Poznaj przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka owsiane!
Szukasz przepisu na smaczną przekąskę, którą możesz przygotować w krótkim czasie? Lubisz samemu modyfikować przepisy i dodawać swoje ulubione składniki? Chciałbyś przyrządzić coś słodkiego, co jest jednocześnie zdrowe? Zdrowe ciastka z płatków owsianych to ciekawa alternatywna dla tradycyjnych ciastek. Poznaj przepis na ciastka fit z płatków owsianych!
Przepis na zdrowe ciastka owsiane
Ciasteczka owsiane to zdrowa i prosta do przyrządzenia alternatywa dla tradycyjnych ciastek. Możesz przygotować je nawet w 10 minut! Mnogość ]dodatków sprawia, że można przyrządzić alternatywne warianty dla całej rodziny. Wyjątkową cechą ciasteczek owsianych jest jednak ich konsystencja - są chrupiące na zewnątrz, ale delikatne i ciągnące się w środku! Poznaj przepis na zdrowe ciasteczka z płatków owsianych.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek owsianych:
⅓ miski płatków owsianych,
⅓ miski mąki,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
6 łyżek masła, najlepiej niesolonego,
¾ szklanki brązowego cukru,
1 jajko.
Jak przygotować zdrowe ciasteczka owsiane?
Oto przepis na tradycyjne ciastka owsiane:
Rozpocznij od zmieszania cukru i masła, aż masa będzie gładka i puszysta (1-2 minuty). Upewnij się, że masło ma temperaturę pokojową, nie jest za zimne ani za gorące. Temperatura masła wpływa na konsystencję ciastek. Możesz użyć miksera. Następnie dodaj jajko i dalej ubijaj przez 30 sekund, aż masa będzie jednolita.
W oddzielnej misce wymieszaj płatki owsiane i mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Przełóż zawartość miski z płatkami owsianymi do tej z masłem. Ciasto można również zamrozić i upiec bezpośrednio zamrożone dla dodatkowej wygody.
Uformuj kulki. Możesz używać gałkownicy do lodów lub rąk. Ciastka połóż na papierze do pieczenia. Nie powinny się stykać.
Piekarnik rozgrzej do 350 stopni i piecz ciasteczka przez 12-14 minut. Wyjmij po 12 minutach, jeśli preferujesz ciągnące się w środku i chrupiące na zewnątrz, lub po 14 minutach, jeśli chcesz, żeby środek był bardziej chrupiący,
Przed przełożeniem ciastek na talerz pozostaw je na papierze do pieczenia przez 2 minuty. Ciasteczka są już gotowe do schrupania!
Ciekawe warianty
Ciasteczka owsiane mają tę zaletę, że możesz łatwo przygotować wiele wariantów, w zależności od upodobań. Dodatki zmieniają nieco konsystencję i smak ciastek, niektóre mają też korzystne właściwości zdrowotne. Oto ciekawe alternatywy:
Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą - do ciasteczek owsianych możesz dodać płatki czekoladowe. Płatki z ciemnej czekolady zawierają magnez i antyoksydanty. Ciasto będzie też bardziej gęste i lepkie.
Zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną - dodatek żurawiny sprawia, że ciasteczka są bardziej ciągnące się.
Zdrowe ciasteczka owsiane bez mąki - zamiast mąki możesz dodać więcej płatków owsianych.
Zdrowe ciasteczka owsiane z bananem - mają słodki smak i bardziej lepką konsystencję. Banany należy zmiażdżyć, a następnie dodać je do miski z płatkami owsianymi.
Zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru - zamiast cukru użyj miodu. Bakalie i rodzynki mogą też nadać ciastkom słodki smak.
Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami - spróbuj pistacji albo orzechów włoskich.
Zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami - najlepiej sprawdzają się rodzynki, możesz też dodać pestki słonecznika, wiórki kokosowe i daktyle.
Zdrowe ciasteczka owsiane bezglutenowe - niektóre rodzaje płatków owsianych nie zawierają glutenu. Mogę być wówczas spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Owies ma właściwości zdrowotne i wykazano jego korzystne działanie w kilku przypadłościach. Poprawia pracę układu pokarmowego, zwiększa wrażliwość na insulinę, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Niektóre rodzaje płatków owsianych są bezglutenowe, więc jeśli cierpisz na celiakię lub jesteś wrażliwy na gluten, owies może być dobrą alternatywą dla innych zbóż. Otręby owsiane mają dużą zawartość błonnika oraz zawierają witaminy B1, B5, żelazo i fosfor. Najlepszą rzeczą w ciasteczkach owsianych jest możliwość samodzielnego doboru składników. Suszone owoce, takie jak rodzynki czy żurawina, zwiększają zawartość żelaza i potasu. Masło orzechowe zawiera białko, a kawałki ciemnej czekolady - flawonoidy i przeciwutleniacze. Mogą one zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodanie mielonych nasion lnu lub chia zwiększa zawartość zdrowych tłuszczów omega-3. Spróbuj zastąpić białą mąkę pełnoziarnistą i zmniejszyć zawartość cukru - dzięki temu ciasteczka owsiane będą jeszcze zdrowsze.
Jaką przewagę mają ciastka owsiane nad zwykłymi?
Ciasteczka owsiane dostarczają pewnej ilości białka, którego nie ma w innych słodyczach.
Ciasteczka owsiane mają wysoką zawartość błonnika w porównaniu do zwykłych ciastek.
Ciasteczka owsiane zawierają znaczną ilość minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i potas.
W porównaniu do zwykłych ciastek ciasteczka owsiane mają mniej kalorii.
Ciasteczka owsiane zawierają żelazo.
Ciasteczka owsiane korzystnie wpływają na trawienie.
Pamiętaj, że nawet zdrowe ciasteczko owsiane cały czas jest ciastkiem! Może wprawdzie zawierać więcej składników odżywczych niż inne słodycze, ale nadal ma duże ilości tłuszczu i cukru. Zawiera też stosunkowo dużo kalorii.Co jest kluczem do przygotowania smacznych ciastek owsianych? Najważniejsze są proporcje masła, cukru, mąki i owsa. Ciasto nie może zawierać zbyt dużo mąki i płatków, ponieważ ciastka wyjdą suche. Powinny mieć maślaną konsystencję. Brązowy cukier nadaje im bardziej ciągnącą konsystencję. Idealne proporcje składników zapewnią optymalny smak!
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.