Szybki i prosty przepis na pyszne ciasto marchewkowe fit
Dbając o szczupłą sylwetkę, nie trzeba rezygnować ze słodkości. Warto jednak dokonywać rozsądnych wyborów, aby połączyć przyjemność i walory zdrowotne. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ciasta marchewkowego, które będzie naturalnym źródłem karotenu i innych antyoksydantów.
Jakie właściwości ma marchewka?
Marchewka jest warzywem, które z chęcią spożywają zarówno dorośli, jak i dzieci. Poza słodkim smakiem wyróżnia się bogatym składem, w tym minerałami, witaminami i innymi cennymi składnikami odżywczymi. Marchew to źródło karotenoidów, czyli antyoksydantów. To one nadają jej pomarańczowego koloru. Zalicza się do nich m.in.: beta-karoten, likopen, luteinę, prowitaminę A oraz zeaksantynę. Ponadto w warzywie znajdują się np.: witaminy C, E i K, niacyna, kwas foliowy, fosfor, magnez, sód, potas, cynk, żelazo i rzadko spotykany molibden.Co daje jedzenie marchewki? To przede wszystkim:
poprawa wzroku,
lepsze trawienie,
ograniczenie poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL),
zdrowe i silne zęby,
mocne włosy i paznokcie,
poprawa kolorytu skóry.
Marchew to idealna przekąska. W przeciwieństwie do wysokokalorycznych tłuszczów i soli obecnych w chipsach i innych popularnych fast foodach, plasterki tego warzywa nie tuczą i wzbogacają organizm o wiele cennych składników odżywczych. To remedium na wiele problemów, takich jak zaburzenia trawienia, nadwaga, nadciśnienie tętnicze lub miażdżyca.Marchewkę wykorzystać można nie tylko do słonych potraw. To doskonały surowiec do przygotowania pysznego deseru, jakim jest ciasto marchewkowe. Do jego użycia potrzebne będą wyłącznie zdrowe składniki, a zamiast cukru można użyć wielu alternatyw, w tym m.in. erytrolu, stewii, ksylitolu, miodu z nawłoci lub miodu rzepakowego.
Przepis na smaczne ciasto marchewkowe fit
Deser nie musi być kaloryczny i zapychający. Dietetyczne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na szybki wypiek na wypadek niezapowiedzianych gości, a także na zdrową alternatywę tortów śmietanowych. Przepis na ciasto marchewkowe jest prosty, a produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Przygotowanie razem z pieczeniem nie powinno zająć więcej niż 1,5 godziny.Składniki na ciasto:
400 g surowej marchwi startej na tarce (duże oczka),
szklanka płatków owsianych górskich (ok. 250 ml),
4 jaja zerówki,
2 łyżki oleju (rzepakowy lub kokosowy),
od 2 do 3 łyżek (w zależności od upodobań) dowolnego miodu lub erytrolu,
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka imbiru,
garść orzechów włoskich.
To podstawowy skład dietetycznego ciasta marchewkowego. Istnieje jednak możliwość wykonania kremu, który nadaje deserowi więcej słodkości i kalorii. Składniki na krem:150 g serka typu Philadelphia,
płatki migdałowe,
łyżeczka erytrolu lub dowolnego rodzaju miodu,
naturalny ekstrakt z wanilii (1 kropla).
Przygotowanie prostego ciasta marchewkowego:Obraną i dokładnie umytą marchew zetrzyj na grubych oczkach.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i natłuść (lub wyłóż papierem do pieczenia) blachę do pieczenia ciasta.
Zmiel płatki owsiane na proszek. Jeśli nie posiadasz blendera, możesz użyć takiej samej ilości mąki owsianej.
Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij ze szczyptą soli na zwartą pianę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj żółtka i wymieszaj.
Do mieszaniny żółtek i białek dodaj marchew. Najlepiej jest robić to partiami, powoli mieszając.
Dodaj przyprawy sypkie i zmielone płatki owsiane lub mąkę owsianą.
Dodaj miód lub erytrol. Wymieszaj.
Za pomocą tłuczka do mięsa lub miksera zmiel orzechy włoskie i dodaj do całości.
Wylej masę do blachy do pieczenia.
Niskokaloryczne ciasto marchewkowe piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez mniej więcej godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli jest, wydłuż czas pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż ciasto wystygnie. Dopiero gdy jest chłodne, możesz zabrać się za przygotowanie kremu. W przeciwnym razie wilgoć zostanie wchłonięta przez ciasto, co da bardzo nieestetyczny efekt.
Wymieszaj wszystkie składniki na krem i nałóż go równomiernie na powierzchnię ciasta. Wierzch możesz udekorować orzechami włoskimi, startą marchewką lub płatkami migdałów.
Ile kalorii ma ciasto marchewkowe fit? Bez dodatku kremu 1 porcja to jedyne około 220 kcal (w tym 22,7 g węglowodanów, 10,6 g tłuszczów, 7,3 g białka oraz 3,6 g błonnika). W ten sposób można zaoszczędzić nawet 200-300 kcal, ponieważ taką wartość ma jeden kawałek tradycyjnego ciasta.
Z czym można podawać ciasto marchewkowe?
Dietetyczne ciasto marchewkowe najlepiej jest podawać z aromatyczną kawą. Aby obniżyć wartość kaloryczną deseru, lepiej zrezygnować z cukru, smakowych syropów i posypek. Zamiast mleka krowiego do filiżanki czarnego napoju warto dodać kilka kropel mleka roślinnego, najlepiej orkiszowego lub ryżowego. Złagodzi ono nieco cierpki smak kawy i nada jej delikatności. Ciasto marchewkowe pasuje również do herbaty bez cukru, ale na przykład z dodatkiem cytryny lub miodu, a także do orzeźwiających lemoniad (na zimno, z kilkoma kostkami lodu).Dietetyczne ciasto marchewkowe z kremem można przygotować zarówno z okazji imienin czy urodzin, jak i na Boże Narodzenie albo Wielkanoc. Jest tak pyszne i niskokaloryczne, że bez wyrzutów sumienia można jeść je bez względu na okoliczności.
- J. Igielska-Kalwat, J. Gościańska, I. Nowak, Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, nr 69, s. 418-428.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.