Najpopularniejsze przepisy na rybę – pieczoną, w occie oraz smażoną
Coraz więcej osób sięga po ryby, co jest spowodowane pojawianiem się nowych, smacznych przepisów. Ryba w occie to smaczna przekąska, a rybą po japońsku zaskoczysz gości. A może wybierasz tradycyjną rybę po grecku?
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są źródłem zdrowych tłuszczów, dlatego warto je regularnie jeść. To właśnie one zawierają największe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których organizm samodzielnie nie potrafi wytworzyć. Kwasy omega-3 wzmacniają serce, układ krążenia, a także usprawniają pracę mózgu, dlatego ich obecność w diecie każdego z nas jest obowiązkowa. Przepisy na rybę można znaleźć prawie w każdej książce kucharskiej, ale dobrym pomysłem jest samodzielne stworzenie kilku połączeń. Ryby można przyrządzać na wiele sposobów – grillować, gotować na parze, piec w piekarniku czy smażyć na głębokim oleju. Wiele ryb, takich jak szprotki czy sardynki, obfituje w wapń, dzięki czemu możesz wspomagać dietą walkę z osteoporozą. Potrawy z ryb powinny często gościć na Twoim stole. Najlepiej smakują te przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak tradycyjna ryba po grecku. Jest to jedna z potraw, które każdy robi trochę inaczej.
Przepisy na rybę pieczoną
Ryby są bogate w witaminy A i D, odpowiedzialne za zdrowe kości. Pieczone w piekarniku, stanowią najlepszy sposób na szybkie, zdrowe i pyszne danie. Najzdrowsze ryby, takie jak pstrąg, makrela, łosoś czy dorsz, warto piec w całości. Przepis na rybę pieczoną jest bardzo prosty. Wystarczy, że całą rybę umyjesz i delikatnie osuszysz. Następnie natrzyj ją solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię spożywczą i umieść w piekarniku. Piecz 20–30 minut, w zależności od gatunku. Jako uzupełnienie dania dobrze sprawdzają się młode ziemniaki z wody z koperkiem wraz z wiosenną sałatką. Dobrze smakuje także ryba z piekarnika z marchewką czy warzywami. Pieczona ryba to nie tylko smaczne danie na wspólny obiad. Spożywana 2 razy w tygodniu poprawi odporność.
Staraj się eksperymentować z przepisami na rybę – jest ich tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. W piekarniku często przygotowuje się ryby w folii, ale to niejedyny sposób. Możesz upiec rybę w formie potrawki. Przepis jest prosty – wystarczy pokroić rybę, np. filet z mintaja, miruny czy dorady, na małe kawałki. Filet ma mniej ości, ale postaraj się wyjąć chociaż te duże. Połącz rybę z warzywami – dobrze sprawdzają się warzywa korzeniowe, ponieważ podkreślają smak potrawy. Całość wymieszaj, dobrze dopraw i upiecz w piekarniku.
Popularnym daniem jest ryba po grecku, którą przyrządzisz w podobny sposób. Przed połączeniem ryby z warzywami należy je podsmażyć, aby były bardziej miękkie. Dodatkowo do potrawy dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przepis na rybę po grecku jest szybki w przyrządzaniu, jednak potrawa ta nadal za rzadko pojawia się na naszych stołach.
Przepisy na rybę w occie
Ryby to nie tylko sposób na obiad, ale także na przygotowanie przetworów, które można skosztować w każdej chwili. Najpopularniejszym przepisem jest ryba w occie. Pokrojoną w małe kawałki rybę należy obtoczyć w mące i usmażyć na złocisty kolor na odrobinie oleju. Cebulę pokrój w pióra i umieść w słoiku. Dodaj usmażoną rybę i dolej gorącą zalewę octową, która składa się z wody i octu w proporcji 4 : 1. Tak przygotowaną potrawę można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Wiele osób lubi spożywać ryby na zimno, dlatego często sięga po rybę w galarecie. Przepis na nią nie jest skomplikowany, jednak wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Gotujemy włoszczyznę wraz z przyprawami na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy będzie miękka. Dodajemy do niej pokrojoną w kawałki rybę i gotujemy jeszcze kilka minut. Powstały w ten sposób wywar odcedzamy przez sitko i doprawiamy solą i cukrem. Rozpuszczamy żelatynę. Przygotowaną wcześniej rybę z warzywami układamy na półmisku i zalewamy wywarem, tak aby zakrywał wszystkie kawałki ryby. Całość studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu galarety danie jest gotowe do podania.
Przepisy na rybę smażoną
Najpopularniejszym przepisem na smażoną rybę jest ryba po japońsku, czyli panierowana w cieście naleśnikowym. Ryba w cieście to miła odmiana od potraw przygotowywanych na parze. Przepis polega na usmażeniu kawałków ryby zanurzonych w cieście naleśnikowym. Potrawa ta różni się od tradycyjnych, jednak warto przynajmniej raz jej spróbować. Musisz pamiętać, że smażone ryby mają więcej kalorii niż gotowane, na przykład na parze. Warto często sięgać po nie na obiad, bo – jak widać – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów.
- A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom Omega-3, Vital, Warszawa 2017.
- J. Le Divellec, Ryby i owoce morza. 400 przepisów, Larousse, Warszawa 2004.
- J. Mikołajczak, O rybach. 40 przepisów na dania z ryb, Full Meal, Warszawa 2016.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.