Poznaj przepisy na bezglutenową babkę. Jak przygotować babkę piaskową, cytrynową i wegańską.
Desery niezawierające glutenu są rozwiązaniem dla osób, które muszą go wykluczyć ze swojej diety. Bezglutenowa babka sprawdzi się podczas wielu imprez, świąt wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Możesz ją przygotować na wiele sposobów, zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu uzyskasz różne smaki tego samego deseru. Sposób przygotowania jest prosty i nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj wersję cytrynową lub wegańską.
Jak rozpoznać alergię na gluten?
Gluten występuje pod wieloma postaciami, dlatego jeśli musisz wyeliminować go ze swojej diety, powinieneś dowiedzieć się, w jakich produktach się znajduje. Wiedza, w czym jest gluten, pomaga w tworzeniu dań, które możesz bez problemu spożywać. Do przygotowywania dań niezawierających glutenu warto mieć oddzielne przyrządy i naczynia, szczególnie jeśli nie wszyscy domownicy przestrzegają tej restrykcyjnej diety.
Objawy nietolerancji glutenu najczęściej są pokarmowe. Mogą to być biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, a także ból głowy czy mięśni, który najczęściej występuje po spożyciu posiłków zawierających gluten. Nietolerancje pokarmowe utrudniają codzienne życie, ale w przeciwieństwie do chorób (np. celiakii) są czasowe i mogą minąć wraz z wprowadzeniem odpowiedniej diety i zmianą trybu życia. Jeśli często masz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które zdarzają Ci się głównie po jedzeniu, warto wykonać testy na alergie pokarmowe, które potwierdzą Twoje dolegliwości lub je wykluczą. Wiedząc, czego nie możesz spożywać, lepiej dopasujesz odpowiednie posiłki i pozbędziesz się nieprzyjemnych dolegliwości.
Babka bezglutenowa piaskowa i cytrynowa ‒ przepisy
Babka piaskowa to deser, który nadaje się na co dzień, a także na święta wielkanocne i Bożego Narodzenia. Przepis na nią należy do łatwych i nie zawiera wielu alergenów pokarmowych. W wersji bezglutenowej może być tak samo smakowita, jak w wersji podstawowej. Możesz ją przyrządzić w kilku wersjach smakowych, w zależności od swoich upodobań. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Do przygotowania babki będziesz potrzebować kilku składników.Składniki:
kostka masła lub margaryny do pieczenia,
150 g cukru,
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
6 jajek średniej wielkości,
300 g mąki bezglutenowej (możesz użyć gotowej mieszanki lub samodzielnie zmieszać po 100 g mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej),
1 duża łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Przygotowanie: W pierwszej kolejności zmieszaj mąki wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj na puszystą masę masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawaj jajka, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj. Przełóż masę do wcześniej natłuszczonej foremki na babkę. Nagrzej piekarnik do 190℃ i włóż do niego ciasto na 45‒50 minut. Co jakiś czas sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu pozostaw ciasto kilka minut w piekarniku, następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia na blacie.
Jeśli chcesz zmienić smak babki na bardziej orzeźwiający, możesz dodać aromat cytrynowy oraz skórkę i sok z ulubionych cytrusów. Sięgnij po cytrynę lub pomarańcze, które pasują do tego typu deseru. Do podstawowego przepisu możesz także dodać kakao, dzięki czemu uzyskasz bardziej orzechowy smak. Wystarczy, że powstałą masę podzielisz na dwie części i jedną z nich zmieszasz z 5 łyżkami kakao.
Wegańska babka bezglutenowa
Coraz popularniejsze są przepisy na wegańskie wersje popularnych deserów. Jeśli masz alergię na gluten, możesz spróbować upiec wegańską babkę, bez dodatku jajek i masła. Ciasto zrobisz z ciecierzycy, która sprawi, że babka będzie wilgotna i miękka. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników.Składniki:
125 ml aquafaby, czyli wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub wody użytej do ugotowania ciecierzycy,
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki oleju (może być słonecznikowy lub z pestek winogron),
szklanka cukru,
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
zmielone migdały,
olejek o wybranym zapachu.
Przygotowanie: Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do piany dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Dolej olej oraz kilka kropel olejku. Wszystko mieszaj do momentu połączenia składników. Całość przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej zmielonymi migdałami. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180℃.
Wegańska babka to doskonały przepisy na deser dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Jeśli chcesz zmodyfikować jej smak, możesz zamienić olejek na sok z cytryny lub dodać kilka łyżek musu z bananów.
- C. Ferreira, Moja kuchnia bez glutenu, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2016.
- B. Przyjemska, Niebezpieczne zboża: groźny gluten, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.