruszką
Składniki:
250 g mielonego mięsa wieprzowego,
5 łyżek komosy ryżowej,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
pół łyżeczki suszonego imbiru,
sól,
3 łyżki startej na tarce gruszki.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mięso wieprzowe z komosą ryżową i bułką tartą. Dodaj szałwię oraz imbir. Przypraw solą i dołóż starte gruszki. Wymieszaj, uformuj pulpety i smaż na głębokim tłuszczu. Pulpeciki możesz podać z komosą ryżową oraz z sałatką ze świeżych warzyw.
Jeżeli lubisz od czasu do czasu zjeść lekki obiad, dobrym pomysłem na danie będzie sałatka z gruszką.
Sałatka z kaczką i gruszką
Składniki:
1 upieczona wcześniej pierś z kaczki,
mieszanka ulubionych sałat,
mandarynka,
gruszka w syropie,
podpieczone orzechy ziemne lub słonecznik.
Przygotowanie:
Pierś z kaczki pokrój w kawałki. Sałatę opłucz i wysusz. Pokrój mandarynkę oraz gruszki. Wszystkie składniki umieść w salaterkach, posyp orzechami lub słonecznikiem. Możesz polać specjalnie przygotowanym winegretem (miód, sos truskawkowy, musztarda, oliwa z oliwek, 2 krople cytryny).
Grzanki z grillowaną gruszką
Składniki:
bagietka francuska,
2 świeże gruszki,
łyżeczka przyprawy do grilla,
garść rukoli,
ser gorgonzola,
pestki słonecznika lub orzechy włoskie,
oliwa z oliwek,
ząbek czosnku,
łyżka sosu balsamicznego,
zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Gruszki obierz, wydrąż gniazda, pokrój w ćwiartki. Wymieszaj oliwę z przyprawą do grilla, polej gruszki i odstaw na chwilę. W tym czasie upraż słonecznik na patelni. Wrzuć gruszki na grill (wystarczy 5–8 minut). Bagietkę pokrój na kromki. Pozostałą oliwę wymieszaj z czosnkiem i pietruszką, posmaruj pieczywo. Połóż rukolę, grillowaną gruszkę i pokruszony ser. Możesz od razu zacząć jeść lub wcześniej ponownie podpiecz grzanki przez 3 minuty.
Gruszki na słodko
W sezonie letnim skosztuj pysznego i orzeźwiającego koktajlu na śniadanie. Wystarczy do blendera wrzucić banana, gruszkę, kiwi i kilka listków mięty.
Z gruszek można oczywiście przyrządzić przepyszne desery. Do najpopularniejszych należy tarta.
Tarta z gruszkami
Składniki:
250 g mąki,
125 g masła,
1 łyżka cukru pudru,
3 gruszki,
2 jajka,
180 g jogurtu naturalnego,
szczypta soli i 40 g wody.
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę, cukier i masło. Dodaj wodę i żółtko, zacznij porządnie ugniatać. Gdy ciasto będzie już gotowe, włóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko je rozwałkuj. Po przeniesieniu ciasta do formy należy nakłuć je widelcem, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pokrojone gruszki ułóż na spodzie. Zmiksuj jajka, cukier i jogurt. Wlej do formy i piecz jeszcze przez pół godziny.
Gruszki będą doskonałym składnikiem do porannej owsianki. Wystarczy je pokroić, wrzucić do płatków i zalać mlekiem. Smacznego!
- M. Korkosz, Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2020.
- M. Tomaszewska-Bolałek, Deserownik. Kuchniokracja, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.