Anyż gwiaździsty – jakie ma właściwości? Jak można go stosować?
Anyż gwiaździsty jest powszechnie stosowany w przemyśle kulinarnym. Można go dodawać do ciast, herbat oraz wielu różnych potraw. Wyróżnia się nie tylko niezwykłymi walorami smakowymi, lecz także leczniczymi właściwościami, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
Czym jest anyż?
W przemyśle kulinarnym wykorzystywane są dwie rośliny o nazwie anyż. Oprócz owoców badianu właściwego dostępny jest także biedrzeniec anyż, który ma inną postać. Odmiana gwiaździsta jest prosta do rozpoznania ze względu na szczególny kształt, przypominający gwiazdki albo kwiaty. Są to owoce drzewa badianu właściwego z rodziny cytryńcowatych. Roślina występuje głównie na terenie południowo-wschodniej Azji, gdzie przez wieki była powszechnie stosowana. W Europie przyprawa pojawiła się dopiero w XVII wieku. Od tego czasu cieszy się sporą popularnością. Anyż gwiaździsty to roślina wyróżniająca się niezwykłym smakiem oraz właściwościami leczniczymi, dlatego wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.
Jaki smak ma anyż gwiaździsty?
Anyż gwiaździsty charakteryzuje się korzennym smakiem. Jest lekko piekący, ale przy tym słodki. Idealnie nadaje się do świątecznych wypieków. W kuchni często łączony jest z cynamonem. W Polsce anyż stosuje się także jako przyprawę do dań mięsnych. Nadaje potrawom silnego aromatu. Ten niepowtarzalny smak i zapach docenili już starożytni Grecy i Egipcjanie (to właśnie ze starożytnego Egiptu pochodzi pierwsza wzmianka o anyżu), którzy bardzo szybko odkryli jego właściwości lecznicze.
Anyż gwiaździsty – właściwości
Już niewielka szczypta anyżu gwiaździstego wpływa na polepszenie trawienia, dlatego dodawany jest do bardzo ciężkich dań. Spożywanie go w większej ilości sprawdzi się, jeśli borykasz się z problemami układu pokarmowego. Przyprawa przyda się w przypadku niestrawności i wzdęć. Sięgnij po nią, jeśli doskwiera Ci mocny ból brzucha.
Anyż gwiaździsty ma działanie moczopędne, więc pozwala na usunięcie toksyn z organizmu. Czarnaherbata z niewielką ilością przyprawy pomoże Ci przy infekcjach, ponieważ roślina wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Anyż sprawdza się w przypadku kaszlu (dodaje się go do syropów na zapalenie gardła) lub jako probiotyk podczas kuracji antybiotykami. Te małe gwiazdki bardzo pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Regularne sięganie po nie sprawia, że rzadziej dopadają nas przeziębienia i grypa. Anyż przyda się podczas pierwszego trymestru ciąży, gdyż neutralizuje nudności. Przyprawę powinni także stosować mężczyźni, którzy borykają się z problemami z potencją.
Anyż gwiaździsty w kosmetyce
Nie tylko przemysł spożywczy czerpie z leczniczych właściwości anyżu gwiaździstego. Owoce znalazły również zastosowanie w kosmetyce. Stanowią częsty składnik preparatów na zmarszczki. Ta niepozorna roślina wygładza skórę i niweluje pierwsze oznaki starzenia. Kremów z anyżem możesz używać na twarz, a także na delikatną skórę szyi i dekoltu.
Badania wykazały, że anyż gwiaździsty bardzo dobrze radzi sobie z trądzikiem.Ten nieestetyczny problem dotyka coraz więcej młodzieży i osób dorosłych. Jeśli zanieczyszczenie środowiska oraz przetworzona żywność bardzo źle wpływają na Twoją cerę, warto zastosować preparaty z anyżem. Wspomniane już jego właściwości antybakteryjne redukują wydzielanie sebum, oczyszczają skórę i zapobiegają powstawaniu nowych i uciążliwych niedoskonałości. Ekstrakty z anyżu są również dodawane do wcierek, odżywek lub masek przyspieszających porost włosów, ponieważ stymulują układ krwionośny.
Jak możesz stosować anyż gwiaździsty?
Jeśli chcesz włączyć anyż gwiaździsty do swojej diety, skorzystaj z kilku prostych sposobów. Idealnym rozwiązaniem problemów trawiennych jest picie nalewki z anyżu. Taki napój można samodzielnie przygotować w domu. Najczęściej anyżówkę spożywa się 3 razy dziennie po 15 kropel. Regularne picie jej sprawi, że problemy żołądkowe znikną, a metabolizm znacznie przyśpieszy.
Sproszkowany anyż dodaje się do wypieków (cynamon i anyż tworzą świetne połączenie). Już niewielka ilość nada ciastom i ciasteczkom korzennego smaku i aromatu. Przyprawa idealnie nadaje się do dań świątecznych. Można ją dodawać także do potraw mięsnych. Przygotowanie słodkiej marynaty do mięs z dodatkiem anyżu jest niezwykle proste. Dodaj przyprawę do oliwy z oliwek, wina, octu czy soku z cytryny i odstaw na jakiś czas. Do dokładnie wymieszanej substancji włóż mięso, które powinno moczyć się w marynacie co najmniej kilka godzin. W ten sposób mięso bądź warzywa (je również można marynować) nabierają niezwykłego smaku i aromatu. Marynatę warto wykorzystywać także do potraw grillowanych.
Anyż idealnie nadaje się jako przyprawa do herbat, kaw oraz kompotów. Sprawdzi się przede wszystkim w kompotach z suszu. Taki napój świetnie poradzi sobie z niestrawnościami spowodowanymi świątecznym obżarstwem.
Jak powinno się przechowywać anyż gwiaździsty?
Aby przyprawy nie straciły swoich właściwości, należy je w odpowiedni sposób przechowywać. Wykorzystaj do tego szczelne słoiki lub porcelanowe pojemniki. Większość przypraw bardzo źle reaguje na wysokie temperatury, nadmierne nasłonecznienie oraz wilgoć. Najwięcej właściwości zachowują produkty w postaci niezmielonej, dlatego kupuj całe gwiazdki anyżu, by później je zmielić, np. za pomocą młynka do kawy.
- Opracowanie zbiorowe, Atlas przypraw, SBM, Warszawa 2018.
- Opracowanie zbiorowe, Kuchnia azjatycka, Buchmann, Warszawa 2012.
- Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Przyprawy, Pascal, Bielsko-Biała 2016.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.