Syrop z cebuli na kaszel - jak go przygotować? Działanie i właściwości cebuli
Syrop z cebuli na kaszel to powszechnie znany domowy sposób zwalczania tej uciążliwej dolegliwości. Stosowany może być zarówno przez osoby dorosłe, jak i przez dzieci. Można go przygotować w wersji podstawowej z użyciem cukru i cebuli lub w rozszerzonej - z dodatkiem miodu, cytryny czy czosnku.
Dlaczego warto stosować syrop z cebuli?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy odporność organizmu nieco spada. Wszystko za sprawą niesprzyjających warunków pogodowych - niskie temperatury, opady deszczu i śniegu, wiatr - które stwarzają doskonałe warunki do szerzenia się infekcji. Bardzo łatwo wówczas o grypę czy przeziębienie. Specjalistyczne sposoby ich leczenia warto uzupełniać o domowe naturalne rozwiązania. Jednym z bardziej znanych jest syrop z cebuli. Warzywo to rozrzedza zalegającą w górnych drogach oddechowych wydzielinę. W ten sposób intensyfikuje ich oczyszczanie i zmniejsza objawy nieżytu błon śluzowych, w tym zwłaszcza uczucie palenia i drapania w gardle czy ból podczas połykania. Syrop z cebuli będzie pomocny na kaszel zarówno suchy, jak i mokry. Warto po niego sięgać w leczeniu anginy (ostre zapalenie gardła i migdałków podniebiennych), zapaleniu gardła, krtani czy zatok. Mikstura pomoże też udrożnić nos. Wystarczy nasączyć nią wacik, a następnie przyłożyć do nosa i głęboko oddychać. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma cebula oraz w jaki sposób można samodzielnie przygotować z niej syrop.
Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?
Cebula to warzywo o szerokim zastosowaniu w kulinariach. Z uwagi na pozytywny wpływ na organizm jest często wykorzystywana w medycynie ludowej. W cebuli znajdują się związki (oligosacharydowe fruktany), które należą do prebiotyków. To substancje pobudzające wzrost i aktywność obecnych w jelicie dobroczynnych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Cebuli przypisywane są właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), przeciwnowotworowe, odkażające, zmniejszające poziom lipidów (tłuszczów) i cukru we krwi.
Cebula ma udowodnione właściwości przeciwbakteryjne, stąd bywa nazywana naturalnym antybiotykiem. Należy jednak pamiętać, że poddawanie cebuli obróbce termicznej ogranicza jej działanie przeciwdrobnoustrojowe. Warzywo znane jest z usprawniania funkcjonowania układu odpornościowego. Jest bowiem bogatym źródłem witaminy C. Ponadto dostarcza witamin z grupy B, witaminy K oraz licznych składników mineralnych, w tym m.in.: cynku, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi, chromu, selenu. Cebula to źródło żelaza, dlatego ważne jest, aby była obecna w diecie osób z objawami anemii.
Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?
Oto przepis na syrop z cebuli w wersji klasycznej. Do jego przygotowania potrzebne będą wyłącznie 2-3 główki cebuli oraz 6-8 łyżek cukru. Zwykle wykorzystuje się białą cebulę, ale równie dobrze sprawdzi się czerwona. Z uwagi na jej łagodniejszy smak będzie łatwiej przyjmowana przez dzieci oraz osoby, który nie lubią intensywnego aromatu i smaku tego warzywa. Cebule trzeba obrać z łupinek i drobno posiekać. Następnie przekłada się je do słoika i zasypuje cukrem. Miksturę zostawia się pod przykryciem na kilka godzin do czasu, aż puści sok. Tak przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni.
Syrop zaleca się spożywać 3 razy dziennie po łyżce, maksymalnie 2-3 godziny przed snem. Można też go uatrakcyjnić, dodając do niego takie składniki, jak m.in. czosnek, cytrynę, imbir. Cukier warto zastąpić miodem. Niżej znajdują się przypisy na syropy z cebuli w wersjach rozszerzonych.
Alternatywne wersje syropu cebulowego na kaszel
Oto przepis na domowy syrop z cebuli i czosnku. Przygotowaną uprzednio klasyczną wersję syropu przelewa się przez gazę. Następnie dodaje się do niej obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku (4-5). Czosnek, podobnie jak cebula, to naturalny antybiotyk, który dzięki cennym właściwościom jeszcze bardziej wzmocni działanie mikstury. Zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego. Może też pomóc w dolegliwościach trawiennych oraz ma działania przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Zamiast cukru do przygotowania syropu cebulowego warto użyć miodu. Wówczas podnosi się wartości odżywcze mikstury. Miód wykazuje bowiem korzystne działanie na serce, ma właściwości uspokajające i bakteriobójcze, wspomaga pracę wątroby. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W podanym wyżej przepisie na kaszel zastosuj 5-6 łyżek naturalnego miodu.
Kolejnym często wymienianym dodatkowym składnikiem syropu z cebuli jest cytryna. Poprawia ona smak i aromat mikstury, a jednocześnie wzbogaca ją w witaminy C, E, z grupy B, potas i magnez. Poza tym intensyfikuje wydzielanie śliny, co jest ważne przy infekcjach gardła. Do bazowego syropu z cebuli warto dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, Można też w naczyniu przekładać cebulę i cytrynę pokrojoną w plasterki.
Domowy syrop z cebuli warto uzupełnić o imbir. To bardzo korzystny dodatek, ponieważ skutecznie zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości bólowe. Przy chorobach gardła przyda się też jego silne działanie rozgrzewające. Poza tym łagodzi on nudności i wymioty, które mogą towarzyszyć silnemu kaszlowi. Klasyczny syrop z cebuli uzupełnia się o pokrojony w plasterki korzeń imbiru (80-100 g).
- K. Grzelak, Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2006, t. 2, nr 47, s. 67-75.
- K. Wala, M. Kuczyńska, Z. Zdrojewicz, Cebula - niedocenione źródło korzyści terapeutycznych, „Medycyna Rodzinna” 2019, t. 22, nr 1, s. 41-46.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.