Rozdwojone paznokcie – estetyczny mankament czy symptom choroby. Jak sobie z nimi radzić?
Paznokcie, choć pozornie mają twardą i odporną strukturę, łatwo ulegają szkodliwemu wpływowi czynników zewnętrznych. Ich kondycja pogarsza się też w przebiegu wielu chorób i na skutek niedoboru witamin i minerałów w diecie. Jedną z patologicznych zmian są rozdwojone paznokcie. Nie zawsze świadczą o poważnych zaburzeniach. Niekiedy wystarczy wdrożyć kilka zasad pielęgnacyjnych, aby poprawić ich kondycję.
Co o zdrowiu mówi nam wygląd paznokci?
Płytka paznokciowa jest zrogowaciałym wytworem naskórka. Jego twardą strukturę tworzą dachówkowato układające się keratynocyty. Wielkość, grubość i kształt płytki są zróżnicowane. Niekiedy jednak wygląd paznokci znacząco odbiega od normy – ma charakter patologiczny. Zarówno zmiany w kształcie płytki, jak i jej barwie mogą świadczyć o chorobach i zaburzeniach. Niektóre obejmują wyłącznie paznokcie, inne natomiast powiązane są z dolegliwościami ogólnoustrojowymi. Bywają też związane z niedoborem niektórych witamin i minerałów oraz niewłaściwą pielęgnacją. Dlatego też wyraźne defekty w obrębie paznokcie nigdy nie powinny być traktowane wyłącznie jako problem natury estetycznej.
Rozdwojone paznokcie – przyczyny
Przyczyn rozdwojonych paznokci u nóg i rąk można upatrywać zarówno w czynnikach wewnętrznych (chorobowych), jak i zewnętrznych (pielęgnacyjnych i urazowych). Jeśli zaobserwujesz u siebie rozdwojone paznokcie – skonsultuj się dermatologiem. Tylko specjalista może z całą pewnością stwierdzić, czy przyczyną zmian jest:
zbyt częste moczenie dłoni w wodzie (np. podczas zmywania naczyń),
poddawanie paznokci wpływowi drażniących substancji (np.detergentów wykorzystywanych do sprzątania),
obgryzanie paznokci,
niewystarczająca podaż witamin oraz minerałów,
zbyt rzadkie stosowanie preparatów odżywiających i nawilżających,
nieumiejętne i zbyt agresywne wykonywanie manicure.
Zmiany w obrębie paznokci mogą mieć różne nasilenie.Jeśli płytka zaczyna oddzielać się od łożyska, wówczas mowa o onycholizie. Może być ona spowodowana urazem, infekcją, a także nadczynnością tarczycy. Jest to też jedna ze zmian towarzyszących łuszczycy (zwykłej i krostkowej), łysieniu plackowatemu oraz zespołowi Raynauda.
Gdy płytka nie tylko się rozdwaja, ale też złuszcza, wówczas przyczyny można doszukiwać się w nieprawidłowo zbilansowanej diecie. Bywa jednak i tak, że jest to jedno z powikłań przyjmowanych leków, przebytej gorączki czy urazu bądź zmiana towarzysząca toksycznej nekrolizie naskórka.
Warto dodać, że rozwarstwianie płytki paznokciowej może być powiązane z grzybicą lub zakażeniami bakteryjnymi. Wówczas wizyta u dermatologa jest niezbędna i pilna, aby nie zarażać innych.
Domowe sposoby na rozdwojone paznokcie
Rozdwajanie paznokci warto skonsultować z dermatologiem, aby wyeliminować chorobowe podłoże zmian. Niekiedy może być też konieczna wizyta u dietetyka, który pomoże prawidłowo zbilansować dietę. To szczególnie istotne, jeśli zmiany w płytce są wynikiem niedoboru witamin i minerałów.
Po wyeliminowaniu poważnych przyczyn rozdwajania paznokci można wdrożyć domowe sposoby na tę przypadłość. Szczególnie korzystne są terapie z wykorzystaniem regenerujących, odżywiających i nawilżających olejów. Odżywkę na rozdwojone paznokcie możesz wykonać samodzielnie. Wystarczy, że pokryjesz dłonie grubą warstwą oliwy z oliwek lub oleju ze słodkich migdałów i nałożysz bawełniane rękawiczki. Taka odżywka będzie przez całą noc poprawiać kondycję płytki i skóry dłoni.
Jeśli spanie w rękawiczkach jest dla ciebie niekomfortowe, możesz przyrządzić preparat na rozdwojone paznokcie, w którym moczy się dłonie. Połącz kilka łyżek ciepłej oliwy z oliwek z kilkoma kroplami soku z cytryny. Zanurz w miksturze palce na kilka minut. Po zabiegu nie zmywaj od razu preparatu. Pozwól, by się wchłonął. Jeśli po dziesięciu minutach nadal na dłoniach będą znajdować się tłuste nacieki, możesz usunąć je papierowym ręcznikiem.
Gdy nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie odżywek na rozdwojone paznokcie, możesz kupić gotowy drogeryjny preparat. Zwracaj przy tym uwagę na to, czy ma w składzie naturalne oleje roślinne oraz witaminy A i E.
Prawidłowo zbilansowana dieta – sposób na rozdwojone paznokcie
Niedobory witamin i minerałów w organizmie stopniowo doprowadzają do pogorszenia kondycji paznokci. Aby uniknąć rozwarstwiania płytki, zadbaj o właściwą podaż witamin na rozdwojone paznokcie, czyli:
witaminy C (znajdziesz ją w papryce, pomidorach, cytrusach),
witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B7, czyli biotyny, którą znajdziesz m.in. w żółtkach jaj, otrębach i drożdżach oraz witaminy B12, czyli kobalaminy, którą znajdziesz m.in. w jajach, pieczarkach i mleku),
witaminy A (znajdziesz ją m.in. w marchwi, pomidorach i brzoskwiniach),
witaminy E (jest m.in. w mleku, jajach i orzechach),
witaminy D3 (jej głównym źródłem jest synteza skórna).
Nie zapomnij też o dostarczaniu organizmowi wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości minerałów. Szczególnie istotne w zapobieganiu rozdwajania się płytki są:
żelazo (znajdziesz je m.in. w soczewicy, orzechach nerkowca i amarantusie),
magnez (jest m.in. w warzywach strączkowych, rukoli i jarmużu),
cynk (w grzybkach shitake, roślinach strączkowych i kaszach),
miedź (w orzechach, grzybach i kakao),
wapń (w migdałach, tofu i jogurcie),
jod (znajdziesz go przede wszystkim w jodowanej soli kuchennej).
- S. Gregoriou, G. Argyriou, Schorzenia paznokci a choroby układowe – o czym mówi nam wygląd paznokci?, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2009, t. 3, nr 2, s. 129–135.
- A.W. Surma, P. Nockowski, Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci, „Kosmetologia Estetyczna” 2016, vol. 5, nr 1, s. 27–33.
- K. Janda, M. Kasprzak i in., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, t. 61, nr 4, s. 419–425.
- M. Zasada, A. Adamczyk, Witamina A. Budowa i mechanizm działania, „Kosmetologia Estetyczna” 2018, vol. 7, nr 5, s. 517–521.
- A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, „Postępy Fototerapii” 2009, nr 4, s. 229–238.
- M. Krełowska-Kułas, Szkodliwy wpływ niedoboru lub nadmiaru witamin na organizm człowieka, „Zeszyty Naukowe nr 781 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie” 2008, nr 781, s. 33–45.
- L. Napiórkowska, E. Franek, Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, „Choroby Serca i Naczyń” 2009, t. 6, nr 4, s. 203–210.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.