Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Wegańska czekolada – dlaczego warto po nią sięgnąć?

Justyna Dereń20.02.2023Aktualizacja: 20.02.2023

Jeśli jesteś weganinem, wcale nie musisz rezygnować ze słodyczy. Wystarczy, że kupisz wegańskie zamienniki lub przygotujesz je w swojej kuchni. Oferta słodkości jest tak zróżnicowana, że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie swoje ulubione. Nie tylko zachwycają smakiem, lecz także poprawią nastrój, koncentrację i dodają energii. Sprawdź, czym kierować się przy wyborze wegańskiej czekolady!


weganska-czekolada-czym-sie-rozni
pixabay.com

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
Spis treści
  1. Wegańska i klasyczna czekolada – różnice
  2. Wybór słodyczy dla wegan
  3. Jakie korzyści płyną z jedzenia czekolady?
  4. Kilka wskazówek dla wegan
  5. Czy weganie mogą jeść gorzką czekoladę?
  6. Wegańska czekolada – jak zrobić?
  7. Pyszny przepis: wegańska biała czekolada

Wegańska i klasyczna czekolada – różnice

Tradycyjna czekolada jest sporządzana z tłuszczu (kakaowego lub innego roślinnego), mleka, miazgi kakaowej, cukru lub substancji słodzącej. Niekiedy dodaje się do niej nadzienie śmietankowe, miętowe, truskawkowe czy orzechowe. Tymczasem dieta wegańska nie zawiera mleka ani tłuszczy zwierzęcych, dlatego jej zwolennicy nie mogą jeść klasycznej czekolady. Nie oznacza to, że weganie muszą zrezygnować ze słodyczy. W wielu sklepach możesz znaleźć pyszną wegańską czekoladę, którą otrzymuje się z prażonych ziaren kakaowca.

Do filtrowania białego i brązowego cukru czasami używa się zwęglonych kości – wówczas nie możemy go uznać za wegański. Aby uniknąć niespodzianek, zapoznaj się ze składem czekolady. Sprawdź, czy znajduje się w niej certyfikowany cukier organiczny lub cukier buraczany. Niektóre osoby zastanawiają się, czy masło kakaowe, znane również jako tłuszcz kakaowy, jest wegańskie. Produkt otrzymuje się z dojrzałych ziaren kakaowca, które po zebraniu dokładnie się czyści, wytłacza się na ciepło i rozpuszcza, zatem ma pochodzenie roślinne.

Wybór słodyczy dla wegan

To doskonały przykład na to, że dieta wegańska wcale nie musi być nudna. Proponowana czekolada może być nawet zdrowsza od klasycznej. Można ją również włączyć do diety wegetariańskiej, bezmlecznej czy bezglutenowej. W sklepach znajdziesz zarówno tradycyjne czekolady wegańskie, jak i nadziewane owocami, orzechami, rodzynkami czy musami. 

Producenci proponują też oryginalne kombinacje, takie jak matcha i cytryna, pistacja z solą, pomarańcza z pistacją. Na miłośników słodyczy czeka nie tylko ciemna, lecz także biała czekolada. Zamiast cukru trzcinowego dodaje się do niej stewię lub ksylitol. Szukasz przepisów na wegańskie słodycze? Przygotowaliśmy kilka pysznych i zdrowych propozycji!

Jakie korzyści płyną z jedzenia czekolady?

Wegańska czekolada przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale wszystkim miłośnikom słodyczy. Nie zalicza się jej do żywności wysoko przetworzonej, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Dostarcza sporo magnezu, wapnia, cynku i żelaza, a także witamin A, E i z grupy B. Badania wykazały, że czekolada uspokaja, poprawia humor, reguluje procesy trawienne i zmniejsza ryzyko zawału serca.

Pamiętaj jednak, żeby jeść ją w rozsądnych ilościach, w przeciwnym razie możesz szybko przybrać na wadze. Wystarczą 2–3 kostki, aby się zrelaksować i zaspokoić apetyt na słodycze. Czekolada wegańska nie zawiera mleka krowiego ani w proszku, tylko owsiane czy kokosowe. Zanim jednak wrzucisz słodkości do koszyka, upewnij się, że nie ma w nich innych niewegańskich składników.

Kilka wskazówek dla wegan

Masz ochotę na wegańską białą czekoladę? Zastanawiasz się, gdzie możesz ją kupić? Wegańskie słodycze znajdziesz w supermarketach i sklepach internetowych. Szukasz wskazówek, jak zmienić nawyki żywieniowe? Zadbaj o odpowiednią ilość makroelementów w swojej diecie. Pełnowartościowe białko wegańskie dostarczysz, wzbogacając jadłospis o produkty sojowe, zboża czy płatki drożdżowe. 

Możesz również sięgnąć po wegańską odżywkę białkową, która dostarcza niezbędnych aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Jeśli lubisz słodycze, sięgnij po czekoladową odżywkę, z której zrobisz pysznego shake’a. Wystarczy, że wymieszasz ją z mlekiem roślinnym.

Czy weganie mogą jeść gorzką czekoladę?

Niektórzy producenci nie dodają nabiału do gorzkiej czekolady, podczas gdy inni używają mleka krowiego. Analizując skład, można jednak zauważyć, że słodycze zawierające przynajmniej 70% miazgi kakaowej są zazwyczaj przyjazne weganom. Zanim kupisz czekoladę, upewnij się, że nie ma w niej serwatki, tłuszczu mlecznego czy odtłuszczonego mleka w proszku. Podobnie powinny postępować osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ nawet znikome ilości mogą wywołać nieprzyjemne objawy. 

Wegańska czekolada – jak zrobić?

Zastanawiasz się, jak zrobić czekoladę w domu? Wypróbuj prosty wegański przepis!

Składniki:

  • ½ szklanki kakao w proszku,

  • ½ szklanki + 1 łyżka masła kakaowego,

  • 3 łyżki syropu klonowego,

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • szczypta soli himalajskiej,

  • liofilizowane owoce, płatki chilli lub garść prażonych orzechów (opcjonalnie).

Przygotuj formę do czekolady i wyłóż ją papierem do pieczenia. Odłóż ją na bok. Zagotuj wodę w garnku, a następnie zmniejsz ogień i włóż do niego ceramiczną lub szklaną miskę. Upewnij się, że nie wleje się do niej woda. Dodaj masło kakaowe i poczekaj, aż powoli się stopi. Pamiętaj, żeby często je mieszać. Po stopieniu masła wyjmij ostrożnie miskę i postaw ją na blacie. Ubijaj kakao w proszku, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól himalajską, aż otrzymasz gładką masę. Dodaj ją do miski z masłem kakaowym i dokładnie wymieszaj. Przelej roztopioną czekoladę do formy, wygładź szpatułką i posyp orzechami, owocami lub płatkami chilli. Włóż foremkę do zamrażarki na noc, aby stwardniała.

Pyszny przepis: wegańska biała czekolada

Teoretycznie do zrobienia białej czekolady potrzebujemy masła kakaowego, cukru i lecytyny sojowej, jednakże wielu producentów dodaje mleko krowie. W ten sposób chcą jej nadać odrobiny kremowości. Jeśli jednak masz trochę czasu, możesz przygotować samodzielnie białą czekoladę wegańską.

Składniki:

  • 50 g masła kakaowego,

  • ½ szklanki płatków migdałowych,

  • 2 ½ łyżki masła z orzechów nerkowca,

  • 40 g mleka kokosowego w proszku,

  • 3 łyżki syropu klonowego,

  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • ¼ łyżeczki soli morskiej.

Upraż płatki migdałów na suchej patelni, aż staną się złocistobrązowe. Odstaw na blat, żeby ostygły. Pokrój masło kakaowe na małe kawałki, a następnie roztop je w kąpieli wodnej. Uważaj, żeby miska z masłem nie miała kontaktu z wodą znajdującą się pod spodem. Ustaw mały płomień, aby zawartość miseczki nie stopiła się zbyt szybko. 

Teraz ubijaj masło z orzechów nerkowca z solą morską, mlekiem kokosowym, ekstraktem waniliowym i syropem klonowym, dopóki się nie połączą. Przelej mieszankę do miski z masłem kakaowym i ponownie zamieszaj. Wlej czekoladę do formy i posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Połóż foremkę na desce do krojenia i wstaw do lodówki na noc, aby stężała.

Źródła
  1. D. Gajewski, I. Kibil, Wege. Dieta roślinna w praktyce, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
Author Justyna Dereń picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.