Witaminy
O zdrowej diecie mówi się wtedy, gdy jest ona bogata w witaminy i inne składniki odżywcze. Każda z nich odgrywa inną rolę w ludzkim organizmie. Jest substratem do przemian biochemicznych i odżywia żywe komórki. U nas przeczytasz, gdzie można szukać witamin i dlaczego warto je jeść z produktami spożywczymi i suplementować.
Czym są witaminy?
Witaminy to związki organiczne potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu już od życia płodowego. Ich określone stężenie jest niezbędne, aby móc w pełni cieszyć się zdrowiem. Niestety, większość z nich ma pochodzenie egzogenne, co oznacza, że sami nie potrafimy ich wytworzyć i konieczne jest ich dostarczanie z pożywieniem. Na szczęście bogatym źródłem witamin są m.in. warzywa (np. cukinia, dynia, awokado), owoce, miody (np. z kwiatów czarnego bzu, faceliowy, akacjowy, rzepakowy, lawendowy, słonecznikowy), nabiał, jaja, produkty wegetariańskie i wegańskie, w tym tofu.
Jak witaminy wpływają na organizm człowieka?
Witaminy odżywiają ciało człowieka od wewnątrz. Szczególnie ważne jest dostarczanie witamin C, E, K, A i B12. Tę ostatnią powinny suplementować osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Brak witamin może powodować szereg poważnych komplikacji zdrowotnych, objawiających się m.in. wypadaniem włosów, łamaniem się paznokci, spadkiem odporności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, upośledzeniem funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także utratą naturalnej sprężystości i jędrności skóry.