Sałata dębolistna - poznaj sekretne właściwości najpiękniejszej wśród sałat
Sałata dębolistna to niewątpliwie najciekawiej wyglądająca sałata. Udekorowane nią dania nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również smakują wyśmienicie. Sałata dębolistna ma bowiem delikatnie pikantny, orzechowy smak, który dobrze komponuje się zarówno z mięsem, nabiałem, jak i z warzywami.
Sałata dębolistna - jak wygląda?
Sałata dębolistna jest odmianą jednorocznej sałaty siewnej z rodziny astrowatych. Jej okres wegetatywny wynosi do 18 tygodni. Ma liście koloru zielonego lub fioletowo-czerwonego, przypominające nieco kształtem liście dębowe - stąd nazwa. Charakteryzuje się pikantnym smakiem z orzechowym akcentem. Ze względu na morfologię (wygląd zewnętrzny) określa się ją jako typ liściowo-rozetowy. Do tej grupy należy także sałata listkowa i pierzasta.
Sałata dębowa jest wyjątkowo delikatna i nietrwała, dlatego należy ją spożyć krótko po zerwaniu. Dłużej przechowywana, traci cenne właściwości.
Wartości odżywcze i właściwości sałaty dębolistnej
Sałata dębolistna (zarówno czerwona, jak i zielona) zawiera wiele cennych dla zdrowia składników:
chlorofil - działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
flawonoidy (m.in. antocyjany odpowiedzialne za fioletowo-czerwony kolor) - działają przeciwmiażdżycowo, poprawiają wzrok i zwalczają wolne rodniki. Pomogą również przy nadciśnieniu. Jeśli nie wiesz, jak obniżyć ciśnienie krwi naturalnymi metodami, sięgnij po sałatę dębolistną,
luteina - zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, chorób sercowo-naczyniowych i wad wzroku,
zeaksantyny - odpowiadają za prawidłowe widzenie,
mikro- i makroelementy (sód, potas, mangan, żelazo, magnez) - m.in. regulują gospodarkę wodną organizmu i biorą udział w przewodnictwie nerwowym.
Jeśli zauważasz u siebie trudności z widzeniem (zwłaszcza nocnym), powinnaś zadbać o obecność witamin na wzrok w diecie. W sałacie dębolistnej poza tymi z grupy B (ważnymi dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) znajdują się także witaminy A, C i E. Ich zadaniem jest m.in. poprawa pracy siatkówki oka, wyostrzenie widzenia, a także regulacja produkcji łez, nawilżających gałkę oczną.
Nie brak w sałacie dębolistnej błonnika. Dzięki temu składnikowi pokarmy na dłużej zatrzymują się w żołądku - poprawia się zarówno trawienie, jak i wchłanianie substancji odżywczych w jelicie cienkim. Składnik ten opóźnia również wchłanianie cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w błonnik na dłużej zapewnia uczucie sytości, co sprzyja utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki.
Sałata dębolistna - przepisy na sałatki
Sałata dębolistna najlepiej smakuje w postaci surowej. Wówczas zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Możesz ją serwować w formie sałatki dietetycznej z dodatkiem sera, drobiu lub ryb, ale i jako dodatek do kanapek.
Sałata dębolistna z orzechami
Składniki:
główka sałaty dębolistnej,
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki posiekanych zielonych liści majeranku,
1 łyżka posiekanego koperku,
1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Składniki dressingu:
2-3 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
pół łyżki musztardy,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Utarty z solą i pieprzem czosnek połącz z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i majonezem. Następnie wstaw dressing do lodówki, aby nieco się schłodził. Umytą sałatę dębolistną odsącz, porwij na mniejsze fragmenty, ułóż na półmisku i posyp posiekaną zieleniną. Wymieszaj całość z dressingiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Sałata dębolistna z rzeżuchą
Składniki:
pół główki sałaty dębolistnej,
150 g zielonej rzeżuchy,
2 winne jabłka,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Składniki dressingu:
2 łyżki oleju sałatkowego,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany.
Sposób przygotowania: Składniki dresingu wymieszaj ze sobą i wstaw do lodówki, aby sos nieco się schłodził. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny i dodaj rzeżuchę, orzechy włoskie i porwaną na drobne kawałki umytą i osuszoną sałatę dębolistną. Polej całość dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Sałata dębolistna z ziołami
Składniki:
główka sałaty dębolistnej,
2 łyżki posiekanych liści bazylii,
2 łyżki posiekanych liści majeranku,
2 łyżki posiekanych liści szałwii,
2 łyżki posiekanych liści estragonu.
Składniki dressingu:
3-4 ząbki czosnku,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Rozetrzyj czosnek z solą i pieprzem, miodem oraz sokiem z cytryny. Dodaj następnie majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszaj dressing i wstaw go do lodówki, by nieco się schłodził. Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Ułóż na półmisku i posyp zieleniną. Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.
- R. Janas, M. Grzesik M, Instrukcja uprawy sałaty (Lactuca sativa L.) na nasiona metodami ekologicznymi, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.
- E. Bienkiewicz i in., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96 (1), s. 57-63.
- E. Kwiatkowska, Luteina - źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 2, s. 97-100.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.