account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Wartości odżywcze awokado. Dlaczego warto jeść ten owoc?

Angelika Janowicz27.07.2021Aktualizacja: 28.09.2022

Awokado jest jednym z chętniej wybieranych owoców. Popularność zyskało nie tylko dzięki swojemu smakowi i możliwościom wykorzystania w wielu daniach. Zwraca się szczególną uwagę na jego pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jego spożywanie może być elementem dbania o układ krwionośny. Zobacz, jakie właściwości odżywcze ma awokado.


awokado-jakie-ma-wartosci-odzywcze
unsplash.com

Polecane

syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
durian-owoc-jak-wyglada-pachnie-i-smakuje
Odżywianie
1 min.
Durian owoc - jak wygląda, pachnie i smakuje?
24.01.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
27.07.2021
Spis treści
  1. Czym charakteryzuje się awokado?
  2. Jakie wartości odżywcze ma awokado?
  3. Witaminy i minerały w awokado
  4. Czy całe awokado jest jadalne?
  5. Dlaczego warto jeść awokado?

Czym charakteryzuje się awokado?

Awokado jest owocem. Rośnie na drzewie, które jest wiecznie zielone i osiąga nawet 24 metry wysokości. Należy ono do rodziny roślin wawrzynowatych. Początkowo było znane tylko w Meksyku. Jednak ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze awokado szybko rozprzestrzeniło się na cały świat. Większość dzisiejszych upraw znajduje się w Ameryce Północnej. Owoc ten uprawia się również w Afryce i Europie.Awokado kształtem przypomina gruszkę. Z zewnątrz pokrywa je gruba i dość sztywna skórka o ciemnozielonej barwie. W jego wnętrzu znajduje się pestka oraz miąższ, który stanowi aż 85% masy tego owoca. Jest on tłusty, miękki i dobrze się rozsmarowuje.Wartości odżywcze awokado powodują, że jest on chętnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Często używa się go zamiast masła. Można jednak dodawać go do różnych potraw (w tym do sałatek, koktajli, a nawet sushi). Awokado jest używane także do wytwarzania kosmetyków. W medycynie ludowej stanowiło ważny element leczenia zmian skórnych, dolegliwości bólowych, zaburzeń ze strony układu pokarmowego, a także cukrzycy. Jedząc awokado zadbasz o układ krwionośny i obniżysz ciśnienie tętnicze krwi.

Jakie wartości odżywcze ma awokado?

Wartości odżywcze awokado w 100 gramach tego owocu to:

  • węglowodany: 7,4 g,

  • tłuszcze: 15, 3 g,

  • białka: 2 g.
    Awokado ma 169 kcal w 100 gramach. Znajdują się w nim znaczne ilości aminokwasów (m.in. leucyny, izoleucyny, glicyny, tyrozyny, treoniny), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, karotenoidy, fenole i fitosterole. Wszystkie są potrzebne człowiekowi, zatem awokado ma właściwości korzystne dla organizmu ludzkiego.

Witaminy i minerały w awokado

W awokado znajdują się także liczne witaminy i minerały. Są to przede wszystkim:

  • witamina A,

  • witamina C,

  • witamina E,

  • witaminy z grupy B (kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, witamina B12),

  • potas,

  • fosfor,

  • magnez,

  • sód,

  • wapń,

  • żelazo,

  • miedź,

  • cynk.
    Witaminy, minerały i substancje odżywcze w awokado są obecne nie tylko w miąższu, ale także w innych jego częściach.

Czy całe awokado jest jadalne?

Pewnie cię to zaskoczy, ale w awokado jadalny jest nie tylko miąższ, chociaż sądzono tak przez wiele lat. W 2013 roku opublikowano badania, które mówiły o tym, że bezpieczne jest spożywanie także innych części tego owocu. Mowa przede wszystkim o pestce z awokado. Wartości odżywcze oraz witaminy, które zawiera, sprawiają, że warto dodawać ją do różnych potraw. To cenne źródło antyoksydantów, błonnika, polifenoli oraz witaminy A i E. Pestkę awokado przed spożyciem należy wysuszyć i zetrzeć na tarce.Z awokado wytwarza się również olej. Jest on uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Warto dodać, że jest z miąższu, a nie z pestek. Ma ciemnozieloną barwę i smak przypominający masło. Zawartość substancji odżywczych w oleju przypomina tę, która jest obecna w miąższu tego owocu. Zaleca się używanie go na zimno (tylko olej rafinowany może być wykorzystywany do smażenia).

Dlaczego warto jeść awokado?

Wartości odżywcze awokado oraz obecne w nim witaminy i minerały sprawiają, że owoc ten wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jego spożywanie jest zalecane wszystkim osobom. Możliwości na jego wykorzystanie w kuchni jest wiele, dlatego z pewnością nie będziesz miał problemów z włączeniem awokado do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że możesz je spożywać zarówno na słono, jak i na słodko.Awokado obniża cholesterol. Dlatego jego spożywanie jest polecane przede wszystkim osobom z miażdżycą oraz nadciśnieniem tętniczym. Włączyć je do diety powinny również te osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na schorzenia układu krążenia.Awokado może także korzystnie wpływać na układ pokarmowy. Jego regularne spożywanie wpływa na mikroflorę jelit - staje się ona bardziej różnorodna. Ponadto owoc ten może być spożywany przez osoby ze stanami zapalnymi żołądka i jelit.W awokado są obecne antyoksydanty, które chronią DNA komórek. Nad wpływem tego owocu na zdrowie trwają liczne badania. Wiele z nich mówi o korzystnym działaniu u osób z cukrzycą, poprawie stanu skóry oraz wpływie na zdrowie oczu. Prawdopodobnie pozwala także utrzymać prawidłową masę ciała - jego tłuszcze są zdrowsze od tych obecnych m.in. w maśle.

Źródła
  1. B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Awokado - wartość żywieniowa, „Przemysł Spożywczy” 2015, t. 69, nr 11, s. 33-35.
  2. M.L. Dreher, A.J. Davenport, Hass Avocado Composition and Potential Health Effects <a href='https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/'>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/</a> dostęp 22.04.2021.
Author Angelika Janowicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.