Jakie są ciekawe przepisy na potrawy z kalafiora?
Kalafior był znany już w 600 r. p.n.e. w Azji. Potem przywędrował do Europy, a następnie został zawieziony do Ameryki. Ma wspaniały smak i cenne właściwości odżywcze. Można go przygotować na wiele sposobów.
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, chociaż nie każdy o tym wie. Ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie.
Kalafior:
działa przeciwnowotworowo, m.in. zapobiega rakowi prostaty i pęcherza
wspiera leczenie reumatyzmu
zmniejsza stany zapalne organizmu
wzmacnia odporność
chroni organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Jak przygotować zupę kalafiorową z ziemniakami? Prosty, tradycyjny przepis
Jedną z najbardziej popularnych zup w polskich domach jest zupa kalafiorowa z ziemniakami. Jest smaczna, pożywna i z łatwością możesz przygotować ją w swojej kuchni.
Składniki:
kalafior, obrany z liści, umyty i pokrojony na różyczki
6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 cebula
2 marchewki, obrane i starte na tarce
1 pietruszka, obrana i starta na tarce
1 plasterek selera, obrany i starty na tarce
gałązka lubczyku
kawałek zielonej części pora
listek selera
3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
kawałek mięsa lub 3 łyżki oliwy dla wegetarian
opcjonalnie śmietana
Do garnka nalej wody i dodaj oliwę z oliwek lub wrzuć kawałek mięsa. Doprowadź wodę do wrzenia. Wrzuć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i kalafior do garnka. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i zieleninę. Poczekaj, aż zupa zacznie się gotować. Zmniejsz siłę palnika i na wolnym ogniu gotuj zupę przez mniej więcej 40 minut. Na koniec, jeśli lubisz, możesz zatrzepać zupę śmietaną.
Jak przygotować pieczony kalafior? Przepis
Można ugotować kalafiora na parze, ale ciekawszym sposobem na przyrządzenie go jest upieczenie w piekarniku. Będziesz potrzebować do tego: 1 kalafiora obranego z liści i pokrojonego na różyczki, 2 ząbków czosnku, kilku łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki słodkiej papryki, szczypty ostrej papryki, szczypty kurkumy, ½ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu.
Wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marynata osiągnie jednolitą konsystencję, polej nią kalafior i dokładnie wymieszaj, tak by warzywo było w niej dobrze obtoczone. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż kalafior na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinieneś piec kalafior przez mniej więcej pół godziny. Nie musisz odwracać go na drugą stronę. Jeśli masz ochotę i lubisz, możesz kilka minut przed zakończeniem pieczenia posypać kalafior startym, żółtym serem. Upieczony kalafior bardzo dobrze smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego.
Kiszony kalafior – jak go przygotować? Prosty przepis
Warto robić kiszonki. Wiele warzyw można zakisić, nie tylko ogórki i kapustę, ale też marchewkę, rzodkiewkę, cukinię, kalafior czy brukselkę. Przepisy są bardzo podobne. Różnią się tylko niewielkimi szczegółami.
Aby ukisić kalafior, będziesz potrzebować: kalafiora obranego, opłukanego i pokrojonego na różyczki; korzenia chrzanu, pociętego na kawałki; kopru razem z kwiatem; ząbków czosnku; zalewy w proporcji 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.
Kalafior i przyprawy włóż do wyparzonych słoików. Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą nalej do słoików. Zakręć szczelnie. Odstaw w ciepłe miejsce, np. w kuchni, na tydzień, aby kalafior dobrze się ukisił. Po tygodniu możesz przenieść słoje z kiszonym kalafiorem do spiżarni lub piwnicy.
Jak zrobić placki z kalafiora na obiad? Ciekawy przepis
Kalafior jest warzywem uniwersalnym. Można przygotować z niego wiele ciekawych potraw, w tym placki. Przepis jest bardzo prosty, podobny do tego na placki ziemniaczane. Będziesz potrzebować: kalafiora startego na grubej tarce, drobno pokrojonej cebuli, 3 jajek, opcjonalnie ząbku czosnku, mąki pszennej, oleju, soli i pieprzu.
Wymieszaj w misce starty kalafior z jajkami i mąką, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Gdy ciasto osiągnie konsystencję przypominającą tę na placki ziemniaczane, możesz przystąpić do smażenia placków. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką ciasto i formuj placuszki. Musisz opiec je z każdej strony, tak by miały ładny, brązowo-złoty kolor.
Jak przyrządzić surówkę z kalafiora? Przepis
Z kalafiora możesz przygotować pyszną surówkę do obiadu. Wystarczy, że będziesz mieć: kalafior, pęczek koperku, jogurt naturalny, majonez, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Kalafior obierz z liści, umyj i zetrzyj na tarce. Posiekaj koperek i posyp nim kalafior. Połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu. Dodaj do tego przeciśnięty ząbek czosnku. Posól i popieprz. Zalej sosem kalafior i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę, aby smak surówki się ustabilizował.
- A. Gawłowska, 500 owoców i warzyw, SBM Renata Gmitrzak, 2019.
- B. Krochmal-Marczak i in., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.