Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jak przygotować buraki kiszone i dlaczego warto je jeść?

Bartosz Kulczyński29.10.2021Aktualizacja: 06.10.2022

Kiszonki to szeroka grupa produktów, które bardzo często są wykorzystywane w naszej kuchni. Poza walorami smakowymi mają liczne właściwości zdrowotne. Z niniejszego artykułu dowiesz się, na co stosować sok z buraka kiszonego i w jaki sposób go przygotować.


burak-kiszony-jak-zrobic-jakie-ma-wlasciwosci
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Buraki kiszone – dlaczego warto je jeść?
  2. Kiszone buraki – jak je przygotować?
  3. Składniki
  4. Sposób przygotowania:
  5. Jak pić sok z buraka kiszonego?

Buraki kiszone – dlaczego warto je jeść?

Buraki są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. Ich regularne spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami. Są one dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego, polifenoli i związków azotowych. W ich składzie znajduje się również stosunkowo dużo żelaza (0,8 mg/100 g). Wspomniane kwas foliowy i żelazo sprawiają, że buraki mogą być pomocne, gdy zostanie u nas stwierdzona anemia. Objawy tej choroby zna prawie każdy: bóle i zawroty głowy, upośledzona koncentracja, uczucie zimna, osłabienie odporności, zaburzenia snu, przewlekłe osłabienie.

Dotychczas przeprowadzono stosunkowo wiele badań dotyczących właściwości prozdrowotnych buraków. W literaturze naukowej bardzo dobrze udokumentowano ich działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi. W jednej z najnowszych publikacji naukowcy dowiedli, że spożywanie soku z buraków przyczynia się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi średnio o 3,55 mmHg. Dodatkowo u osób stosujących ten sok zaobserwowano redukcję rozkurczowego ciśnienia krwi na poziomie 1,32 mmHg. Przy czym warto zaznaczyć, że efekt ten może być jeszcze bardziej znaczący w przypadku dłuższego picia soku z buraka (powyżej 14 dni). Wobec tego idealnie wpisuje się on w naturalne leczenie nadciśnienia.

Autorzy badań zauważyli, że buraki mogą wpływać korzystnie na naczynia krwionośne. Dowiedli oni, że związki obecne w soku z tych warzyw istotnie zmniejszają sztywność tętnic i poprawiają funkcje śródbłonka. Co to oznacza? Dzięki burakom nasze żyły i tętnice stają się bardziej elastyczne.

Na spożywaniu soku z buraka mogą skorzystać osoby aktywne fizycznie i sportowcy. Szereg wykonanych w ostatnich latach badań naukowych wykazał, że sok z buraka może być pomocny w zwiększaniu wydolności fizycznej, a także w regeneracji mięśni po wysiłku.

Sok z buraka kiszonego prawdopodobnie działa ochronnie na wątrobę. Naukowcy odnotowali, że zawarte w nim związki zapobiegają toksycznemu uszkodzeniu wątroby, wywołanemu szkodliwymi substancjami, w tym np. tetrachlorkiem węgla i alkoholem (etanolem). Autorzy doświadczeń wykonanych na zwierzętach udowodnili, że stosowanie buraka poprawia poziom przeciwutleniaczy w wątrobie, jak również korzystnie obniża stężenie enzymów wątrobowych, takich jak aminotransferaza alaninowa (AlAT) i aminotransferaza asparaginianowa (AspAT).

Wydaje się, że kiszony sok z buraka może również działać nefroprotekcyjnie, czyli zapobiegać uszkodzeniom nerek. Badacze potwierdzili, że burak łagodzi uszkodzenia strukturalne nerek poprzez zmniejszanie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, i w ten sposób poprawia funkcjonowanie tego narządu.

Osoby, które poszukują informacji na temat tego, jak przyspieszyć metabolizm, często interesują się właśnie sokiem z naturalnego buraka kiszonego. Jednakże w literaturze naukowej brakuje dowodów na poparcie tej praktyki. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku wpływu buraków na funkcjonowanie układu odpornościowego. Brakuje badań, które mogłyby potwierdzić, że sok kiszony z buraka wzmacnia odporność.

Niestety przeprowadzone badania naukowe pokazały, że spożywanie buraków nie ma istotnego wpływu na profil lipidowy krwi. W związku z tym, jeśli stwierdzono u Ciebie wysoki cholesterol, to prawdopodobnie buraki nie będą pomocne w jego obniżaniu.

Warto zaznaczyć, że burak jest warzywem niskokalorycznym, jedna sztuka (około 100 g) dostarcza około 45 kcal. Trzeba mieć przy tym świadomość, że jedna szklanka soku z buraków kiszonych to około 80 kcal.

Kiszone buraki – jak je przygotować?

Składniki

Do przygotowania kiszonych buraków będą potrzebne następujące składniki:

  • buraki (1 kg),

  • czosnek (3–6 ząbków),

  • ziele angielskie (wg uznania),

  • liście laurowe (wg uznania),

  • solanka (1 łyżka soli na 1 litr wody).

Sposób przygotowania:

Aby sporządzić sok z buraków, należy najpierw umyć buraki i obrać je ze skórki, a następnie pokroić w plasterki. W dalszym kroku buraki wraz z przyprawami układa się w wyparzonym słoju i zalewa solanką. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby wszystkie składniki były przykryte wodą. Następnie naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień. Po tym czasie sok z buraków należy przecedzić i przelać do nowego słoika, a buraki można wykorzystać jako składnik sałatki.

Jak pić sok z buraka kiszonego?

Zastanawiasz się, jak pić sok z buraka kiszonego? Nie ma co do tego ogólnych zaleceń, jednakże zwykle można spotkać się z informacją, że najlepiej wypijać od 0,5 do 1 szklanki dziennie. Warto jednak zacząć od mniejszej porcji.

Źródła
  1. Bahadoran Z. i in., The nitrate-independent blood pressure-lowering effect of beetroot juice: a systematic review and meta-analysis, "Advances in Nutrition" 2017, nr 8, s. 830–838.
  2. Lara J. i in., Effects of inorganic nitrate and beetroot supplementation on endothelial function: a systematic review and meta-analysis, "European Journal of Nutrition" 2016, nr 55, s. 451–459.
  3. Sobhy E.S. i in., Nutritional evaluation of beetroots (Beta vulgaris L.) and its potential application in a functional beverage, "Plants" 2020, nr 9.
  4. Baiao D. i in., Beetroot, a remarkable vegetable: its nitrate and phytochemical contents can be adjusted in novel formulations to benefit health and support cardiovascular disease therapies, "Antioxidants" 2020, nr 9.
  5. Kazimierczak R. i in., Beetroot (Beta vulgaris L.) and naturally fermented beetroot juices from organic and conventional production: metabolomics, antioxidant levels and anticancer activity, "Journal of the Science and Food and Agriculture" 2014, nr 94, s. 2618–2129.
Author Bartosz Kulczyński picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.