Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 3 min.

Soki warzywne – rodzaje i właściwości

Marta Drzazga28.10.2021Aktualizacja: 12.10.2022

Soki warzywne mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a oprócz tego są łatwe w przygotowaniu. Warzywa są dostępne przez cały rok, więc bez ograniczeń możesz cieszyć się doskonałym smakiem soku z marchwi, kapusty czy buraka. Poznaj ich zalety i przekonaj się, że warto włączyć je do codziennego jadłospisu


soki-warzywne-jakie-sa-najzdrowsze-przepisy
pexels.com

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Sok z kapusty – naturalny detoks organizmu
  2. Sok z marchwi – domowe SPA dla włosów i cery
  3. Sok z buraka – najważniejsze właściwości i przepis
  4. Sok z pietruszki – bomba witaminowa
  5. Sok z czarnej rzepy – nie tylko dla włosów
  6. Sok z ziemniaków – dietetyczne zaskoczenie
  7. Sok z selera naciowego – najlepszy na czczo
  8. Sok pomidorowy – nie tylko na kaca

Sok z kapusty – naturalny detoks organizmu

Kapusta to nie tylko podstawa tradycyjnego bigosu i pyszny dodatek do obiadu, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Sok z kapusty to esencja zdrowia – zawiera witaminę C, B, A, E i K oraz składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i potas.Nie od dziś wiadomo, że regularne picie soku z kapusty oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Co więcej, ten niskokaloryczny napój:

  • reguluje ciśnienie krwi,

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, takie jak rak jelita grubego, żołądka czy płuc,

  • wspiera walkę z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak na przykład wrzody żołądka,

  • łagodzi ból głowy,

  • opóźnia proces starzenia się organizmu, a także łagodzi objawy demencji,

  • ma właściwości przeciwzapalne i działa jak naturalny antybiotyk.

Sok z kapusty doskonale nadaje się nie tylko do picia, ale również sporządzania leczniczych okładów. Jest to naturalna metoda łagodzenia bólu stawów i reumatyzmu. W medycynie naturalnej okłady z kapusty są stosowane jako metoda leczenia stanów zapalnych, na przykład zapalenia piersi u mam karmiących.

Sok z marchwi – domowe SPA dla włosów i cery

Marchew to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się w jadłospisie człowieka. To lekkostrawne warzywo jest idealne na początek rozszerzania diety niemowląt, ale dorośli również korzystają z jego prozdrowotnych właściwości. Sok z marchwi zawiera między innymi: witaminę E, C, beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę, magnez, fosfor, wapń i potas. Dzięki tym składnikom odżywczym pomarańczowy napój działa niczym eliksir młodości: poprawia kondycję skóry i nadaje jej piękny odcień, przyspiesza opalanie i pomaga leczyć trądzik. Dodatkowo szklanka soku z marchwi dziennie poprawia wzrok, obniża cholesterol, korzystnie wpływa na trawienie i wspiera organizm w walce z anemią. Nie zaleca się picia więcej niż 2 szklanki dziennie, ponieważ większe dawki mogą spowodować nieestetyczne, pomarańczowe zabarwienie skóry.

Sok z buraka – najważniejsze właściwości i przepis

Sok z buraka właściwości prozdrowotne zawdzięcza witaminom i minerałom. Napój ten jest bogaty w witaminy C, E, A, K, B oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, żelazo. To doskonały środek na obniżenie cholesterolu we krwi, a także naturalny doping dla sportowców. Badania przeprowadzone na grupie kolarzy dowiodły, że sok z buraka zwiększa wydolność organizmu podczas intensywnego wysiłku i pomaga osiągnąć lepsze wyniki. Pity regularnie chroni także wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, poprawia nastrój i koncentrację i doskonale wpływa na sen.Wiele osób zastanawia się, jak zrobić sok z buraka. Przepis jest prosty. Kawałki dokładnie obranego i umytego warzywa należy wrzucić do sokowirówki. Aby urozmaicić smak, można dodać przypraw (sól, pieprz, czosnek) albo dolać sok z cytryny lub jabłka. Przygotowanie soku z buraka kiszonego jest bardziej czasochłonne, ponieważ wymaga zrobienia zakwasu, który musi „odpoczywać” w temperaturze pokojowej przez 5–7 dni. Sok z buraka kiszonego najlepiej przygotować w naczyniu kamionkowym lub dużym słoiku.

Sok z pietruszki – bomba witaminowa

Sok z pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. To niepozorne warzywo zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a ponadto jest bogate między innymi w: witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Napój przygotowuje się szybko za pomocą blendera lub sokowirówki, a jego charakterystyczny smak można przełamać cytryną, miodem lub ogórkiem. Regularne picie soku z pietruszki pomaga zwalczać takie dolegliwości, jak:

  • wzdęcia i gazy,

  • reumatyzm,

  • bóle menstruacyjne,

  • zapalenie pęcherza,

  • obrzęki nóg,

  • choroby nerek.

  • nadciśnienie,

  • choroby serca.

Sok z natki pietruszki ma takie same właściwości jak napój z korzenia tego warzywa. Różnią się jedynie sposobem przygotowania – sok z natki można zrobić za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego i otrzymane w ten sposób purée przecedzić przez sitko, natomiast w przypadku korzenia pietruszki konieczne będzie użycie sokowirówki.

Sok z czarnej rzepy – nie tylko dla włosów

Czarna rzepa jest znana jako naturalny kosmetyk poprawiający kondycję włosów. Jednak to nie jedyne zalety tego warzywa. Sok z czarnej rzepy ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości: jako źródło potasu i wapnia wzmacnia kości, dzięki witaminie C zwiększa odporność, a duża zawartość witaminy A poprawia wzrok. Napój ten przynosi też korzyści dla urody – pomaga w walce z trądzikiem i zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Regularne picie soku z czarnej rzepy chroni przed anemią i jednocześnie wspomaga odchudzanie. Trzeba jednak pamiętać, że soki warzywne – nawet te najbardziej bogate w składniki odżywcze – nie zastąpią zdrowej i zbilansowanej diety.

Sok z ziemniaków – dietetyczne zaskoczenie

Ziemniak to jedno z najbardziej lubianych warzyw w polskiej kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak sok z ziemniaka to prawdziwe dietetyczne zaskoczenie. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, C i E oraz składniki mineralne, takie jak potas. Dowiedziono, że picie soku z ziemniaka zmniejsza ryzyko poważnych chorób, takich jak miażdżyca, dna moczanowa czy kamica nerkowa. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i działa łagodząco na dolegliwości układu pokarmowego, na przykład wrzody żołądka. Ziemniak jest także źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie – jest to nie tylko korzystne dla urody, ale także znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, na przykład raka żołądka.

Sok z selera naciowego – najlepszy na czczo

To niepozorne warzywo skradło serca celebrytów i wiadomo, że sięga po niego sam Robert De Niro. Seler naciowy – bo o nim mowa – ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, a sok z selera naciowego niesie same korzyści dla zdrowia. Badania dowodzą, że ten napój:

  • Ma silne właściwości przeciwzapalne i łagodzi objawy przewlekłych chorób, takich jak Hashimoto, borelioza czy choroba refluksowa przełyku.

  • Działa odchudzająco – oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie i dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zwiększa uczucie sytości. Sto mililitrów soku ma około 5–7 kcal.

  • Normuje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.

  • Wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że organizm łatwiej zwalcza infekcje.

  • Pozytywnie wpływa na kondycję skóry – pomaga walczyć z trądzikiem i likwiduje wypryski.

Sok z selera naciowego na czczo to najlepszy sposób spożywania tego dobroczynnego napoju. Szklanka soku przed śniadaniem pomaga rozkręcić metabolizm i daje uczucie świeżości i nawodnienia.

Sok pomidorowy – nie tylko na kaca

Sok pomidorowy to jeden z najbardziej lubianych soków warzywnych. Znikoma ilość kalorii przy wysokiej zawartości witamin i minerałów sprawia, że napój ten jest doskonałym środkiem na odchudzanie i ma mnóstwo właściwości leczniczych. Napój pomaga w walce z poważnymi problemami, takimi jak choroby oczu czy wysoki cholesterol, ale doskonale sprawdza się też w walce z mniejszymi dolegliwościami, takimi jak na przykład kac.Wiele osób się zastanawia, jak zrobić sok pomidorowy w domu. Jest to łatwe i nie wymaga używania blendera czy sokowirówki. Wystarczy umyte i pokrojone na ćwiartki warzywa gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedzić przez sitko. Aby podkreślić smak, można dodać odrobinę soli, bazylię lub zioła prowansalskie.

Źródła
  1. L. Kostina, Leczenie burakiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, Wydawnictwo Kos 2018.
  2. E. Kołota i in., Burak ćwikłowy i liściowy, Wydawnictwo Hortpress 2006.
  3. B. Stockton i in., Terapia sokowa, czas na juicing, Wydawnictwo Buchmann 2015.
  4. B.A. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej. Koktajle, soki, zupy, przekąski, Wydawnictwo WAM 2020.
  5. A. Ziemnicka, Soki i koktajle w minutę, Wydawnictwo Słowne 2018.
  6. P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum 2018.
  7. S. Gursche, Wyciskamy soki. Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół, Wydawnictwo Źródło Życia 2017.
  8. A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta – warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
  9. J. Borowiak, Pietruszka korzeniowa, Wydawnictwo Hortpress 2011.
  10. W. Czuksanow, Bitwa o pietruszkę i nie tylko, Wydawnictwo Zysk i S-ka 2014.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.