Jak pielęgnować skórę z trądzikiem różowatym?
Odpowiednie żywienie może skutecznie poprawić stan skóry. W przypadku trądziku różowatego dieta ma duże znaczenie. Jej głównym celem jest zmniejszenie stanu zapalnego, uszczelnienie naczyń krwionośnych i zmniejszenie rumienia. Warto unikać pikantnych potraw, alkoholu i cukru. Co w takim razie powinno się znaleźć w jadłospisie?
Czym jest trądzik różowaty?
Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłą chorobą skóry. Jej głównym objawem jest rumień, który najczęściej pojawia się na policzkach, skrzydełkach nosa. Często towarzyszą mu grudki i krostki. Pod wpływem wielu czynników zewnętrznych, jak promienie słoneczne, pikantne potrawy, stres czy wahania temperatur, zmiany stają się bardziej nasilone. Nie ma możliwości całkowitego wyleczenia trądziku różowatego, ale można sprawić, że będzie on mniej doskwierał.
Choroba najczęściej dotyka kobiet po 30. roku życia, które na co dzień zmagają się z pękającymi naczynkami. Przyczyny nie zostały do końca poznane, ale uważa się za nie predyspozycje genetyczne, zmiany hormonalne, a także zaburzenia naczyniowo-ruchowe. Nieleczony trądzik różowaty może nie tylko negatywnie wpłynąć na samopoczucie, ale także doprowadzić do rozwoju trwałego rumienia i zmian zapalnych, które bardzo trudno usunąć.
Jak pielęgnować skórę z trądzikiem różowatym?
Pielęgnacja skóry z trądzikiem różowatym powinna być systematyczna. Efekty są widoczne jedynie podczas długotrwałego stosowania odpowiednio dobranych kosmetyków i składników aktywnych. Nie bez znaczenia są niektóre zabiegi kosmetologii estetycznej, np. laseroterapia. Nie wszystkie produkty przeznaczone do pielęgnacji trądziku będą odpowiednie. Olejek z drzewa herbacianego może podrażniać skórę, podobnie jak niektóre zioła.
Celem domowej pielęgnacji jest złagodzenie zmian i zaczerwienienia skóry, a także zapobieganie nadmiernej suchości i podrażnieniom wywoływanym przez czynniki zewnętrzne. Kosmetyki powinny być uzupełnieniem leczenia ustalonego przez lekarza. U osób, u których nie ma jeszcze utrwalonych zmian, odpowiednia pielęgnacja może zapobiec ich rozwojowi. Stosowane kosmetyki powinny być łagodne, pozbawione substancji zapachowych oraz barwników, ponieważ mogą one nasilać zmiany. Jeśli zmagasz się z trądzikiem różowatym, do mycia nie stosuj mydeł, gdyż mogą wysuszać i podrażniać skórę. Lepiej sięgnij po pianki lub żele, które nie zaburzą bariery hydrolipidowej skóry.
Osoby zmagające się z trądzikiem różowatym powinny stosować jedynie kosmetyki, które im służą. Z dużym dystansem należy podchodzić do wszelkich nowinek, gdyż mogą pogorszyć stan skóry. Dobrym rozwiązaniem są produkty przeznaczone do pielęgnacji cer naczynkowych lub z zaczerwienieniami. Codziennie rano należy nakładać krem z filtrem. W bardzo słoneczne dni powinien być to przynajmniej SPF 30, a najlepiej SPF 50. W mniej nasłonecznione lub pochmurne można stosować niższą ochronę. Promienie słoneczne są jednym z czynników, który może nasilać trądzik różowaty, dlatego należy ich unikać.
Jakie składniki aktywne powinny znaleźć się w kosmetykach?
Kremy do cery naczynkowej i zmniejszające rumień w trądziku różowatym mają zbliżone działanie. Pielęgnują one skórę, wzmacniają naczynka krwionośne, zachowują odpowiedni poziom nawilżenia skóry. W kosmetykach powinny się znaleźć takie składniki, jak:
arnika górska,
kasztanowiec,
oczar wirginijski,
witamina C,
rutyna,
miłorząb japoński,
kwas azelainowy,
ceramidy.
W niektórych produktach można również znaleźć składniki o działaniu nawilżającym. Do najpopularniejszych należą: kwas hialuronowy, gliceryna, skwalan, alantoina, która dodatkowo może łagodzić skórę. Aloes stosowany na trądzik zmniejszy stany zapalne, nawilży skórę i zmniejszy pieczenie. Sprawdzą się one również w przypadku innych cer. Trądzik u dorosłych, cera tłusta czy zanieczyszczona również potrzebują nawilżenia.
Dieta w trądziku różowatym
Stosowana dieta ma ogromny wpływ na stan skóry, dlatego jest ważnym elementem leczenia trądziku różowatego. W jadłospisie nie powinno zabraknąć składników antyoksydacyjnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witamin. Sprawdzi się dieta przeciwzapalna, bogata w błonnik pokarmowy, warzywa i owoce. Warte uwagi są owoce zawierające dużo polifenoli, czyli borówka amerykańska, winogrona, jabłka czy gruszki. Do jadłospisu należy dodać również źródła witaminy C, czyli czerwoną paprykę, cytrusy, natkę pietruszki i dziką różę.
Dieta przy trądziku różowatym powinna zawierać produkty z witaminą E, czyli: pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy, żółtka, kiełki zbóż. Do posiłków należy także dodawać źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Są to: oliwa, olej z wiesiołka, olej z nasion lnu, a także tłuste ryby morskie, jak śledź, łosoś, makrela i tuńczyk. Nie należy eliminować żadnej grupy produktowej, a sięgnąć po korzystniejsze rozwiązania. Wśród węglowodanów powinny być pełnoziarniste mąki, kasze, ryże i płatki owsiane.
Duże znaczenie mają napoje. Należy zrezygnować ze słodzonych, gazowanych produktów na rzecz niegazowanej wody oraz ziołowych herbat. Dobrym pomysłem jest picie naparów z mięty, szałwii lekarskiej, rumianku. Można do nich dodawać miód, a także pić siemię lniane. Dobry wpływ na stan skóry mają lawenda, skrzyp polny i bratek, który również pomaga przy cerze trądzikowej.
Co suplementować?
Stosowanie źle zbilansowanej diety może skutkować pojawieniem się niedoborów. Najłatwiej je uzupełnić, wzbogacając swoje posiłki o konkretne składniki, ale kiedy nie jest to możliwe, należy rozważyć suplementację. Przed jej wprowadzeniem powinno się oznaczyć poziom niektórych witamin i składników mineralnych. W trądziku różowatym można sięgnąć po cynk, selen, witaminy A, E i C. Dobrym rozwiązaniem będą także kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B.
Unikając słońca, można mieć niedobory witaminy D, dlatego jej przyjmowanie jest bardzo ważne. W miejscu, gdzie słoneczne dni są jedynie w okresie wiosennym i letnim, należy rozważyć całoroczną suplementację. W zimowych miesiącach można ją zwiększyć, wykonawszy uprzednio oznaczenie stężenia witaminy D.
- A. Czarnecka, J. Tymicka, Trądzik różowaty – postacie kliniczne i leczenie, „Postępy Dermatologii i Alergologii”, 2005, 3, s.156–160.
- P. Brzeziński, Leczenie miejscowe w trądziku różowatym, „Forum Medycyny Rodzinnej”, 2010, 4, nr 4, s. 263–272
- E. Heber, Beauty Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.