Jak przygotować buraki kiszone i dlaczego warto je jeść?
Kiszonki to szeroka grupa produktów, które bardzo często są wykorzystywane w naszej kuchni. Poza walorami smakowymi mają liczne właściwości zdrowotne. Z niniejszego artykułu dowiesz się, na co stosować sok z buraka kiszonego i w jaki sposób go przygotować.
Buraki kiszone – dlaczego warto je jeść?
Buraki są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. Ich regularne spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami. Są one dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego, polifenoli i związków azotowych. W ich składzie znajduje się również stosunkowo dużo żelaza (0,8 mg/100 g). Wspomniane kwas foliowy i żelazo sprawiają, że buraki mogą być pomocne, gdy zostanie u nas stwierdzona anemia. Objawy tej choroby zna prawie każdy: bóle i zawroty głowy, upośledzona koncentracja, uczucie zimna, osłabienie odporności, zaburzenia snu, przewlekłe osłabienie.
Dotychczas przeprowadzono stosunkowo wiele badań dotyczących właściwości prozdrowotnych buraków. W literaturze naukowej bardzo dobrze udokumentowano ich działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi. W jednej z najnowszych publikacji naukowcy dowiedli, że spożywanie soku z buraków przyczynia się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi średnio o 3,55 mmHg. Dodatkowo u osób stosujących ten sok zaobserwowano redukcję rozkurczowego ciśnienia krwi na poziomie 1,32 mmHg. Przy czym warto zaznaczyć, że efekt ten może być jeszcze bardziej znaczący w przypadku dłuższego picia soku z buraka (powyżej 14 dni). Wobec tego idealnie wpisuje się on w naturalne leczenie nadciśnienia.
Autorzy badań zauważyli, że buraki mogą wpływać korzystnie na naczynia krwionośne. Dowiedli oni, że związki obecne w soku z tych warzyw istotnie zmniejszają sztywność tętnic i poprawiają funkcje śródbłonka. Co to oznacza? Dzięki burakom nasze żyły i tętnice stają się bardziej elastyczne.
Na spożywaniu soku z buraka mogą skorzystać osoby aktywne fizycznie i sportowcy. Szereg wykonanych w ostatnich latach badań naukowych wykazał, że sok z buraka może być pomocny w zwiększaniu wydolności fizycznej, a także w regeneracji mięśni po wysiłku.
Sok z buraka kiszonego prawdopodobnie działa ochronnie na wątrobę. Naukowcy odnotowali, że zawarte w nim związki zapobiegają toksycznemu uszkodzeniu wątroby, wywołanemu szkodliwymi substancjami, w tym np. tetrachlorkiem węgla i alkoholem (etanolem). Autorzy doświadczeń wykonanych na zwierzętach udowodnili, że stosowanie buraka poprawia poziom przeciwutleniaczy w wątrobie, jak również korzystnie obniża stężenie enzymów wątrobowych, takich jak aminotransferaza alaninowa (AlAT) i aminotransferaza asparaginianowa (AspAT).
Wydaje się, że kiszony sok z buraka może również działać nefroprotekcyjnie, czyli zapobiegać uszkodzeniom nerek. Badacze potwierdzili, że burak łagodzi uszkodzenia strukturalne nerek poprzez zmniejszanie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, i w ten sposób poprawia funkcjonowanie tego narządu.
Osoby, które poszukują informacji na temat tego, jak przyspieszyć metabolizm, często interesują się właśnie sokiem z naturalnego buraka kiszonego. Jednakże w literaturze naukowej brakuje dowodów na poparcie tej praktyki. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku wpływu buraków na funkcjonowanie układu odpornościowego. Brakuje badań, które mogłyby potwierdzić, że sok kiszony z buraka wzmacnia odporność.
Niestety przeprowadzone badania naukowe pokazały, że spożywanie buraków nie ma istotnego wpływu na profil lipidowy krwi. W związku z tym, jeśli stwierdzono u Ciebie wysoki cholesterol, to prawdopodobnie buraki nie będą pomocne w jego obniżaniu.
Warto zaznaczyć, że burak jest warzywem niskokalorycznym, jedna sztuka (około 100 g) dostarcza około 45 kcal. Trzeba mieć przy tym świadomość, że jedna szklanka soku z buraków kiszonych to około 80 kcal.
Kiszone buraki – jak je przygotować?
Składniki
Do przygotowania kiszonych buraków będą potrzebne następujące składniki:
buraki (1 kg),
czosnek (3–6 ząbków),
ziele angielskie (wg uznania),
liście laurowe (wg uznania),
solanka (1 łyżka soli na 1 litr wody).
Sposób przygotowania:
Aby sporządzić sok z buraków, należy najpierw umyć buraki i obrać je ze skórki, a następnie pokroić w plasterki. W dalszym kroku buraki wraz z przyprawami układa się w wyparzonym słoju i zalewa solanką. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby wszystkie składniki były przykryte wodą. Następnie naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień. Po tym czasie sok z buraków należy przecedzić i przelać do nowego słoika, a buraki można wykorzystać jako składnik sałatki.
Jak pić sok z buraka kiszonego?
Zastanawiasz się, jak pić sok z buraka kiszonego? Nie ma co do tego ogólnych zaleceń, jednakże zwykle można spotkać się z informacją, że najlepiej wypijać od 0,5 do 1 szklanki dziennie. Warto jednak zacząć od mniejszej porcji.
- Bahadoran Z. i in., The nitrate-independent blood pressure-lowering effect of beetroot juice: a systematic review and meta-analysis, "Advances in Nutrition" 2017, nr 8, s. 830–838.
- Lara J. i in., Effects of inorganic nitrate and beetroot supplementation on endothelial function: a systematic review and meta-analysis, "European Journal of Nutrition" 2016, nr 55, s. 451–459.
- Sobhy E.S. i in., Nutritional evaluation of beetroots (Beta vulgaris L.) and its potential application in a functional beverage, "Plants" 2020, nr 9.
- Baiao D. i in., Beetroot, a remarkable vegetable: its nitrate and phytochemical contents can be adjusted in novel formulations to benefit health and support cardiovascular disease therapies, "Antioxidants" 2020, nr 9.
- Kazimierczak R. i in., Beetroot (Beta vulgaris L.) and naturally fermented beetroot juices from organic and conventional production: metabolomics, antioxidant levels and anticancer activity, "Journal of the Science and Food and Agriculture" 2014, nr 94, s. 2618–2129.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.