Imbir – wpływ wysokiej temperatury na lecznicze właściwości imbiru
Moja mama twierdzi, że imbir należy zalewać wrzątkiem, tymczasem w internecie spotykam się z przepisami, które radzą tego unikać. Jaki wpływ na właściwości imbiru ma wysoka temperatura?
Odpowiedź
Odpowiedź
Jednym z najczęściej polecanych sposobów użycia imbiru jest wykonywanie naparu, polegającego na zalaniu pokrojonego w plasterki lub startego imbiru gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Napój taki ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale również przeciwzapalne, przeciwbólowe czy antybakteryjne. Najnowsze badania naukowe donoszą jednak o pozytywnym wpływie wysokiej temperatury (120–130°C) na właściwości lecznicze imbiru poprzez zwiększenie konwersji gingeroli w shoagole, które charakteryzują się silniejszym działaniem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Z uwagi na zbyt niską temperaturę wrzącej wody (100°C) osiągnięcie takiego efektu wymaga stosowania innych metod obróbki termicznej (np. gotowania na parze).
Na pytanie odpowiada:
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację