Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Właściwości soku z brzozy. Jak wpływa on na zdrowie?

Sylwia Brodniewska 29.07.2022Aktualizacja: 30.09.2022

Sok z brzozy nazywany jest oskołą. W kulturze słowiańskiej uważany jest za magiczny napój chroniący przed czarami i magią. Stanowi remedium na wiele dolegliwości. Jego zaletą jest to, że można go samodzielnie pozyskiwać z drzew brzozy, jednak tak zebrany musi zostać wypity w ciągu 3 dni. Jego smak jest specyficzny, dlatego wiele osób wzbogaca go dodatkiem różnych owoców, miodu czy imbiru.


sok-z-brzozy-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie
pixabay

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Jakie właściwości ma sok z brzozy?
  2. Jak powstaje sok z brzozy?
  3. Kto powinien sięgnąć po sok z brzozy?
  4. Kto nie powinien pić soku z brzozy?

Jakie właściwości ma sok z brzozy?

Sok z brzozy jest napojem o wielu właściwościach zdrowotnych. Pomimo tego, że składa się w 95% z wody, to zawiera również:

  • cukry (glukozę, fruktozę),

  • peptydy i aminokwasy,

  • flawonoidy, taniny, 

  • kwasy (jabłkowy, cytrynowy),

  • minerały (potas, cynk, wapń, sód, fosfor, żelazo),

  • witaminy (z grupy B, C).


Sok z brzozy jest napojem o dobroczynnym działaniu. Pozytywnie wpływa na pracę nerek, wspiera filtrację i utrzymywanie prawidłowej objętości krwi w organizmie. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa nadmiar wody z organizmu. Fani diety sokowej mogą włączyć oskołę do swoich codziennych jadłospisów jako porządny zastrzyk energii. Picie soku z brzozy zaleca się osobom cierpiącym na: dnę moczanową, choroby dróg moczowych o charakterze przewlekłym, kamicę nerkową czy obrzęki sercowo-naczyniowe. Dodatkowo sok z brzozy wspiera pracę wątroby, chroniąc ją przed marskością. Soki oczyszczające, w tym oskoła, są dobrym pomysłem na detoksykację organizmu po imprezie, tłustej kolacji czy antybiotykoterapii.

Sok z brzozy zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni przed chorobami niedokrwiennymi serca. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga leczenie nadżerek żołądka, wrzodów czy anemii. Jego uzupełnieniem mogą być soki warzywne, najlepiej te, które zawierają dużo żelaza, ważnego przy niedokrwistości. Właściwości soku z brzozy obejmują również działanie kosmetyczne. Pozytywnie wpływa on na wygląd włosów i skóry, przyspiesza gojenie się ran i uparzeń. Można go stosować w formie wcierki. Nakładany na włosy, poprawia ich objętość, kondycjonuje je. Wcierany w skórę głowy, hamuje nadmierną produkcję łoju, dzięki czemu fryzura dłużej zachowa świeżość. 

Jak powstaje sok z brzozy?

Brzoza jest powszechnie występującym drzewem w Polsce, dlatego można samodzielnie pozyskać z niej sok, jednak nie jest to takie proste. O wiele popularniejsze są soki owocowe, tworzone we własnych kuchniach. Sok pozyskuje się jedynie na przełomie marca i kwietnia z dorodnych drzew, najlepiej rosnących w niezanieczyszczonych okolicach. Brzozy rosnące w mieście nie są dobrym wyborem. W korze drzewa należy wywiercić otwór o szerokości kilku centymetrów, do którego wkłada się gumowy wężyk. To właśnie on będzie odpowiedzialny za wydobywanie soku. Dbając o drzewo, nie należy pozyskiwać zbyt wiele soku na dobę. Rekomenduje się około litra dziennie. 

Sok z brzozy ma krótki termin przydatności do spożycia, dlatego najlepiej wypić go zaraz po zebraniu. W lodówce może być przechowywany przez maksymalnie 3 dni. Jeśli nie masz swojego ogrodu, na którym rosną brzozy, możesz kupować soki w aptece lub w sklepie ze zdrową żywnością. Czasem są one wzbogacane dodatkiem miodu lub malin, aby poprawić smak.

Kto powinien sięgnąć po sok z brzozy?

Sok z brzozy ma specyficzny smak, który nie każdemu smakuje. Należy go pić schłodzony, z dodatkiem miodu czy soku z malin. Można również połączyć go z sokiem z imbiru, który dodatkowo pobudzi organizm. Sok z brzozy ma właściwości zdrowotne, jeśli jest spożywany przez 2–3 tygodnie w ilości 50–70 ml 3 razy dziennie. Na czas kuracji należy zrezygnować z kawy, alkoholu, czarnej herbaty. Dieta powinna wykluczać produkty mięsne, szpinak, czekoladę i szczaw. Warto również w tym okresie jeść bardziej zdrowo, lekkostrawnie. 

Po sok z brzozy powinny sięgać kobiety, które walczą z cellulitem. To właśnie on odpowiada za pojawienie się pomarańczowej skórki, która jest poniekąd wynikiem zatrzymywanie się wody w organizmie. Ten napój usuwa jej nadmiar, dzięki czemu cellulit staje się mniej widoczny. W tym celu warto wydłużyć picie soku do 6 tygodni.

Sok z brzozy jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, w szczególności tych do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zazwyczaj są one przeznaczone dla osób, które borykają się z podrażnioną skórą i mają cerę wrażliwą. 

Ze względu na właściwości po sok z brzozy mogą sięgnąć osoby:

  • podatne na zachorowanie na grypę lub przeziębienie,

  • cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),

  • borykające się z niedokrwistością,

  • podatne na choroby niedokrwienne serca lub zakrzepicę żył,

  • z wrzodami żołądka,

  • chcące poprawić wygląd włosów i skóry w naturalny sposób.

Ważne, aby stosować sok zgodnie z zaleceniami.

Kto nie powinien pić soku z brzozy?

Niestety sok z brzozy nie jest napojem dla każdego. Nie powinny po niego sięgać osoby z alergiami na pyłki brzozy oraz ci, u których po jego wypiciu wystąpiły wysypka czy swędzenie skóry. Oskoła nie jest zalecana pacjentom, u których stwierdzono zaburzenia w funkcjonowaniu nerek. Pomimo że działa moczopędnie, powinny z niej zrezygnować osoby z obrzękami występującymi w chorobach serca i nerek. 


Źródła
  1. A. Klimuszko, Wróćmy do ziół leczniczych, Oficyna Wydawnicza Rytm, Warszawa 2001. 
  2. E. Quon, Terapia sokowa: czas na juicing, tłum. Justyna Rudnik, Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2015. 
  3. E. Hebert, Beauty Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.