Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Sok z agrestu – dlaczego warto go pić?

Paulina Kłos-Wojtczak28.10.2021Aktualizacja: 12.10.2022

Agrest to owoc, który nadal nie jest doceniany. A szkoda, bo jest bardzo cenny dla naszego zdrowia i urody. Przekonaj się, dlaczego warto pić sok z agrestu i jak można zrobić go w domowych warunkach.


sok-z-agrestu-na-goraczke-i-nie-tylko-jak-zrobic
pixabay.com

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Czym jest agrest?
  2. Co znajduje się w agreście?
  3. Właściwości prozdrowotne agrestu
  4. Dla kogo agrest?
  5. Zastosowanie agrestu w kuchni
  6. Agrest w kosmetyce
  7. Jak zrobić sok z agrestu?

Czym jest agrest?

Agrest, a właściwie porzeczka agrest, zaliczany jest do drzew z rodziny agrestowatych. Rośnie dziko przede wszystkim w Azji, Afryce i Europie. W Polsce roślinę znaleźć można w przydomowych ogródkach, działkach, a także na plantacjach towarowych. Co ciekawe, nasz kraj zaliczany jest do liderów w produkcje i eksprcie agrestu w Europie.

Owoce agrestu pojawiają się od początku czerwca do sierpnia, a najlepiej zbierać je późnym latem, gdy są one bardzo dojrzałe. Ma stosunkowo grubą, jasnozieloną skórkę pokrytą drobnym meszkiem. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem.

Co znajduje się w agreście?

Agrest to owoc, który był niedoceniany przez wiele lat. Liczne badania naukowe wykazały, że w jego składzie znajduje się wiele cennych witamin i minerałów. 100 gramów agrestu odpowiada 44 kcal i zawiera w sobie:

  • błonnik – 4,3 g,

  • tłuszcz – 0,58 g,

  • białko – 0,88 g,

  • węglowodany – 10,18 g.

W owocach agrestu znajduje się szereg witamin, w tym C, B6, E, A, ryboflawina, niacyna, tiamina i kwas foliowy. To także cenne źródło cynku, potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu.

Właściwości prozdrowotne agrestu

Dzięki zawartości witamin i minerałów agrest wyróżnia wiele właściwości prozdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:

  • obniża cholesterol, a ściślej mówiąc jego frakcję LDL we krwi – jest to możliwe dzięki pektynom,

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, łagodzi objawy zmęczonych oczu – w agreście znajduje się luteina,

  • przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego (dzięki zawartości potasu),

  • zmniejsza objawy anemii, czyli niedokrwistości, żelazo oraz witamina C wspierają produkcję czerwonych krwinek,

  • wspomaga procesy trawienia – błonnik i kwasy organiczne,

  • ma silne właściwości antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzeń komórkowych i przyspieszają procesy starzenia się organizmu (witamina C i rutyna),

  • działa moczopędnie i przeczyszczająco, usuwa nadmiar kwasu moczowego,

  • wzmacnia kondycję stawów i łagodzi symptomy zwyrodnienia,

  • reguluje fizjologiczne funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi objawy stresu, co owoc zawdzięcza obecności witamin z grupy B oraz magnezu,

  • działa przeciwzapalnie,

  • pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Jeśli nie wiesz, jak wzmocnić serce lub zadbać o profilaktykę przeciwstarzeniową, to sięgnij po sok z agrestu lub świeże owoce.

Dla kogo agrest?

Agrest zaliczany jest do bardzo zdrowych i bezpiecznych owoców, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do ich częstego spożywania. Z nadmiernej konsumpcji agrestu powinny zrezygnować osoby cierpiące na m.in. wrzody żołądka i dwunastnicy, z niewydolnością nerek, także zapaleniem okrężnicy.

Zastosowanie agrestu w kuchni

Agrest to owoc typowo letni. Nasze babcie wykorzystywały go przede wszystkim do produkcji domowych soków, kompotów oraz ciast z kruszonką. Ponieważ owoce te wyróżniają się mocno kwaśnym smakiem, idealnie balansują słodycz deserów. Są jednym z najlepszych surowców do produkcji dżemów, ponieważ zawierają w sobie naturalne pektyny, czyli substancje o właściwościach żelujących.

Istnieje wiele przepisów, które łączą agrest z duszonymi mięsami, np. kurczakiem lub wołowiną. Miłośnicy alkoholu doskonale wiedzą, że owoce można wykorzystać także przy produkcji win i nalewek.

Agrest w kosmetyce

Agrest znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zawartość witaminy A i C sprawia, że ma on działanie przeciwstarzeniowe i wzmacniające naczynia krwionośne. Dzięki temu do skóry dociera znacznie więcej tlenu i składników odżywczych.

Ze świeżych owoców warto wykonać maseczkę do twarzy. Rozdrobniony agrest można wymieszać z naturalnym jogurtem i łyżeczką miodu, po czym nałożyć na skórę na ok. 15 minut. Pamiętaj jednak, aby przed nałożeniem takiej mikstury na twarz zrobić próbę alergiczną na skórze ramion.

Jak zrobić sok z agrestu?

Lato sprzyja robieniu konfitur i soków na zimę. Agrest nadaje się do tego idealnie. Przepis na sok z tych owoców jest banalnie prosty i można go wykonać w ok. 30 minut.

Łatwy przepis na sok z agrestu

  1. Przygotuj garnek o pojemności ok. 3 litrów.

  2. Owoce agrestu dokładnie umyj i obierz z czarnych ogonków (użyj takiej ilości jakiej potrzebujesz).

  3. Ugotuj obrane uprzednio owoce w odpowiedniej ilości wody (musi ona nieco przykrywać agrest).

  4. Gotuj na wolnym ogniu do momentu uzyskania miękkich owoców.

  5. Przygotuj czysty garnek, a na jego wierzchu połóż sito. Przecedź ugotowane wcześniej owoce i za przetrzyj pomocą łyżki tak, aby uzyskać jak największą ilość soku.

  6. Do soku dodaj cukier (na 1 kg owoców 1 kg cukru). Alternatywnie, aby sok był zdrowszy i mniej kaloryczny, możesz użyć erytrytolu lub cukru brzozowego. Gotuj do całkowitego rozpuszczenia białych kryształków, cały czas mieszając.

  7. Pozostaw do ostudzenia.

  8. Jeśli sok planujesz wypić w porze jesiennej lub zimowej, konieczna będzie pasteryzacja.

Pasteryzacja soku

  1. Dno garnka wyłóż ściereczką.

  2. Sok z agrestu przelej do uprzednio wyparzonych słoików lub butelek i szczelnie zakręć (najlepiej użyć nowych nakrętek, które są znacznie bardziej szczelne niż używane).

  3. Szklane naczynia z sokiem z agrestu ułóż na dnie garnka.

  4. Zalej wodą garnek, tak aby w ¾ zakryć butelki lub słoiki wodą.

  5. Gotuj przez około 20 minut.

  6. Wystudź.

Sok z agrestu powinien być lekko gęsty. Nadaje się do spożycia przez całą rodzinę, również dzieci. Jeśli chcesz aby był mniej kaloryczny, rozcieńcz go z wodą w stosunku 1:1.

Źródła
  1. S. Pluta. Zasoby genowe z rodzaju Ribes i ich przydatność do hodowli twórczej porzeczki czarnej i agrestu w Polsce, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 1998, t. 463, s. 591-598.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.