Umów teleporadę
Welbi
ZdrowieChoroby 1 min.

Jakie objawy daje uczulenie na pomidory?

Paulina Bulek21.02.2023Aktualizacja: 22.10.2023

Uczulenie na pomidory przyjmuje najczęściej postać skórną. Czasami daje też objawy na błonie śluzowej jamy ustnej lub ze strony układu pokarmowego. Alergia na pomidory często pojawia się w wyniku kontaktu skóry z tym warzywem.


uczulenie-na-pomidory-objawy-jak-leczyc
pixabay.com

Polecane

skurcz-w-stopie-jak-sie-go-pozbyc-co-robic
Zdrowie
1 min.
Skurcz w stopie - jak się go pozbyć? Co robić?
29.10.2021
kwasny-zapach-potu-jakie-sa-przyczny
Zdrowie
1 min.
O czym świadczy kwaśny zapach potu? Prawdopodobne przyczyny
02.06.2022
soda-na-zgage-jak-ja-stosowac-jakie-sa-proporcje
Zdrowie
1 min.
Soda na zgagę - jak ją stosować? Jakie są proporcje?
21.01.2022
bable-po-oparzeniu-po-ilu-dniach-znikaja-czym-smarowac
Zdrowie
1 min.
Bąble po oparzeniu - po ilu dniach znikają? Czym smarować?
30.07.2021
Spis treści
  1. Czy pomidory mogą uczulać?
  2. Jak wygląda uczulenie na pomidory? Objawy.
  3. Jak leczyć uczulenie na pomidory?
  4. Jak można stwierdzić alergię na pomidora?

Czy pomidory mogą uczulać?

Nie wiadomo, jaki procent populacji polskiej ma uczulenie na pomidory. Wiadomo natomiast, że przypadłość ta dotyczy około 6,5% osób, które zamieszkują basen Morza Śródziemnego. Najczęściej alergia na pomidory występuje w postaci skórnej, ale przybiera również inne formy.

Uczulenie na pomidory wynika z tego, że warzywo to zawiera alergeny pokarmowe. Najważniejszy z nich występuje w miąższu. Jego budowa jest bardzo podobna do alergenów brzozy, jabłka i traw. Jego nazwa to sola I 1-profilina (dawniej określano go jako Lyc e 1). Jest to najbardziej uczulający alergen.

Silne działanie ma także sola I 3, który znajduje się w pestkach i skórce, a także miąższu pomidora. Charakteryzuje się tym, że jest termostabilny. Oznacza to, że nawet po obróbce termicznej nie zmieniają się jego właściwości, które wywołują alergie. Odpowiada on za bardzo groźne reakcje ogólnoustrojowe. Mogą występować reakcje krzyżowe z alergenami roślin takich jak: brzoskwinia, jabłko, kiwi czy brzoza.

Pozostałe alergeny pomidora mogą uaktywnić się w wyniku reakcji krzyżowych. Sola I 4, występujący w miąższu, reaguje krzyżowo ze śliwką, jabłkiem, olchą i brzozą. Sola I 1,3, który jest również w miąższu, daje reakcje krzyżowe z alergenami brzóz, bananów, oliwek, ziemniaków, papryk i lateksu. W tej samej części pomidora znajduje się sola I. Alergen ten ma reakcje krzyżowe z bananami, awokado, mąką pszenną, marakują i kasztanem jadalnym. W przypadku tego alergenu obróbka termiczna sprawia, że znikają jego właściwości alergizujące, tzn. że jest on termolabilny. Alergeny pomidora sola I 1S globulina, a także sola I wicylina (tzw. białka spichrzowe) można znaleźć w jego pestkach. W ich przypadku mogą pojawić się reakcje krzyżowe z alergenami sezamu, orzechów i słonecznika. Są termostabilne. Poddanie pomidora obróbce cieplnej nie niweluje ich właściwości alergicznych. Te dwa alergeny mogą wywołać silne reakcje ogólnoustrojowe, które mogą nawet zagrażać życiu.

Jak wygląda uczulenie na pomidory? Objawy.

Uczulenie na pomidory najczęściej objawia się w postaci zmian skórnych. Mogą wystąpić: rumień, pokrzywka, wypryski oraz uczucie szczypania i pieczenia. Bardzo często dochodzi do uczulenia kontaktowego bezpośrednio po kontakcie skóry z pomidorem, np. zaraz po trzymaniu tego warzywa w ręku.

Alergia na pomidory może dawać też objawy ze strony błon śluzowych w postaci obrzęku i świądu warg i języka, gardła oraz podniebienia.

Mogą wystąpić również symptomy ze strony układu pokarmowego, takie jak: wymioty, biegunki, nudności, bóle brzucha, refluks, odczuwanie goryczy w ustach. Uczulenie na pomidory powodujące dolegliwości gastryczne może wywołać wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić do bezpośredniego zagrożenia życia.

Alergia na pomidory może również dawać objawy ze strony górnych i dolnych dróg oddechowych. Najczęściej pojawiają się: obrzęk krtani, skurcze oskrzeli, kichanie, katar, swędzenie, kaszel i astma. Może wystąpić też pieczenie i łzawienie oczu.

Jak leczyć uczulenie na pomidory?

Jeśli wystąpiło uczulenie na pomidory, to najlepszym sposobem na to, by nie pojawiło się ono ponownie, jest unikanie kontaktu z tymi produktami. Osoba uczulona nie powinna dotykać tych warzyw ani ich spożywać. Po kontakcie z pomidorem uczulenie mija najczęściej samoistnie w ciągu kilku godzin i nie ma konieczności podawania leków. W sytuacji gdy dochodzi do silnej reakcji organizmu w postaci wstrząsu anafilaktycznego, która może zagrażać życiu, konieczne jest jak najszybsze skorzystanie z pomocy lekarskiej. 

W uzasadnionych przypadkach, gdy alergia na pomidory daje objawy, które są wyjątkowo uciążliwe i nieprzyjemne dla osoby uczulonej, można podać leki przeciwhistaminowe i glikokortykosteroidy. Środki z pierwszej grupy hamują reakcję alergiczną, natomiast z drugiej mają działanie przeciwzapalne.

W przypadku uczulenia na pomidory bardzo rzadko stosuje się immunoterapię, która polega na podawaniu w kontrolowanych warunkach coraz większych dawek określonego alergenu. Dużo skuteczniejsze jest stosowanie odczulania na alergeny, które biorą udział w reakcjach krzyżowych z pomidorami. Chodzi głównie o pyłki traw i brzóz.

Jak można stwierdzić alergię na pomidora?

Poza namacalnym potwierdzeniem alergii w wyniku kontaktu skórnego z pomidorem lub spożycia tego warzywa można także przeprowadzić testy na alergię w laboratorium.

Najczęściej stosuje się punktowe testy skórne, do których wykorzystuje się alergeny komercyjne. Można przeprowadzić również testy na nadwrażliwość pokarmową z wykorzystaniem alergenów natywnych. Materiałami używanymi do przeprowadzenia badań w tym przypadku będą miąższ pomidora, jego skórka lub zmiażdżone pestki. Niektóre przychodnie alergologiczne przeprowadzają testy, w których alergeny wykorzystane do badania są rekombinowane. Niestety nie są one refundowane przez NFZ.

Czasami w kontrolowanych warunkach szpitalnych wykonuje się test prowokacji pokarmowej. Osoba uczulona zjada wtedy pomidora pod obserwacją lekarzy, którzy w przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego są w stanie bardzo szybko udzielić pomocy.

Źródła
  1. Z. Bartuzi, Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe, „Alergia” 2011, nr 2/48.
  2. K. Buczyłko, Nie tylko alergeny: pomidor, „Alergia” 2013, nr 2/56.
  3. M. Kurek i in., Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej, „Przegląd alergologiczny” 2005, nr 5.
  4. E. Rudzki, Uczulenie na pomidora. Alergeny, „Medycyna Praktyczna” 2009.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

Wysypka po antybiotyku
Zdrowie
1 min.
Wysypka po antybiotyku – domowe sposoby
03.06.2022
oklady-na-goraczke-jak-robic-gdzie-przykladac
Zdrowie
1 min.
Okłady na gorączkę i inne sposoby na zbijanie za wysokiej temperatury ciała
30.05.2022
gesty-sluz-w-ciazy-co-oznacza
Zdrowie
1 min.
Gęsty śluz w ciąży. Kiedy się pojawia i na co wskazuje?
09.05.2022
Zielona bakteria na paznokciu
Zdrowie
1 min.
Zielona bakteria na paznokciu - leczenie domowe
31.10.2021
Popularne w kategorii Zdrowie
dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.