Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

W jaki sposób i dlaczego warto jeść tamarillo?

Bartosz Kulczyński21.01.2022Aktualizacja: 12.10.2022

Tamarillo to jeden z owoców egzotycznych, który swoim wyglądem i smakiem przypomina połączenie pomidora i śliwki. Jest dobrym źródłem wielu składników pokarmowych, w tym błonnika, składników mineralnych i witamin. Sprawdź, jak spożywać tamarillo i jakie korzyści zdrowotne możesz osiągnąć, jeśli będziesz po niego regularnie sięgać.


tamarillo-pomidor-drzewiasty-jak-jesc-ten-owoc
pixabay

Polecane

platki-zytnie-przepis-na-zdrowe-sniadania
Odżywianie
1 min.
Płatki żytnie – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
27.05.2022
przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Tamarillo – co to jest
  2. Tamarillo – skład i właściwości
  3. Wysoka zawartość błonnika
  4. Tamarillo – źródło witamin i składników mineralnych
  5. Tamarillo – jak jeść?

Tamarillo – co to jest

Tamarillo, inaczej pomidor drzewiasty, to owoc, który należy do rośliny o nazwie cyfomandra grubolistna (Cyphomandra betacea) z rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.). Pochodzi on z Ameryki Południowej. Jest uprawiany w takich krajach jak Peru, Argentyna, Boliwia, Chile, Ekwador, Wenezuela. Tamarillo występuje również na innych kontynentach, m.in. w Afryce, Ameryce Północnej (USA) i Nowej Zelandii.Owoc ten charakteryzuje się:

  • czerwoną barwą,

  • gładką i lśniącą skórką,

  • jajowatym kształtem,

  • miąższem w przekroju bardzo podobnym do pomidora,

  • średnicą ok. 9–12 cm.

Miąższ przybiera pomarańczowy kolor, zaś zlokalizowane w nim nasiona są pokryte fioletowym lub ciemnoczerwonym śluzem. W tym miejscu warto zaznaczyć, że pestki tamarillo są jadalne. Masa jednego owocu wynosi ok. 100 gramów. Miąższ tamarillo charakteryzuje się soczystym, aromatycznym, słodkim i nieco cierpkim smakiem.

Tamarillo – skład i właściwości

Tamarillo jest owocem niskokalorycznym. Jego wartość energetyczna wynosi zaledwie 31 kcal/100 g. Niewielka kaloryczność tamarillo wynika z niskiej zawartości węglowodanów, które występują na poziomie 3,8 g/100 g. Dodatkowo owoc zawiera małe ilości białka (2 g/100 g) i tłuszczu (0,36 g/100 g).

Wysoka zawartość błonnika

Warto zwrócić szczególną uwagę na to, że tamarillo dostarcza dużo błonnika pokarmowego (włókna roślinnego). W jednym owocu znajduje się aż 3,3 g. Zgodnie z tym tamarillo może być cennym elementem diety bogatej w błonnik. Spożywając zaledwie jedną sztukę, pokrywamy dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ok. 10%. Dane te oznaczają, że pomidor drzewiasty tamarillo może być spożywany przez osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. Dodatkowo niska zawartość węglowodanów przy jednocześnie wysokim poziomie błonnika sprawia, że jest bardzo dobrym produktem w żywieniu osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność.

W tym miejscu warto wspomnieć, że wysokie spożycie włókna roślinnego wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Naukowcy udowodnili, że osoby, które dostarczają do organizmu duże ilości błonnika, mają mniejsze ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego, żołądka, trzustki, piersi, przełyku i jajnika. Błonnik pokarmowy wpływa też korzystnie na układ krążenia. Może przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu, a także do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. W ten sposób może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu.

Tamarillo – źródło witamin i składników mineralnych

Tamarillo można uznać za stosunkowo dobre źródło żelaza. Jest ono obecne w ilości ok. 0,6 g/100 g. Zgodnie z tym spożycie jednego owocu pozwala dostarczyć ok. 7% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Naukowcy wykazali też, że tamarillo zawiera stosunkowo dużo potasu. Zawartość tego składnika szacuje się na poziomie ok. 320 mg/100 g. Potas to składnik, który jest odpowiedzialny za zapewnienie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że potas wykazuje działanie hipotensyjne, czyli przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Co ciekawe, naukowcy dowiedli również, że dieta bogata w potas zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

W literaturze popularnonaukowej można spotkać się z opinią, że tamarillo jest źródłem wapnia. To jednak nieprawda. Jeden owoc dostarcza 10 mg tego pierwiastka. Oznacza to, że spożywając jedną sztukę, pokrywamy dzienne zapotrzebowanie na wapń w zaledwie 1%. Dodatkowo tamarillo jest zasobne w witaminy przeciwutleniające, takie jak:

  • witamina C (kwas askorbinowy),

  • witamina A i

  • witamina E.

Zawartość witaminy C kształtuje się na poziomie 29,8 mg/100 g (50% dziennego zapotrzebowania), witaminy A – 190 µg/100 g (21% dziennego zapotrzebowania), zaś witaminy E – 2,1 mg (14% dziennego zapotrzebowania). Są to witaminy, które posiadają dwie wspólne cechy. Po pierwsze witaminy A, C i E wzmacniają naszą odporność, a po drugie poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne wpływają korzystnie na urodę i zapobiegają starzeniu się organizmu.Należy też wspomnieć, że tamarillo zawiera duże ilości przeciwutleniaczy w formie karotenoidów, takich jak beta-karoten i beta-kryptoksantyna, a także składników polifenolowych. Związki te chronią nasz organizm przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników.

Tamarillo – jak jeść?

Owoce tamarillo można spożywać na surowo, razem ze skórką, choć jest ona dość gorzka w smaku. Po przecięciu owocu na pół jego soczysty miąższ nabiera się łyżeczką. Tamarillo sprawdzi się również jako dodatek do sałatek warzywnych i owocowych. Można go też wykorzystywać do przygotowania ciast. Na bazie owoców można sporządzić smoothie, przecier, sosy, a także dżem i galaretkę.

Źródła
  1. M. Mutalib i in., Nutritional compositions and antiproliferative activities of different solvent fractions from ethanol extract of Cyphomandra betacea (tamarillo) fruit, „Malaysian Journal of Medical Sciences” 2017, nr 24, s. 19–32.
  2. D. Martin i in., Nutraceutical properties of tamarillo fruits: A vibrational study, „Spectrochimica Acta. Part A, Molecular and Biomolecular Spectroscopy” 2021, nr 252.
  3. T. Diep i in., Quantification of carotenoids, α-tocopherol, and ascorbic acid in amber, mulligan, and laird's large cultivars of New Zealand tamarillos (Solanum betaceum Cav.), „Foods” 2020, nr 9.
Author Bartosz Kulczyński picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.