Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki, by zachować cenne właściwości owocu?

Katarzyna Grzyś-Kurka27.05.2022Aktualizacja: 12.10.2022

Polska znajduje się w czołówce światowych producentów czerwonej porzeczki. Słodko-kwaśny smak tych owoców sprawia, że stanowią ceniony składnik ciast, tortów i deserów. Najczęściej czerwone porzeczki są jednak spożywane w formie soków. Jeśli chcesz mieć pewność co do składu i walorów zdrowotnych napoju – przygotuj go samodzielnie.


sok-z-czerwonej-porzeczki-jak-go-zrobic
pexels

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Sok z porzeczki czerwonej – jakie składniki zawiera?
  2. Właściwości soku z czerwonej porzeczki
  3. Jak przygotować sok z czerwonej porzeczki – sprawdzone przepisy
  4. Sok z czerwonej porzeczki z sokownika
  5. Sok z czerwonej porzeczki z wyciskarki
  6. Sok z czerwonej porzeczki bez sokownika

Sok z porzeczki czerwonej – jakie składniki zawiera?

Czerwona porzeczka jest owocem bardzo wartościowym pod względem składników o działaniu prozdrowotnym. 

W jej składzie znajdują się:

  • cukry proste (glukoza i fruktoza),

  • witaminy (C, P, E, PP, K i prowitamina A),

  • pektyny,

  • polifenole (w tym przede wszystkim flawonoidy),

  • makroelementy: wapń, potas, magnez, fosfor, siarka,

  • mikroelementy: żelazo, miedź, cynk i mangan.

Właściwości soku z czerwonej porzeczki

Cenne składniki sprawiają, że sok z czerwonych porzeczek znajduje szereg zastosowań w profilaktyce zdrowotnej. Redukuje dotkliwość objawów towarzyszących chorobom reumatycznym, pobudza apetyt, zmniejsza również obrzęki i łagodzi zmiany skórne, jakie nierzadko towarzyszą alergiom.

Regularnie spożywany napój zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto zgromadzony w nim potas redukuje ryzyko nadciśnienia. Takie leczenie naturalnie nie stanowi dla organizmu obciążenia, czego niestety nie można powiedzieć o suplementach diety.

Sok z czerwonej porzeczki i przetwory wykonane z tego owocu zawierają również witaminę PP, która przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Natomiast dzięki flawonoidom mają one działanie przeciwnowotworowe.

Warto przygotowywać sok z czerwonej porzeczki nieoczyszczony całkowicie z miąższu. Dzięki temu nie zostanie on pozbawiony cennego błonnika, który reguluje perystaltykę jelit i łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia czy zaparcia.

Wymieniając najważniejsze właściwości soku z czerwonej porzeczki, nie sposób nie wspomnieć o witaminie C, która wspiera odporność organizmu i wraz z polifenolami zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces utleniania. Pij ten napój regularnie, a niestraszna Ci będzie grypa w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Jak przygotować sok z czerwonej porzeczki – sprawdzone przepisy

Sok z czerwonej porzeczki na zimę możesz przygotować, wykorzystując sokowirówkę, wyciskarkę lub obejść się bez tych urządzeń. Każda z tych metod pozwoli ci przygotować pełnowartościowy napój, który będzie nie tylko zdrowy, lecz także smaczny.

Sok z czerwonej porzeczki z sokownika

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki w sokowniku? Do najniższego pojemnika wlej wodę, natomiast do górnego wsyp umyte i wyszypułkowane owoce. Możesz dodać również cukier, jeśli smak samych owoców jest dla ciebie zbyt kwaśny. 

Następnie ustaw urządzenie na kuchence. Pod wpływem podciśnienia i działania pary wodnej przedostającej się do górnego naczynia za pomocą wbudowanej rurki sok z czerwonej porzeczki zacznie spływać do naczynia zamontowanego w środku sokownika.

Niektóre urządzenia mają wbudowany kran wychodzący na zewnątrz, dzięki czemu możesz przelewać sok bezpośrednio do przygotowanych naczyń.

Cały proces zajmie ci około półtorej godziny. Gdy wyciśniesz już sok – wypełnij nim szklane butelki lub słoiki. Następnie wstaw je do garnka z gorącą wodą i gotuj przez mnie więcej 15 minut w celu pasteryzacji.

Sok z czerwonej porzeczki z wyciskarki

Jeśli nie masz sokownika, możesz przygotować sok z czerwonej porzeczki z wyciskarki wolnoobrotowej. Urządzenie to wykorzystuje tradycyjny mechanizm tłoczenia, czyli ściskania owoców w celu wydobycia z nich płynu. Czerwona porzeczka nie jest tu obrabiana termicznie, co sprawia, że zachowuje wszystkie cenne właściwości. Sok ma natomiast bardziej wyrazisty smak i intensywny aromat. Najbardziej skorzystasz na jego zdrowotnych właściwościach, jeśli wypijesz go świeżo po wyciśnięciu.

Jeśli jednak chcesz zachować go również na czas zimy – przelej całość do butelek lub słoików i pasteryzuj przez kwadrans w garnku z wrzątkiem.

Sok z czerwonej porzeczki bez sokownika

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki bez sokownika i wyciskarki wolnoobrotowej? Wystarczy umyte i wyszypułkowane owoce podgrzać w garnku (ale nie gotować) do momentu, aż puszczą sok. Możesz przyspieszyć ten proces, słodząc owoce. Pamiętaj jednak, że najzdrowszy jest sok z czerwonej porzeczki bez cukru

Gdy owoce puszczą już sok, przecedź zawartość garnka przez gazę lub sitko. Dzięki temu uzyskasz klarowny napój.

Całość przelej do szklanych butelek lub słoików, zakręć je, wstaw do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut, by prawidłowo wykonać pasteryzację.

Źródła
  1. G. Jurgiel-Małecka, A. Buchwał, Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w regionie pomorza zachodniego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2016, nr 6 (109), s. 90–101.
  2. Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/domowe-soki-tloczone-na-zimno-ze-swiezych-owocow-ziemi-kaliskiej (data dostępu: 30.06.2021 r.)
  3. A. Narwojsz, E. J. Borowska, Zmiany składników strukturotwórczych owoców porzeczki czarnej podczas maceracji miazgi a uwalnianie polifenoli do soku, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 1 (74), s. 87–98.
Author Katarzyna Grzyś-Kurka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.