Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Czy kalarepa jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Sylwia Brodniewska 10.08.2022Aktualizacja: 10.08.2022

Kalarepa jest warzywem mocno spokrewnionym z kapustą, brokułem i kalafiorem. Można przygotowywać ją na wiele sposobów. Po kalarepę mogą sięgać osoby odchudzające się i chcące zadbać o swój wzrok, a także dzieci. Z uwagi na goitrogeny powinny natomiast uważać na nią osoby z chorobami tarczycy. Poznaj bliżej właściwości kalarepy i sposoby na jej przygotowanie.


wlasciwosci-kalarepy-zdrowotne-odzywcze-witaminy/
pixabay

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
dieta-na-stawy-co-jesc-aby-je-wzmocnic
Odżywianie
2 min.
Dieta na stawy - co jeść, aby je wzmocnić?
24.01.2022
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
Spis treści
  1. Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?
  2. Właściwości kalarepy
  3. Zastosowanie kalarepy w kuchni
  4. Kto nie powinien spożywać kalarepy?
  5. Kto powinien sięgnąć po kalarepę?

Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?

Kalarepa jest niewielkim warzywem o łagodnym smaku, zbliżonym do kapuścianych głąbów. Na zewnątrz ma jasnozielony kolor, a w środku jest jasna, prawie biała. Charakteryzuje się chrupkością. Kalarepa zawiera wiele cennych właściwości oraz błonnik, dlatego powinna znaleźć się w każdej kuchni. W 100 g tego warzywa można znaleźć jedynie 27 kcal, co czyni je idealnym produktem dla osób na diecie. Dbający o linię powinni też pamiętać o innych warzywach, polecamy m.in. przepisy z cykorią. Ma ona niewiele kalorii, jest bardzo smaczna, a wciąż mało popularna w Polsce. 

Indeks glikemiczny kalarepy jest niski, więc mogą po nią sięgać także diabetycy. W warzywie tym znajdziemy:

  • witaminę C,

  • witaminy z grupy B,

  • miedź,

  • wapń,

  • magnez,

  • potas,

  • żelazo.


Dzięki wysokiej zawartości witaminy C 100 g kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten element. Warzywo zawiera wiele cennych związków, takich jak izotiocyjaniany, sulforafan oraz indol-3-karbinol, które są znane z właściwości przeciwnowotworowych. 

Właściwości kalarepy

Kalarepa jest smacznym warzywem, które pozytywnie wpływa na zdrowie. Poza tym, że ma właściwości przeciwnowotworowe, działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Regularne spożywanie jej dobrze wpływa na układ pokarmowy, zapobiegając pojawianiu się takich chorób, jak wrzody żołądka i dwunastnicy czy zakażenie bakterią Helicobacter pyroli, która w wielu przypadkach odpowiada za wystąpienie tych chorób.

Omawiane warzywo jest doskonałym źródłem luteiny, która ma pozytywny wpływ na wzrok. Chroni go przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Warto pamiętać, że mowa tutaj o surowej kalarepie, ponieważ podczas obróbki termicznej może ona tracić swoje właściwości. Kalarepa zawiera również chlorofil, który wykazuje właściwości detoksykujące. Wspiera ona pracę wątroby, reguluje perystaltykę jelit, zapobiegając występowaniu zaparć.

Zastosowanie kalarepy w kuchni

Kalarepa jest wszechstronnym warzywem, które można spożywać na surowo, a także po obróbce termicznej. Wiele osób jednak nie wie, co zrobić z kalarepy, żeby jak najlepiej wykorzystać jej cenne właściwości. Najlepiej wybierać warzywa średniej wielkości o zielonych liściach. Kalarepę okrywa cienka skóra. Przed obraniem należy warzywo dokładnie umyć, aby pozbyć się pozostałości ziemi z jego powierzchni. Najłatwiej jeść kalarepę na surowo, pokrojoną na cienkie paski. Można ją traktować wówczas jako przekąskę. Jeśli nie zjesz całej kalarepy na raz, przechowuj ją w lodówce przez 2–3 dni. Zachowa wtedy smak i właściwości.

Surowa kalarepa sprawdzi się jako jeden ze składników surówek, natomiast starsze okazy mogą być poddawane obróbce termicznej. Kalarepa i pomidor to przepis na pyszne wegetariańskie danie. Wystarczy dodać tofu, cebulę i czosnek albo szparagi. W połączeniu ze źródłem węglowodanów, takich jak ryż czy kasza, jest to pomysł na szybki obiad. 

Nie tylko łodyga, czyli największa część warzywa, jest jadalna. Młoda kalarepa ma smaczne liście, które zawierają wiele witamin i mikroelementów. Można je przygotowywać w formie sałatki, która będzie stanowić doskonały dodatek do wielu potraw. 

Kto nie powinien spożywać kalarepy?

Kalarepa pomimo wielu cennych właściwości nie jest warzywem, które może być spożywane przez każdego. Należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zawsze ją dokładnie oczyścić, nawet jeśli obieramy ją ze skóry. W ziemi, w której rośnie, może znajdować się wiele drobnoustrojów. Kalarepa z racji tego, że jest rośliną krzyżową, zawiera goitrogeny, czyli substancje o działaniu wolotwórczym. Chorzy na tarczycę mogą spożywać kalarepę w niewielkich ilościach, ale powinni stale kontrolować parametry tarczycowe. 

Osoby o wrażliwym układzie pokarmowym mogą powoli wprowadzać do swojej diety surową kalarepę. Zdarza się, że powoduje ona dolegliwości, takie jak zaparcia czy wzdęcia. Rozwiązaniem jest ugotowanie jej, najlepiej na parze.

Kto powinien sięgnąć po kalarepę?

To bogate w witaminy i mikroelementy warzywo powinno być spożywane przez osoby na diecie odchudzającej. Ma dużo błonnika i niewiele kalorii, co czyni je dobrym rozwiązaniem. Warto również pamiętać o jego właściwościach moczopędnych. Sprawdzi się u osób, które mają trudności z oddawaniem moczu. Kalarepę warto dodawać do codziennych posiłków, dzięki temu zagwarantujemy sobie jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw dziennie. 

Z uwagi na niską alergiczność kalarepę mogą spożywać dzieci już od 6. miesiąca życia. To warzywo sprawdzi się podczas rozszerzania diety niemowlaka. Najlepiej podawać je gotowane na parze. 

Źródła
  1. E. Sikora, R.W. Doruchowski, Kapustne dla zdrowia, „Działkowiec”, 10/2006, s. 65. 
  2. J. Velisek, K. Hrncirik, Bioaktywne składniki roślin kapustnych – glukozynolany, „Przemysł Spożywczy” 55/2001, s. 20–21.
  3. N. Sanlier, S. Guler, The benefits of Brassica vegetables on human health, „Journal of Human Health Research”, 1/2008, s. 1–13.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
fetysz-co-to-jest-jakie-sa-najpopularniejsze-rodzaje
Seks
1 min.
Co to jest fetysz i jakie są jego popularne rodzaje? Kim jest fetyszysta?
03.06.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.