Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Bułka grahamka – skład, wartości odżywcze, kaloryczność

Marta Skrzypek21.01.2022Aktualizacja: 24.06.2023

Bułka grahamka to coraz popularniejszy rodzaj pieczywa o wysokiej zawartości błonnika. Stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej białej bułeczki. Choć jedna i druga powstaje z mąki pszennej, bułka grahamka ma więcej składników odżywczych niezbędnych dla Twojego zdrowia. Jaki jest tego powód? Ile kalorii ma bułka grahamka i jakie są jej wartości odżywcze?


bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
unsplash

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Jaki skład ma bułka grahamka?
  2. Bułka grahamka – wartości odżywcze
  3. Ile kalorii ma bułka grahamka?
  4. Pieczywo graham a pieczywo razowe

Jaki skład ma bułka grahamka?

Pieczywo graham swoją nazwę zawdzięcza Sylwestrowi Grahamowi – amerykańskiemu kaznodziei, propagatorowi zdrowego trybu życia i diety wegetariańskiej. Ten rodzaj pieczywa powstaje z mąki pszennej typu 1850, grubo mielonej, mniej oczyszczonej niż zwykła mąka pszenna lub razowa. Do mąki graham dodaje się całe ziarno pszenicy, czyli: bielmo, łuskę (otręby) oraz zarodek. Pieczywo z takiej mąki zachowuje wówczas to, co najważniejsze – nierozpuszczalny i rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Cała produkcja bułki grahamki odbywa się z udziałem drożdży, a nie tradycyjnego zakwasu. Dzięki temu bułka jest lekkostrawna, więc bez obaw mogą ją spożywać osoby z problemami trawiennymi.Co zawiera w swoim składzie bułka graham (w przeliczeniu na 100 g)?

  • ok. 50 g węglowodanów,

  • 6,4 g błonnika pokarmowego,

  • 9 g białka,

  • 1,5 g tłuszczu.

Aby upiec taką bułkę, wystarczy mąka pszenna graham, świeże drożdże, sól, serwatka, trochę cukru i mąka pszenna do posypania. Uważaj na dodatkowe, zbędne składniki, które mogą być groźne dla Twojego zdrowia, takie jak: karmel (E150), środek do przetwarzania (E300), fosforan wapnia (E341), guma guar (E412), difosforan sodu (E450), emulgatory tłuszczu (E472e). Jedynym tłuszczem, jakie powinno zawierać pieczywo graham, jest masło, olej rzepakowy lub serwatka z mleka. Unikaj pieczywa z zawartością oleju palmowego.Pieczywo graham dostarcza mnóstwo biopierwiastków, które są źródłem witamin i minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Bułka grahamka – wartości odżywcze

Bułka grahamka powstaje z pełnego przemiału, czyli z mąki pszennej grubo mielonej, znacznie bardziej oczyszczonej niż zwykła mąka pszenna lub razowa. Dzięki temu pieczywo jest łatwiej strawne i polecane osobom z bolączkami gastrycznymi, cierpiącym na zgagę oraz osobom na diecie redukcyjnej, które pragną schudnąć. Dzięki grubo mielonym ziarnom bułka grahamka ma wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów. Ponadto znajdują się w niej:

  • karotenoidy (luteina, zeaxanthin, beta-karoten),

  • skrobia oporną (jej regularne spożywanie może obniżać poziom cholesterolu),

  • sterole roślinne (związki korzystnie wpływające na gospodarkę lipidową).
    Prócz tego w pieczywie graham znajdziesz spore ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witamin z grupy B oraz witaminę E.

Spożywając bułki graham, obniżasz ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ dostarczasz swojemu organizmowi związki fitochemiczne o właściwościach przeciwutleniających. Ponadto zmniejszasz poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego.Bułka grahamka ma ładunek glikemiczny na poziomie do IG 50, a więc może być spożywana przez cukrzyków oraz osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Pamiętaj jednak, aby uważnie czytać skład, ponieważ niektórzy producenci do pieczywa graham dodają duże ilości cukru lub sporą ilość zwykłej mąki pszennej.

Ile kalorii ma bułka grahamka?

Kaloryczność bułki grahamki nie różni się mocno od kaloryczności innych wyrobów piekarskich bez dodatków. Tutaj największą wartością jest dobry skład, wartości odżywcze i zdrowotne. Bułka grahamka, w zależności od rozmiaru, waży od 50 do 90 gram. W 100 gramach tego pieczywa jest około 250‒270 kcal, pod warunkiem, że ma dobry i czysty skład. Do tego zawiera około 45 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu, 6 g błonnika i 2 g cukru. Zatem mała grahamka będzie miała mniej więcej 180 kcal, a duża ponad 230 kcal.

Czy warto spożywać bułki grahamki? Oczywiście! Jest to bardzo zdrowa odmiana pieczywa. Jednak osoby z insulinoopornością i cukrzycą muszą dobrze czytać ich skład – bułka nie może zawierać zbędnych składników, takich jak olej palmowy lub substancje konserwujące. Dzięki wysokiej zawartości błonnika bułka grahamka jest sycąca, a jej złożone węglowodany trafiają szybko do krwiobiegu, nie podnosząc poziomu cukru we krwi.

Pieczywo graham a pieczywo razowe

Różnicą między pieczywem razowym a pieczywem graham jest rodzaj przemiału mąki: mąka razowa powstaje w wyniku przemiału prostego, a graham złożonego. Co to znaczy? W mące typu graham po każdorazowym rozdrobnieniu oddzielane są cząstki bielma (centralna część ziarna) na mąkę i okrywy na otręby. Do drobno zmielonego bielma dodaje się grubo zmielone otręby. W przypadku mąki razowej ziarno przechodzi przez cały proces przemiału tylko raz, jest ona drobniejsza i ciemna. Oba rodzaje pieczywa mają więcej wartości odżywczych i mniej kalorii niż pieczywo z mąki białej. Zawierają więcej białka, błonnika, lipidów, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów oraz mniej skrobi. Na chleb razowy powinny uważać jednak osoby, które mają problemy trawienne i gastryczne lub problemy z nadprodukcją kwasu żołądkowego.

Źródła
  1. P. Kucharski, Chleb ‒ domowa piekarnia, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała, 2019.
  2. J. Gawęcki, Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2010.
Author Marta Skrzypek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.