Czy picie wody z kranu jest zdrowe?
Picie wody z kranu budzi pewne wątpliwości. Niektórzy się jej wystrzegają i zastępują ją napojami butelkowanymi, inni z kolei optują za jej wykorzystywaniem, ponieważ stanowi to o wiele tańsze i bardziej ekologiczne rozwiązanie. Czy woda z kranu jest zdrowa i możesz po nią sięgać bez obaw?
Regularne picie wody jest bardzo ważne. Nawet niewielkie odwodnienie może mieć zły wpływ na zdrowie. Pamiętaj więc o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. Gdy jesteś w domu, łatwo o to zadbać. Woda z kranu jest zazwyczaj na wyciągnięcie ręki.
Skąd się bierze i co zawiera woda z kranu?
Woda z kranu pochodzi najczęściej z pokładów, które znajdują się pod wodami powierzchniowymi, np. rzekami i jeziorami. Wykorzystuje się do tego specjalne ujęcia infiltracyjne. Zanim woda trafi do twojego kranu, przechodzi przez proces wstępnego oczyszczania, a następnie jest uzdatniania w stacji wodociągowej. Oprócz tego podlega procesowi napowietrzania i filtrowania. W niektórych rejonach woda kranowa czerpana jest jednak z wód głębinowych. Wpływa to pozytywnie na jej jakość.
Skład wody z kranu jest bardzo prosty. Przede wszystkim znajdują się w niej minerały. Nie stanowi ona jednak wyjątkowo dobrego źródła wapnia czy magnezu. To właśnie te dwa biopierwiastki są w niej najbardziej widoczne. Im jest ich więcej, tym woda kranowa staje się twardsza. Możesz to łatwo zauważyć. Sygnałem, który wskazuje na to, że „kranówka” jest twarda, są zacieki na naczyniach oraz osad pojawiający się na czajniku. Nie musisz się jednak tego obawiać. Twarda woda w kranie nie jest niebezpieczna – wręcz przeciwnie, może mieć dobry wpływ na twoje zdrowie.
„Kranówka” może także zawierać inne pierwiastki. Oprócz wapnia i magnezu obecne są w niej m.in. potas i sód. Ile minerałów ma zatem woda z kranu? Ich konkretna zawartość zależy od miejsca wydobywania wody.
Dość kontrowersyjnym składnikiem jest chlor w wodzie z kranu. Używa się go do jej dezynfekcji, ponieważ świetnie ogranicza on rozwój mikroorganizmów, co chroni przed wieloma chorobami. Choć chlor może pogorszyć smak i zapach wody w kranie, nie jest niebezpieczny dla twojego zdrowia. Jego stężenie nigdy nie przekracza bowiem przyjętych norm.
Jakie jest pH wody z kranu?
Kwestią, która interesuje wiele osób, jest pH wody w kranie. Wartość ta jest istotna z punktu widzenia twojego zdrowia. Pod wpływem przemiany materii oraz niewłaściwego jedzenia i picia kwasowość twojego organizmu wzrasta, natomiast zasadowość płynów ustrojowych spada. Może to skutkować pogorszeniem koncentracji i spadkiem wydolności. Warto więc dbać o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej ciała. Pomaga w tym właśnie picie wody o odpowiednim pH. Jeśli w przyjmowanych przez ciebie płynach jego wartość wynosi poniżej 7–7,3, może to prowadzić do zakwaszania organizmu.
A jakie pH ma woda z kranu? Wiele zależy od miejsca, w którym mieszkasz, jednak zazwyczaj wartość ta wynosi ponad 7. To więcej niż ma niejedna woda mineralna! Picie wody z kranu w wielu przypadkach może więc być lepsze od picia napojów butelkowanych.
Czy można pić wodę z kranu?
Czy woda z kranu jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Nie musisz się więc jej wystrzegać. Jakość „kranówki” oraz jej bezpieczeństwo pod względem chemicznym i mikrobiologicznym są systematycznie kontrolowane. Woda w kranie musi być także zgodna z odgórnie narzuconymi normami – pod tym względem najbardziej restrykcyjne są przepisy ustalone przez Unię Europejską. Co istotne, Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z grudnia 2020 roku, która dotyczy jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, stawia jeszcze wyższe wymogi niż dotychczas.
Woda z kranu może być nawet bezpieczniejsza niż woda oligoceńska. Stanowi również o wiele tańsze rozwiązanie od napojów butelkowanych. Jej picie jest także bardziej ekologiczne – rezygnując z zakupu plastikowych opakowań, przyczyniasz się do dbania o środowisko naturalne. Jeśli jednak masz wątpliwości, czy twoja „kranówka” ma odpowiednią jakość, możesz to skontrolować.
Jak sprawdzić, czy woda z kranu nadaje się do picia? Wystarczy, że kupisz i wykonasz tzw. test kropelkowy. W zależności od rodzaju pozwoli ci on na zbadanie m.in. twardości wody, jej pH lub zawartości chloru. Możesz też zlecić specjalistyczną analizę w lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Czy warto przeprowadzać filtrowanie wody z kranu?
Jak widzisz, picie wody z kranu jest w pełni bezpieczne. Nie wymaga ona gotowania ani dodatkowego filtrowania. Możesz jednak pokusić się o taki zabieg. Dzięki temu poprawisz m.in. jej walory zapachowe i wyeliminujesz delikatną woń chloru. Filtrowana woda z kranu jest też często po prostu smaczniejsza. Aby ją dodatkowo oczyścić, wykorzystaj do tego np. specjalny dzbanek z filtrem.
Filtrowanie wody z kranu to dobry pomysł, gdy nie masz pewności, czy nie jest ona zanieczyszczona przez stare rury. Jeśli „kranówka” ma brunatną barwę, taki proces oczyszczania jednak nie wystarczy. Kolor ten może świadczyć o poważniejszych zanieczyszczeniach. W takiej sytuacji zgłoś problem do przedsiębiorstwa wodociągowego. Z kolei jeśli woda kranowa ma mleczną lub delikatnie żółtą barwę, nie powinno to budzić twojego niepokoju. Może to wynikać z rozpuszczonego w niej powietrza lub obecności żelaza i manganu, co nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
- L. Kłos, Czy „kranówka” może stać się bezpiecznym substytutem wód butelkowanych?, „Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania” 47/2, 2017.
- T. Bochnia, Woda z kranu czy z butelki?, „Inżynieria Bezwykopowa” 2/2013 [50].
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.