Zamienniki cukru
Kiedyś używano stwierdzenia, że cukier krzepi. To, jak dziś wiemy, propagandowe hasło, na szczęście już dawno odeszło do lamusa. Spożywanie nadmiaru cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, otyłości i negatywnie wpływa na ludzki umysł. W związku z tym w kuchni lepiej jest stosować jego zdrowe zamienniki. Zobacz jakie.
Cukier – wpływ na zdrowie
Mówi się, że biały cukier to biała śmierć. Patrząc na długą listę tego, co powoduje jego nadmiar w diecie, nie sposób nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Niewielka ilość jest co prawda głównym paliwem dla ludzkiego mózgu, a także dostarcza organizmowi energii, jednak nadmiar glukozy i innych cukrów może być przyczyną rozwoju wielu chorób. Badania naukowe wykazały, że cukier zwiększa ryzyko występowania m.in. insulinooporności, otyłości, miażdżycy, chorób metabolicznych, nadpobudliwości u dzieci i chorób skórnych, np. trądziku. Cukry proste znajdują się w wielu produktach spożywczych, w tym nawet w wędlinach, dlatego też lepiej zrezygnować z kupowania białego cukru w torebkach i wybrać zdrowsze alternatywy.
Jakie są zamienniki cukru?
Jakie są najpopularniejsze zamienniki cukru? Piszemy m.in. o:
erytrolu,
stevii,
miodzie faceliowym, z kwiatów czarnego bzu, nawłoci, rzepakowym, nawłociowym, słonecznikowym, malinowym, akacjowym i lawendowym.
Przeczytaj o ich prozdrowotnych właściwościach i zdecyduj, który z nich będzie dla Ciebie najkorzystniejszy. Już dzisiaj zacznij używać zamienników białego cukru.