account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Poznaj przepisy na bezglutenową babkę. Jak przygotować babkę piaskową, cytrynową i wegańską.

Sylwia Brodniewska 21.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Desery niezawierające glutenu są rozwiązaniem dla osób, które muszą go wykluczyć ze swojej diety. Bezglutenowa babka sprawdzi się podczas wielu imprez, świąt wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Możesz ją przygotować na wiele sposobów, zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu uzyskasz różne smaki tego samego deseru. Sposób przygotowania jest prosty i nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj wersję cytrynową lub wegańską.


babka-bezglutenowa-piaskowa-cytrynowa-weganska
pexels

Polecane

sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z buraka - jak go zrobić? Sprawdzony przepis
28.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
Spis treści
  1. Jak rozpoznać alergię na gluten?
  2. Babka bezglutenowa piaskowa i cytrynowa ‒ przepisy
  3. Wegańska babka bezglutenowa

Jak rozpoznać alergię na gluten?

Gluten występuje pod wieloma postaciami, dlatego jeśli musisz wyeliminować go ze swojej diety, powinieneś dowiedzieć się, w jakich produktach się znajduje. Wiedza, w czym jest gluten, pomaga w tworzeniu dań, które możesz bez problemu spożywać. Do przygotowywania dań niezawierających glutenu warto mieć oddzielne przyrządy i naczynia, szczególnie jeśli nie wszyscy domownicy przestrzegają tej restrykcyjnej diety.

Objawy nietolerancji glutenu najczęściej są pokarmowe. Mogą to być biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, a także ból głowy czy mięśni, który najczęściej występuje po spożyciu posiłków zawierających gluten. Nietolerancje pokarmowe utrudniają codzienne życie, ale w przeciwieństwie do chorób (np. celiakii) są czasowe i mogą minąć wraz z wprowadzeniem odpowiedniej diety i zmianą trybu życia. Jeśli często masz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które zdarzają Ci się głównie po jedzeniu, warto wykonać testy na alergie pokarmowe, które potwierdzą Twoje dolegliwości lub je wykluczą. Wiedząc, czego nie możesz spożywać, lepiej dopasujesz odpowiednie posiłki i pozbędziesz się nieprzyjemnych dolegliwości.

Polecamy

gluten-co-to-jest-kto-nie-powinien-jesc-glutenu
Odżywianie

Gluten - co to jest i jak wpływa na organizm? Kto nie powinien jeść glutenu?

Gluten to niejednorodna grupa białek występujących w jęczmieniu, pszenicy, owsie, życie oraz we wszystkich ich odmianach. Pomimo obecnie panującej mody na produkty bezglutenowe, warto zaznaczyć, że to białko jest dobrze tolerowane przez większość ludzi. Według statystyk, osoby rezygnujące z glutenu, często robią to bez wyraźnych wskazań zdrowotnych. Kto zatem nie powinien go jeść i dlaczego?

Redakcja01.12.2021

Babka bezglutenowa piaskowa i cytrynowa ‒ przepisy

Babka piaskowa to deser, który nadaje się na co dzień, a także na święta wielkanocne i Bożego Narodzenia. Przepis na nią należy do łatwych i nie zawiera wielu alergenów pokarmowych. W wersji bezglutenowej może być tak samo smakowita, jak w wersji podstawowej. Możesz ją przyrządzić w kilku wersjach smakowych, w zależności od swoich upodobań. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Do przygotowania babki będziesz potrzebować kilku składników.Składniki:

  • kostka masła lub margaryny do pieczenia,

  • 150 g cukru,

  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,

  • 6 jajek średniej wielkości,

  • 300 g mąki bezglutenowej (możesz użyć gotowej mieszanki lub samodzielnie zmieszać po 100 g mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej),

  • 1 duża łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • szczypta soli.

Przygotowanie: W pierwszej kolejności zmieszaj mąki wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj na puszystą masę masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawaj jajka, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj. Przełóż masę do wcześniej natłuszczonej foremki na babkę. Nagrzej piekarnik do 190℃ i włóż do niego ciasto na 45‒50 minut. Co jakiś czas sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu pozostaw ciasto kilka minut w piekarniku, następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia na blacie.

Jeśli chcesz zmienić smak babki na bardziej orzeźwiający, możesz dodać aromat cytrynowy oraz skórkę i sok z ulubionych cytrusów. Sięgnij po cytrynę lub pomarańcze, które pasują do tego typu deseru. Do podstawowego przepisu możesz także dodać kakao, dzięki czemu uzyskasz bardziej orzechowy smak. Wystarczy, że powstałą masę podzielisz na dwie części i jedną z nich zmieszasz z 5 łyżkami kakao.

Wegańska babka bezglutenowa

Coraz popularniejsze są przepisy na wegańskie wersje popularnych deserów. Jeśli masz alergię na gluten, możesz spróbować upiec wegańską babkę, bez dodatku jajek i masła. Ciasto zrobisz z ciecierzycy, która sprawi, że babka będzie wilgotna i miękka. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników.Składniki:

  • 125 ml aquafaby, czyli wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub wody użytej do ugotowania ciecierzycy,

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

  • ¾ szklanki oleju (może być słonecznikowy lub z pestek winogron),

  • szklanka cukru,

  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • zmielone migdały,

  • olejek o wybranym zapachu.

Przygotowanie: Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do piany dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Dolej olej oraz kilka kropel olejku. Wszystko mieszaj do momentu połączenia składników. Całość przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej zmielonymi migdałami. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180℃.

Wegańska babka to doskonały przepisy na deser dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Jeśli chcesz zmodyfikować jej smak, możesz zamienić olejek na sok z cytryny lub dodać kilka łyżek musu z bananów.

Źródła
  1. C. Ferreira, Moja kuchnia bez glutenu, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2016.
  2. B. Przyjemska, Niebezpieczne zboża: groźny gluten, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.