account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Jak wybrać najlepsze suszone owoce?

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Suszenie jest jednym ze sposobów na przedłużenie świeżości owoców. Suszone śliwki są wskazane przy zaparciach, daktyle mogą zastąpić cukier, a jabłka - niezdrowe chipsy. Spożywanie suszonych owoców niesie wiele korzyści. Warto włączyć je do jadłospisu, ale trzeba uważać na ich dużą kaloryczność.


suszone-owoce-daktyle-figi-jakie-sa-najzdrowsze
pixabay.com

Polecane

kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Jak powstają suszone owoce?
  2. Które suszone owoce są najzdrowsze?
  3. Najlepsze suszone owoce na odchudzanie
  4. Wartości odżywcze suszonych owoców

Jak powstają suszone owoce?

Suszone owoce były już znane w starożytności - wówczas zebrane owoce zostawiano na słońcu, aby wyschły. Obecnie istnieje wiele metod suszenia, różniących się czasem i wykorzystywanymi urządzeniami. Na pewno znasz suszone rodzynki, które powstają z winogron - podczas suszenia zmieniają one kolor i smak. Mniej trwałe owoce, takie jak truskawki, przed procesem suszenia należy zamoczyć w wodzie z dodatkiem cukru, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość.

Suszenie na słońcu jest starą i czasochłonną metodą, która można zajmować nawet kilka dni. Istnieją bardziej nowoczesne sposoby, dzięki którym owoce zachowują więcej wartości odżywczych. Wśród nich można wymienić:

  • liofilizację,

  • suszenie konwencyjne mikrofalowe,

  • suszenie próżniowe,

  • odwadnianie osmotyczne.

Każda z tych metod prowadzi do wysuszenia owoców, jednak gotowe produkty mogą się różnić między sobą smakiem.

Do suszenia wybieraj tylko dojrzałe i zdrowe owoce, odrzuć podgniłe czy bardzo uszkodzone. Suszenie nie zatrzymuje procesu gnicia ani nie wpływa na dalsze dojrzewanie owoców, z kolei niedojrzałe owoce będą bez smaku. Bardzo popularne w ostatnich latach stały się suszone jabłka, przypominające chipsy. Są chrupiące, zawierają mniej kalorii niż tradycyjne chipsy, łatwo je samodzielnie przygotować w domu. Równie często można spotkać suszone śliwki, morele czy żurawinę. Przed suszeniem należy odpowiednio przygotować owoce. Trzeba je umyć oraz pokroić na mniejsze kawałki, aby skrócić cały proces.

Jeśli nie posiadasz w domu specjalnej suszarki, możesz wysuszyć owoce w piekarniku, dzięki czemu również będą równomiernie wysuszone i bardziej chrupiące. Piekarnik należy ustawić na niską temperaturę - około 50-70 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka może spalić owoce. Podczas suszenia należy zostawić uchylone drzwi, aby para wodna nie skraplała się, ponieważ to uniemożliwi suszenie. Niektóre piekarniki mają program do suszenia owoców; wtedy cały proces jest o wiele prostszy. Owoce w piekarniku powinny być ułożone blisko siebie, jednak nie mogą się ze sobą stykać, ponieważ mogą się skleić. Czas suszenia zależy od temperatury oraz wielkości owoców. Mniejsze, jak żurawina, winogrona, suszą się w 2-3 godziny, natomiast kawałki jabłek czy śliwek potrzebują nawet 10-12 godzin.

Jeśli suszysz owoce w celach dekoracyjnych, możesz zrobić to, układając je na ręczniku papierowym na ciepłym kaloryferze. W ten sposób przygotujesz plasterki suszonej pomarańczy. Ciepło przyspiesza odparowywanie wody, dzięki czemu szybciej osiągniesz zamierzony efekt. Suszone śliwki, które stanowią część wielu świątecznych potraw, przygotowuje się tak samo. Nie zapomnij ich przykryć, aby uchronić przed kurzem, owadami czy zwierzętami.

Które suszone owoce są najzdrowsze?

Suszone owoce zawierają wiele cennych witamin, mikroelementów i błonnika, dlatego mogą być spożywane zamiennie ze świeżymi. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do musli, jogurtu naturalnego, jako dekoracja lub przekąska. Z racji dłuższego terminu przydatności mogą być spożywane podczas podróży. Suszone owoce zawierają tylko 10-25% wody, ponieważ jej większa część ulatnia się w procesie suszenia. Warto o tym pamiętać, komponując samodzielnie posiłki na diecie odchudzającej. Suszone owoce są zdrowe, ale podczas jedzenia nie należy zapominać, że mają wyższą kaloryczność niż świeże. Jeśli sięgasz po suszone maliny, to wybieraj wersję bez dodatku cukru, który podnosi kaloryczność. Owoce same w sobie zawierają naturalnie występujące cukry, dlatego nie ma konieczności dosładzania ich.

Często do słodzenia, w szczególności ciast i deserów, stosuje się zamienniki cukru. Warto wtedy sięgnąć po suszone daktyle. Zmielone, mogą dosłodzić potrawę i sprawią, że będzie ona zdrowsza. Ponadto są one źródłem witamin z grupy B i zawierają dużo błonnika, dzięki czemu osoby cierpiące na zaparcia mogą je wprowadzić do swojego jadłospisu. Po daktyle powinny sięgać również osoby, które dużo trenują. Te owoce zawierają bowiem cenny potas, który jest wypłukiwany z organizmu podczas intensywnych ćwiczeń. Dużo błonnika mają również suszone figi, które dodatkowo zapewniają uczucie sytości. Niestety są kaloryczne, dlatego spożywaj je z umiarem.

Suszenie owoców pozwala zachować ich świeżość na dłużej. Dzięki temu banany nie tracą żółtego koloru i dostarczają naszemu organizmowi cenny dla zdrowia potas. Dodatkowo zyskują kruchość i nową strukturę. Jest to też dobry sposób na zminimalizowanie marnowania żywności. Suszenie owoców pomaga zaoszczędzić miejsce, co sprawdza się w małych kuchniach. Suszone banany zawierają więcej kalorii niż świeże, dlatego należy ograniczyć ich spożycie do maksymalnie 40 g na dobę, co daje około 250 kcal.

Najlepsze suszone owoce na odchudzanie

Owoce w każdej postaci zawierają cukier, natomiast nie wszystkie z nich są bardzo kaloryczne. Część z nich jest nawet wskazana dla osób na diecie odchudzającej. Przeważnie jednak suszone owoce zawierają więcej cukru niż świeże, dlatego pomimo wielu swoich właściwości odżywczych powinny być spożywane w ograniczonych ilościach.

Suszona miechunka ze względu na kolor nazywana jest złotym owocem. Ma właściwości prozdrowotne, wspomaga odporność organizmu i działa oczyszczająco. W 100 g tego owocu znajduje się około 370 kcal, co wskazuje na to, że jest on dosyć kaloryczny. Miechunka obniża poziom złego cholesterolu, z którym często borykają się osoby niezdrowo odżywiające się i nieuprawiające żadnego sportu.

Jeśli często miewasz problemy z żołądkiem, masz biegunki, sięgnij po suszone jagody o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym oraz bakteriobójczym. Wpływają one pozytywnie na jelita, usprawniają ich pracę. Dzięki suszeniu owoców można zatrzymać ich smak na zimowe miesiące, kiedy dostęp do świeżych produktów jest utrudniony.

Suszone morele pomimo wysokiej kaloryczności dobrze wpływają na zdrowie osób odchudzających się, w szczególności tych, które stosują niskokaloryczne diety lub nie jedzą wielu produktów. Morele zawierają dużo potasu, żelaza, fosforu i wapnia, a także witaminy z grupy B, C oraz błonnik. Ich regularne spożywanie może zapobiec anemii, która często dotyka osoby nieprawidłowo się odżywiające. Suszone morele polecane są ludziom aktywnym fizycznie. Po zakończeniu ćwiczeń pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Najlepszym wyborem dla osób odchudzających się są suszone truskawki, ponieważ zawierają one wiele cennych witamin i minerałów. Warto dodawać je do jogurtów, granoli czy wody, aby nadać jej smaku. Suszone truskawki, starte na proszek, mogą być używane do wielu potraw lub koktajli. Truskawki chronią przed anemią, poprawiają odporność organizmu, odkwaszają go i wzmacniają. Wykazują również działania antybakteryjne oraz pomagają w regulowaniu pracy wątroby. Suszone truskawki zawierają w 100 g prawie 290 kcal, dlatego mogą być spożywane w ograniczonych ilościach.

Wartości odżywcze suszonych owoców

Suszone owoce dostarczają organizmowi wielu witamin, przede wszystkim witaminę K, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez. Zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Pomimo cennych właściwościach są wysokokaloryczne, a także wysokowęglowodanowe. Ich nadmierne spożycie może powodować wzrost masy ciała, dlatego włączając je na stałe do diety, warto wziąć pod uwagę bilans kaloryczny.

Źródła
  1. M. Keogh, Tajniki suszenia żywności, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2016.
  2. E. Herbert, Beauty & Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.