account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Zupa idealna na lekki obiad i na sycącą kolację

Żaneta Michalak27.07.2021Aktualizacja: 29.09.2022

Zupy krem mają wiele zalet. Odpowiednio przygotowane są one bardzo zdrowym posiłkiem, który zawiera mnóstwo witamin. Dodatkowo są one mocno rozgrzewające, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w formie dania rozgrzewającego, idealnego na jesienne i zimowe wieczory. Wśród warzyw stanowiących bazę do tych dań na szczególne wyróżnienie zasługuje pieczona papryka do zupy. Posiłek taki jest gęsty, sycący i bardzo zdrowy. Jak go przygotować?


zupa-z-pieczonej-papryki-jak-ja-zdrowo-przygotowac
unsplash.com

Polecane

jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
brazowy-ryz-jak-go-gotowac-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Brązowy ryz - jak go gotować? Właściwości
24.01.2022
Spis treści
  1. Dlaczego papryka jest zdrowa?
  2. Zupa paprykowa z pieczonej papryki i pomidorów
  3. Krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej
  4. Sycąca zupa krem z papryki pieczonej
  5. Krem z pieczonej papryki z mascarpone

Dlaczego papryka jest zdrowa?

Zupa z grillowanej papryki jest niezwykle zdrowa przede wszystkim dlatego, że warzywo to jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, której zawiera kilkakrotnie więcej od cytryny. Dodatkowo kwas askorbinowy w papryce nie ulega zniszczeniu podczas procesów kulinarnych, dzięki czemu może być ona stosowana właśnie do zup, ale i sałatek czy przetworów. W tym warzywie obecne są beta-karoten i likopen, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i pośrednio wspomagają odporność. Częste spożywanie papryki skutkuje zaś poprawą kondycji naczyń krwionośnych, obniżeniem poziomu złego cholesterolu, polepszeniem kondycji skóry i obniżeniem ciśnienia krwi.

Zupa paprykowa z pieczonej papryki i pomidorów

Takie danie można zjeść na lekki obiad albo w formie lunchu. Jest ono łatwe do zrobienia, a sam proces przygotowywania zajmuje mniej niż godzinę. Składniki:

  • 2 średniej wielkości czerwone papryki,

  • 4 pomidory,

  • litr wody,

  • 2 ząbki czosnku w łupinie,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka wraz z nacią,

  • 4 grzanki,

  • kilka listków bazylii,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:Ugotuj bulion warzywny z pietruszki wraz z nacią oraz marchwi. Wyjmij warzywa, kiedy bulion zredukuje o połowę i odłóż je na talerz. Natnij pomidory i sparz je wrzątkiem, następnie ściągnij z nich skórkę, natomiast paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Pomidory, paprykę i czosnek w łupinach wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz warzywa przez 20 minut w temperaturze 200 ℃. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw otwarte drzwiczki, by warzywa się wystudziły.Gdy już papryka będzie ostudzona, ściągnij z niej skórkę i wrzuć do bulionu miąższ. W dalszej kolejności dodaj do niej wyciśnięty z łupiny czosnek i pomidory przetarte przez gęste sitko, ugotowaną marchewkę i liście bazylii. Całość zmiksuj ze sobą i ponownie zagotuj, żeby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek, a już na talerzach przypraw solą i pieprzem oraz dodaj grzanki. Taka zupa to bogactwo witaminy A, potasu oraz antyoksydantów.

Krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej

To wyjątkowo łatwy do przygotowania krem z papryki pieczonej. Można go podać także osobom, które na co dzień jedzą mięso, na przykład w formie lekkiej kolacji.Składniki:

  • 4 papryki różnokolorowe (dwie czerwone i dwie żółte),

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 1,5 litra warzywnego bulionu,

  • 2 liście laurowe,

  • 1 cebula,

  • świeży tymianek.
    Sposób przygotowania:Drobno pokrój cebulę, paprykę wypestkuj i pokrój na ćwiartki, następnie ułóż na blasze, skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez 45 minut razem z czosnkiem, dopóki nie staną się miękkie. Na kwadrans ułóż upieczoną paprykę na foliowej torebce, po tym czasie zdejmij z niej skórkę. Podsmaż cebulkę na oliwie, aż stanie się szklista, dodaj do niej tymianek, liście laurowe, paprykę, czosnek i zalej bulionem. Gotuj całość przez pół godziny, wyjmij z niej liście laurowe i gałązki tymianku i zmiksuj.

Sycąca zupa krem z papryki pieczonej

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki,

  • litr warzywnego bulionu,

  • ugotowana marchewka,

  • 400 g pomidorów,

  • średnia cebula,

  • 2 ugotowane ziemniaki,

  • 1 łyżeczka ostrej papryki,

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

  • pieprz i sól.
    Ta zupa krem z pieczonej papryki jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Przygotowanie zacznij od pozbawienia papryk gniazd nasiennych i przekrojenia tych warzyw na pół. Połóż je na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 ℃ na 40 minut. Kiedy skórka zacznie się robić czarna, wyjmij je i pakuj do plastikowego woreczka. Szczelnie go zakręć, a po 20 minutach zdejmij z papryk skórkę. Ugotuj bulion warzywny i pozostaw warzywa, by zagęścić krem, natomiast cebulę grubo pokrój i usmaż na rumiano. Wrzuć wszystkie składniki do wywaru i zmiksuj go na gładki krem. Taki krem z papryki pieczonej można podawać z pieczywem.

Krem z pieczonej papryki z mascarpone

Uwaga - nie jest to zupa lekkostrawna! Ale jeśli nie borykasz się z problemami ze strony układu pokarmowego, to koniecznie ją wypróbuj.Składniki:

  • 6 czerwonych papryk,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 300 g pomidorów,

  • 250 g mascarpone,

  • cebula,

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

  • rozmaryn,

  • pieprz i sól.
    Sposób przygotowania:Usuń z papryk łodygi i gniazda nasienne, pokrój je na wąskie paski i upiecz w dużym naczyniu razem z rozmarynem, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Piecz całość przez około 40 minut, aż skórka na papryce się pomarszczy. Wyjmij produkty z piekarnika, usuń z papryk skórki i pozostaw warzywa do ostygnięcia. Pokrój cebulę w piórka, rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej cebulę. Po trzech minutach dodaj pomidory (najlepiej z puszki) i pozostaw do podduszenia na małym ogniu na 10 minut. Paprykę i pomidory przełóż do większego garnka, dodaj mascarpone i przyprawy, całość zmiksuj. Ten krem z papryki pieczonej można podawać z listkami bazylii.

Źródła
    Author Żaneta Michalak picture

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

    Najchętniej czytane

    sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
    Odżywianie
    2 min.
    Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
    19.05.2021
    sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
    Odżywianie
    2 min.
    Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
    27.07.2021
    uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
    Odżywianie
    1 min.
    Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
    28.10.2021
    otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
    Odżywianie
    1 min.
    Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
    31.05.2022
    Popularne w kategorii Odżywianie
    physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
    Odżywianie
    1 min.
    Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
    24.01.2022
    Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
    Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
    Pakiety medyczne
    Konsultacja lekarska online
    Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
    arrow-link
    Zobacz więcej

    Kim jesteśmy

    Artykuły o zdrowiu

    ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
    Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

    © 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

    Social media

    • facebook logo
    • instagram logo

    Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.