Soki warzywne – rodzaje i właściwości
Soki warzywne mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a oprócz tego są łatwe w przygotowaniu. Warzywa są dostępne przez cały rok, więc bez ograniczeń możesz cieszyć się doskonałym smakiem soku z marchwi, kapusty czy buraka. Poznaj ich zalety i przekonaj się, że warto włączyć je do codziennego jadłospisu
- Sok z kapusty – naturalny detoks organizmu
- Sok z marchwi – domowe SPA dla włosów i cery
- Sok z buraka – najważniejsze właściwości i przepis
- Sok z pietruszki – bomba witaminowa
- Sok z czarnej rzepy – nie tylko dla włosów
- Sok z ziemniaków – dietetyczne zaskoczenie
- Sok z selera naciowego – najlepszy na czczo
- Sok pomidorowy – nie tylko na kaca
Sok z kapusty – naturalny detoks organizmu
Kapusta to nie tylko podstawa tradycyjnego bigosu i pyszny dodatek do obiadu, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Sok z kapusty to esencja zdrowia – zawiera witaminę C, B, A, E i K oraz składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i potas.Nie od dziś wiadomo, że regularne picie soku z kapusty oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Co więcej, ten niskokaloryczny napój:
reguluje ciśnienie krwi,
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, takie jak rak jelita grubego, żołądka czy płuc,
wspiera walkę z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak na przykład wrzody żołądka,
łagodzi ból głowy,
opóźnia proces starzenia się organizmu, a także łagodzi objawy demencji,
ma właściwości przeciwzapalne i działa jak naturalny antybiotyk.
Sok z kapusty doskonale nadaje się nie tylko do picia, ale również sporządzania leczniczych okładów. Jest to naturalna metoda łagodzenia bólu stawów i reumatyzmu. W medycynie naturalnej okłady z kapusty są stosowane jako metoda leczenia stanów zapalnych, na przykład zapalenia piersi u mam karmiących.
Sok z marchwi – domowe SPA dla włosów i cery
Marchew to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się w jadłospisie człowieka. To lekkostrawne warzywo jest idealne na początek rozszerzania diety niemowląt, ale dorośli również korzystają z jego prozdrowotnych właściwości. Sok z marchwi zawiera między innymi: witaminę E, C, beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę, magnez, fosfor, wapń i potas. Dzięki tym składnikom odżywczym pomarańczowy napój działa niczym eliksir młodości: poprawia kondycję skóry i nadaje jej piękny odcień, przyspiesza opalanie i pomaga leczyć trądzik. Dodatkowo szklanka soku z marchwi dziennie poprawia wzrok, obniża cholesterol, korzystnie wpływa na trawienie i wspiera organizm w walce z anemią. Nie zaleca się picia więcej niż 2 szklanki dziennie, ponieważ większe dawki mogą spowodować nieestetyczne, pomarańczowe zabarwienie skóry.
Sok z buraka – najważniejsze właściwości i przepis
Sok z buraka właściwości prozdrowotne zawdzięcza witaminom i minerałom. Napój ten jest bogaty w witaminy C, E, A, K, B oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, żelazo. To doskonały środek na obniżenie cholesterolu we krwi, a także naturalny doping dla sportowców. Badania przeprowadzone na grupie kolarzy dowiodły, że sok z buraka zwiększa wydolność organizmu podczas intensywnego wysiłku i pomaga osiągnąć lepsze wyniki. Pity regularnie chroni także wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, poprawia nastrój i koncentrację i doskonale wpływa na sen.Wiele osób zastanawia się, jak zrobić sok z buraka. Przepis jest prosty. Kawałki dokładnie obranego i umytego warzywa należy wrzucić do sokowirówki. Aby urozmaicić smak, można dodać przypraw (sól, pieprz, czosnek) albo dolać sok z cytryny lub jabłka. Przygotowanie soku z buraka kiszonego jest bardziej czasochłonne, ponieważ wymaga zrobienia zakwasu, który musi „odpoczywać” w temperaturze pokojowej przez 5–7 dni. Sok z buraka kiszonego najlepiej przygotować w naczyniu kamionkowym lub dużym słoiku.
Sok z pietruszki – bomba witaminowa
Sok z pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. To niepozorne warzywo zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a ponadto jest bogate między innymi w: witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Napój przygotowuje się szybko za pomocą blendera lub sokowirówki, a jego charakterystyczny smak można przełamać cytryną, miodem lub ogórkiem. Regularne picie soku z pietruszki pomaga zwalczać takie dolegliwości, jak:
wzdęcia i gazy,
reumatyzm,
bóle menstruacyjne,
zapalenie pęcherza,
obrzęki nóg,
choroby nerek.
nadciśnienie,
choroby serca.
Sok z natki pietruszki ma takie same właściwości jak napój z korzenia tego warzywa. Różnią się jedynie sposobem przygotowania – sok z natki można zrobić za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego i otrzymane w ten sposób purée przecedzić przez sitko, natomiast w przypadku korzenia pietruszki konieczne będzie użycie sokowirówki.
Sok z czarnej rzepy – nie tylko dla włosów
Czarna rzepa jest znana jako naturalny kosmetyk poprawiający kondycję włosów. Jednak to nie jedyne zalety tego warzywa. Sok z czarnej rzepy ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości: jako źródło potasu i wapnia wzmacnia kości, dzięki witaminie C zwiększa odporność, a duża zawartość witaminy A poprawia wzrok. Napój ten przynosi też korzyści dla urody – pomaga w walce z trądzikiem i zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Regularne picie soku z czarnej rzepy chroni przed anemią i jednocześnie wspomaga odchudzanie. Trzeba jednak pamiętać, że soki warzywne – nawet te najbardziej bogate w składniki odżywcze – nie zastąpią zdrowej i zbilansowanej diety.
Sok z ziemniaków – dietetyczne zaskoczenie
Ziemniak to jedno z najbardziej lubianych warzyw w polskiej kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak sok z ziemniaka to prawdziwe dietetyczne zaskoczenie. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, C i E oraz składniki mineralne, takie jak potas. Dowiedziono, że picie soku z ziemniaka zmniejsza ryzyko poważnych chorób, takich jak miażdżyca, dna moczanowa czy kamica nerkowa. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i działa łagodząco na dolegliwości układu pokarmowego, na przykład wrzody żołądka. Ziemniak jest także źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie – jest to nie tylko korzystne dla urody, ale także znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, na przykład raka żołądka.
Sok z selera naciowego – najlepszy na czczo
To niepozorne warzywo skradło serca celebrytów i wiadomo, że sięga po niego sam Robert De Niro. Seler naciowy – bo o nim mowa – ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, a sok z selera naciowego niesie same korzyści dla zdrowia. Badania dowodzą, że ten napój:
Ma silne właściwości przeciwzapalne i łagodzi objawy przewlekłych chorób, takich jak Hashimoto, borelioza czy choroba refluksowa przełyku.
Działa odchudzająco – oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie i dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zwiększa uczucie sytości. Sto mililitrów soku ma około 5–7 kcal.
Normuje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
Wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że organizm łatwiej zwalcza infekcje.
Pozytywnie wpływa na kondycję skóry – pomaga walczyć z trądzikiem i likwiduje wypryski.
Sok z selera naciowego na czczo to najlepszy sposób spożywania tego dobroczynnego napoju. Szklanka soku przed śniadaniem pomaga rozkręcić metabolizm i daje uczucie świeżości i nawodnienia.
Sok pomidorowy – nie tylko na kaca
Sok pomidorowy to jeden z najbardziej lubianych soków warzywnych. Znikoma ilość kalorii przy wysokiej zawartości witamin i minerałów sprawia, że napój ten jest doskonałym środkiem na odchudzanie i ma mnóstwo właściwości leczniczych. Napój pomaga w walce z poważnymi problemami, takimi jak choroby oczu czy wysoki cholesterol, ale doskonale sprawdza się też w walce z mniejszymi dolegliwościami, takimi jak na przykład kac.Wiele osób się zastanawia, jak zrobić sok pomidorowy w domu. Jest to łatwe i nie wymaga używania blendera czy sokowirówki. Wystarczy umyte i pokrojone na ćwiartki warzywa gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedzić przez sitko. Aby podkreślić smak, można dodać odrobinę soli, bazylię lub zioła prowansalskie.
- L. Kostina, Leczenie burakiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, Wydawnictwo Kos 2018.
- E. Kołota i in., Burak ćwikłowy i liściowy, Wydawnictwo Hortpress 2006.
- B. Stockton i in., Terapia sokowa, czas na juicing, Wydawnictwo Buchmann 2015.
- B.A. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej. Koktajle, soki, zupy, przekąski, Wydawnictwo WAM 2020.
- A. Ziemnicka, Soki i koktajle w minutę, Wydawnictwo Słowne 2018.
- P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum 2018.
- S. Gursche, Wyciskamy soki. Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół, Wydawnictwo Źródło Życia 2017.
- A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta – warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
- J. Borowiak, Pietruszka korzeniowa, Wydawnictwo Hortpress 2011.
- W. Czuksanow, Bitwa o pietruszkę i nie tylko, Wydawnictwo Zysk i S-ka 2014.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.