Ryż brązowy – przepisy na zdrowe dania wege
Podstawą diety wegańskiej i wegetariańskiej są rośliny oraz zboża. Bardzo zdrowym źródłem węglowodanów, witamin i składników mineralnych jest brązowy ryż. Ma on niski indeks glikemiczny, zawiera dużo błonnika pokarmowego, a przy tym wyróżnia go doskonały smak. Sprawdź, jak można wykorzystać ten produkt w kuchni.
Brązowy ryż – jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto go jeść?
W diecie wegańskiej i wegetariańskiej nie może zabraknąć węglowodanów, które dają energię do codziennych aktywności. Najlepiej, jeśli nie są to cukry proste, zawarte m.in. w słodyczach i białym pieczywie – zapewniają one szybki zastrzyk energii, ale na dłuższą metę szkodzą organizmowi, powodując wysoki poziom cukru i wzrost tkanki tłuszczowej. Doskonałym źródłem tzw. dobrych węglowodanów, czyli węglowodanów złożonych, jest brązowy ryż. Nie jest to specjalna odmiana ryżu, ale jego pełne ziarno, złożone z łuski, zarodka i bielma. W porównaniu z białym ryżem zawiera on więcej błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ma również niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że energia z węglowodanów uwalnia się w organizmie powoli i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Brązowy ryż zawiera około 370 kcal w 100 g produktu. Jest bogaty w witaminę E i witaminy z grupy B. To także jedno z cennych źródeł wapnia, potasu, żelaza, fosforu, cynku, sodu i manganu. Jeśli włączysz go do codziennej diety, możesz liczyć na następujące korzyści zdrowotne:
zapobieganie cukrzycy typu 2 i otyłości,
zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego,
obniżenie i łatwiejsza kontrola masy ciała,
poprawa trawienia i lepsza perystaltyka jelit.
Ponadto brązowy ryż jest bardzo smaczny, choć nieco twardszy od białych odpowiedników. Wymaga również dłuższego gotowania.
Sałatka z brązowego ryżu àla pesto
Brązowy ryż może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do dań obiadowych. Doskonałym przykładem jest sałatka z brązowego ryżu à la pesto.
Składniki:
200 g brązowego ryżu,
1 cebula dymka,
2 szklanki liści świeżej bazylii,
0,5 szklanki majonezu light lub jogurt naturalny (dla wegan tylko majonez wegański),
0,5 szklanki oliwy,
50 g tartego parmezanu lub wegańskiego zamiennika sera,
sól do smaku.
Sposób przygotowania: Brązowy ryż gotuj przez mniej więcej 30 minut. W tym czasie przygotuj sos à la pesto: bazylię, oliwę, majonez, starty ser i szczyptę soli umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Cebulę dymkę posiekaj drobno i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Całość połącz ze sobą, do dekoracji dodaj kilka listków bazylii. Taka sałatka to idealny przysmak dla gości, nawet tych, którzy mają alergię na gluten.
Risotto z sosem cebulowym i curry
Risotto to danie, które szybko przygotujesz. Brązowy ryż doskonale będzie komponował się z sosem cebulowym i curry, a każda ilość tej potrawy zniknie w mgnieniu oka.
Składniki:
200 g brązowego ryżu,
2 duże cebule,
2 łyżki mąki pszennej (około 30 g),
2 łyżki oleju,
4 łyżki śmietany 18% (30 g) – może być zamiennik wegański,
6 łyżek wody,
2 łyżeczki curry,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
inne przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania: Ryż gotuj przez 30 minut. W tym czasie pokrój cebulę, szczypiorek i podsmaż je na oleju, aby cebula się zeszkliła. Następnie dodaj curry oraz mąkę, dokładnie wymieszaną z wodą i śmietaną. Połącz przygotowany sos z ryżem i dopraw pieprzem i solą do smaku. Równie smaczne risotto możesz zrobić z pomidorem. Przepisy są proste i szybkie.
Wegeburger z czerwonej soczewicy, brązowego ryżu i szpinaku
To nieprawda, że weganie nie mogą jeść burgerów. Ten popularny przysmak możesz bez problemu przygotować w wersji wege, a mielone mięso zastąpić np. czerwoną soczewicą. Jest ona smaczna, a ponadto stanowi cenne źródło białka.
Składniki:
500 g czerwonej soczewicy,
100 g szpinaku,
200 g brązowego ryżu,
4 łyżki oliwy,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 jajka,
przyprawy: słodka i ostra papryka, kurkuma, oregano, pieprz, sól.
Sposób przygotowania: Ryż gotuj przez mniej więcej 40 minut, aby był bardziej miękki. Czerwoną soczewicę gotuj około 15 minut, a następnie zblenduj. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na patelni, pod koniec dodaj starty czosnek, zblendowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Soczewicę z cebulą i przyprawami przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj z ugotowanym ryżem. Na koniec opłucz, osusz i włóż do garnka liście szpinaku i podgrzewaj je do momentu, aż zrobią się miękkie. Posiekaj je drobno i dodaj do soczewicy z ryżem. Do całej masy wbij jajka i uformuj kotleciki. Smaż je po 3–4 minuty z każdej strony i bardzo delikatnie przekładaj na drugą stronę. Wegeburgery możesz podać w bułce pełnoziarnistej lub jako zdrowe danie obiadowe.
- S.Strehle i in., Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak dbać o spokój brzucha, Wydawnictwo Esteri Edra Urban & Partner, 2018.
- P. Ochman, Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału, Wydawnictwo Znak, 2017.
- B. Brazier, Weganizm daje moc, Wydawnictwo Vivante, 2019.
- E. Stanisławski i in., Weganizm na start. Przewodnik po diecie roślinnej, Wydawnictwo Helion, 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.