Dania z kaszą gryczaną - zdrowe przepisy
Dania z kaszą gryczaną są pożywne i bardzo zdrowe. Świetnie komponuje się ona ze słonymi potrawami oraz stanowi idealną bazę do dań na słodko. W dodatku ma bardzo dużo przeciwutleniaczy i magnezu. Odkryj pomysły na przepyszne dania, w których króluje kasza gryczana.
Właściwości kaszy gryczanej
Choć kasza gryczana w kuchni polskiej króluje od lat, dopiero od niedawna wraca do łask. Głównym powodem są jej niezwykłe wartości odżywcze. Jest pełnowartościowa, a do tego bezglutenowa. Zawiera między innymi:
aminokwasy egzogenne, które wpływają na budowę białek,
bardzo dużo wysoko przyswajalnego białka,
dużo błonnika, który obniża cholesterol,
jod i cynk,
sporo witamin z grupy B,
magnez, wzmacniający serce.
W dodatku kasza gryczana jest niezwykle przyjazna dla cukrzyków.Zawiera substancje poprawiające działanie insuliny. Ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc polecana jest osobom na diecie redukcyjnej.Wyróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej: kaszę prażoną (krakowską) oraz nieprażoną, czyli białą.
Potrawy z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną najlepiej gotować na sypko, jest wówczas smaczniejsza. Należy odmierzyć na tyle mało wody, aby podczas gotowania ziarna wchłonęły ją całą i na tyle dużo, aby była miękka. Aby się upewnić, że ziarna nie będą się sklejać, dodaj łyżkę oleju. Prócz soli możesz dodać jeszcze liść laurowy i ziarna ziela angielskiego dla lepszego smaku. Do niektórych dań możesz ugotować kaszę w bulionie mięsnym lub warzywnym. Idealnie komponuje się ona z grzybami. Sprawdź kilka przepisów na pyszny, lekki obiad.
Kasza gryczana z mięsem i grzybami
Składniki:
300 g ugotowanej w bulionie kaszy gryczanej,
200 g mięsa gulaszowego,
200 g ulubionych grzybów (mogą być pieczarki),
1 łyżka oliwy,
mała cebula,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Umyj mięso i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso. Dodaj pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Dodaj sól i pieprz. Gdy podsmażysz, dodaj ugotowaną wcześniej w bulionie kaszę gryczaną i duś pod przykryciem około 15 minut. Możesz dolać trochę pozostałego bulionu. Dopraw do smaku tak, jak lubisz.
Naleśniki z kaszą i mięsem
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy gryczanej,
200 g mięsa wołowego,
bulionetka,
1 cebula,
50 g sera pleśniowego,
2 jajka,
320 g mąki pszennej,
margaryna,
natka pietruszki,
5 łyżek oleju.
Sposób przygotowania: Do mąki wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju. Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe. Dodaj kaszę gryczaną, wlej rozpuszczoną bulionetkę, poczekaj, aż płyn odparuje. Następnie dodaj pietruszkę i pokruszony ser pleśniowy. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj naleśniki i zwiń w rulon.
Kasza gryczana - potrawy wegetariańskie
Jeżeli nie jesz mięsa, kasza gryczana będzie doskonałym komponentem dań wegetariańskich. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu.
Kaszotto z grzybami
Składniki:
150 g ugotowanej w bulionie kaszy gryczanej,
2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
posiekana natka pietruszki,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
suszone grzyby,
starty parmezan.
Sposób przygotowania: Zalej grzyby 200 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 30 minut. Wyjmij grzyby z wody, odciśnij, odłóż na bok, ale wodę zachowaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię, smaż na oliwie i maśle przez minutę. Pokrój grzyby, dodaj do cebuli i czosnku, wlej wodę z grzybów. Poczekaj, aż woda całkiem odparuje. Dodaj masło i parmezan, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.
Wegetariańskie kotleciki
Składniki:
1 szklanka kaszy,
1 bulionetka,
1,5 szklanki mleka,
4 jajka,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,
bułka tarta,
szklanka wody
olej.
Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę w mleku i miodzie z dodatkiem bulionetki. Poczekaj, aż wystygnie. Dodaj 2 utarte jajka z cukrem, resztę pozostaw do panierowania, i uformuj kotleciki. Panieruj w jajku i bułce tartej. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Kasza gryczana - przepisy fit
Kasza gryczana jest doskonała dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Jest niskokaloryczna, doda Ci sporo energii, ma bardzo dużo błonnika i niewiele tłuszczu. Czy wiesz, że kaszę gryczaną możesz przyrządzić również na słodko? Niewiarygodne? Oto prosty i szybki przepis na deser fit:
Deser z kaszą gryczaną
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
200 g twarogu,
200 g truskawek lub innych owoców,
3 łyżki miodu,
sól.
Sposób przygotowania: Wymieszaj twaróg z miodem. Truskawki pokrój na połówki. W żaroodpornej szklance lub salaterce umieścić warstwami: kaszę, twaróg, ponownie kaszę i truskawki. Zapiekaj 15 minut w piekarniku w 160 stopniach.Jeżeli jesteś zwolennikiem dietetycznych dań, możesz przygotować kaszę gryczaną z ulubionymi warzywami. Na przykład do ugotowanej kaszy wystarczy dodać cukinię, paprykę, cebulę, czosnek i zieloną pietruszkę. Wszystko razem wymieszaj, lekko podsmaż na małej ilości oleju, i obiad gotowy.Jak widać, kasza gryczana w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Można jeść ją na śniadanie, jako danie obiadowe lub deser. Możesz stworzyć z niej placuszki, kotlety bądź zjeść z odrobiną masła i soli. Na zdrowie!
- T. Antoniszyn, A. Kowalczyk, Kaszoterapia gryczana, Wydawnictwo M, Kraków 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.