Jak stosować rokitnik? Poznaj jego prozdrowotne właściwości
Dbanie o zdrowie warto zacząć od dobrania odpowiednio zbilansowanej diety. Powinna ona zawierać niezbędne mikro- i makroelementy, które razem będą wzmacniać Twój organizm. Jest wiele naturalnych i łatwo dostępnych źródeł witaminy C, niezbędnej do zachowania zdrowia. Jednym z nich jest rokitnik. Dowiedz się, jak możesz wdrożyć go do swojego jadłospisu i dlaczego warto to zrobić.
Jak wygląda rokitnik?
Jest to wysoki, rozłożysty krzew z charakterystycznymi, pomarańczowymi owocami. Porastają one łodygi i mają kształt owalny lub okrągły. Sam rokitnik może wzrastać do wysokości 5 metrów, co przy obfitym owocowaniu sprawia, że trudno pomylić go z innym krzewem. To, co dodatkowo wyróżnia go na tle innych roślin, to ostre kolce na łodygach oraz wąskie listki w kolorze przygaszonej zieleni.
Gdzie rośnie rokitnik?
Rokitnik należy do rodziny roślin oliwnikowatych i rośnie na terenie Europy oraz Azji. W Polsce występuje naturalnie na niemal całej szerokości wybrzeża bałtyckiego. Z racji sprzyjającego środowiska jest on tam uprawiany na skalę przemysłową, dzięki czemu możemy się cieszyć z jego dobrodziejstw również w innych regionach kraju. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne wiele osób decyduje się na posadzenie rokitnika we własnym ogrodzie. Roślina jest odporna na mróz, dzięki czemu możesz spokojnie pozostawić ją na okres zimowy. Jeśli zdecydujesz się na jej uprawę, pamiętaj, aby zasiać zarówno męskie, jak i żeńskie krzewy, ponieważ tylko wtedy rokitnik będzie mógł wydać drogocenne owoce.
Rokitnik – właściwości zdrowotne
Owoce rokitnika zawierają ponad 190 aktywnych substancji, z czego wiele z nich ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Roślina najbardziej znana jest z bogactwa witaminy C. W zależności od źródeł w 100 g owocu może znajdować się od 300 do aż 2500 mg kwasu askorbinowego. Warto przy tym nadmienić, że rokitnik zachowuje właściwości zdrowotne nawet po obróbce termicznej, dzięki czemu może być podawany zarówno na zimno, jak i po ugotowaniu. Wraz z dziką różą stanowią najbogatsze znane dotąd źródła witaminy C spośród wszystkich owoców jadalnych.
Znacząca zawartość kwasu askorbinowego to jednak nie wszystko. Witamina C nie jest jedynym składnikiem aktywnym, dla którego warto sięgać regularnie po wyroby z rokitnika. Owoce tego krzewu zawierają także:
flawonoidy,
aminokwasy,
nienasycone kwasy tłuszczowe,
witaminy, m.in.: A, D, E, K, P oraz z grupy B,
inne przeciwutleniacze.
Równie drogocenne z punktu widzenia zdrowia są liście rokitnika. Możesz przygotować z nich napar, który uzupełni Twoją dietę o pierwiastki, takie jak: potas, miedź, żelazo, bor, selen oraz magnez. Jeśli więc chcesz mieć zdrowe włosy i skórę oraz wzmocnić swoją odporność, próbuj rokitnika pod różnymi postaciami i czerp z niego to, co najlepsze.
Jakie zastosowanie ma rokitnik?
W związku ze swoimi prozdrowotnymi właściwościami rokitnik jest wykorzystywany w medycynie do leczenia wielu dolegliwości. Uporczywy suchy kaszel u dorosłego z powodzeniem możesz złagodzić dzięki zastosowaniu mieszanki soku z owoców rokitnika z miodem. Nawet jeśli infekcja rozwinie się i pojawi się gorączka, rokitnik będzie wzmacniał proces walki z patogenami oraz przyśpieszy czas powrotu do zdrowia. Rokitnik to również cenne wsparcie przy leczeniu naturalnym nadciśnienia. Specjaliści wskazują, że regularne przyjmowanie wyciągu z rokitnika korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, co ma bezpośredni wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Inne dolegliwości, na które może pomóc rokitnik, to m.in.:
reumatyzm i dolegliwości bólowe związane z zapaleniem stawów,
uszkodzenie skóry takie jak poparzenia, odmrożenia, rany oraz blizny,
choroby układu pokarmowego,
zmniejszony apetyt,
stany zapalne wątroby,
podwyższony poziom cholesterolu,
hemoroidy.
Rokitnik jest niezwykle ceniony nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Zdrowe paznokcie i skóra to jeden z wielu efektów stosowania tej niezwykłej rośliny. W drogeriach możesz znaleźć kremy, płyny micelarne oraz serum z wyciągiem z rokitnika. Produkty te ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego mają działanie odmładzające i odżywcze dla cery.
Mimo zdecydowanego cierpkiego smaku rokitnik stanowi składnik soków, przecierów czy dżemów. Poza walorami smakowymi są one niezwykle zdrowym dodatkiem do posiłku. Produkty z rokitnika można znaleźć w aptekach oraz w sklepach zielarskich. Wybieraj nie tylko owoce, ale również liście rokitnika. Dzięki temu b ędziesz korzystać z całego wachlarza prozdrowotnych właściwości tego niezwykłego krzewu.
Olej z rokitnika – kiedy warto go stosować?
Nasiona rokitnika stanowią nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. To z nich tłoczy się olej, który również ma wiele zastosowań. Produkty na bazie oleju z rokitnika wspomagają proces leczenia łupieżu. Regularne olejowanie włosów wzmacnia je oraz zapobiega nadmiernemu ich wypadaniu. Równie interesującym zastosowaniem oleju z rokitnika jest wdrażanie go jako sposobu na obniżenie poziomu cholesterolu. Paradoks ten wynika z podziału na tzw. dobre i złe tłuszcze. Olej z rokitnika zawiera tłuszcze omega-3 i omega-6, czyli te dobre, które pomagają w walce ze złym cholesterolem.
Podobnie jak inne zioła na przeziębienie, rokitnik w postaci oleju warto stosować regularnie w celu wzmocnienia naturalnej odporności. Wpływa on również korzystnie na nawilżenie gardła, co jest istotne podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Może być on również skutecznym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego oraz hemoroidów. Pamiętaj jednak, aby przed regularnym wdrożeniem rokitnika do swojej diety skonsultować swoją decyzję z lekarzem. Jest to szczególnie istotne, jeśli masz zdiagnozowane alergie pokarmowe, kamicę nerkową lub wrzody żołądka.
- J. Białecki, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków prozdrowotnych, „Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych” 2021, nr 1, s. 120–125.
- M. Leja, A. Mareczek, B. Nanaszko, Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów, „Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu” 2007, s. 327–331.
- K. Ulanowska, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej, Uniwersytet Łódzki, Łódź 2018, s. 240–252.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.