Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Tofu – co to takiego? Do czego można je wykorzystać?

Marta Wielgosz19.05.2021Aktualizacja: 29.09.2022

Tofu to produkt, który obecnie znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Sięga po nie coraz więcej osób. Jest ono doskonałą alternatywą dla artykułów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i może być ciekawym urozmaiceniem Twojego jadłospisu. Co to jest tofu i jak smakuje?


Dobrze zbilansowana dieta zawiera odpowiednią ilość białka. Jego źródłem w diecie są m.in. jajka, mięso i nabiał. Możesz jednak pozyskiwać je również z produktów roślinnych. Warto więc, abyś wiedział, co to jest tofu. Stanowi ono pełnowartościowe białko wegańskie. Możesz je przygotować na wiele różnorodnych sposobów.

co-to-jest-tofu-co-z-niego-zrobic-jak-smakuje
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Tofu – co to jest?
  2. Jak smakuje tofu? Rodzaje produktu
  3. Co można zrobić z tofu? Sposoby wykorzystania produktu

Tofu – co to jest?

Pod tą nazwą kryje się niezwykle ciekawy produkt spożywczy. Jest to ser, który powstaje na bazie soi. Aby go wyprodukować, ziarna rośliny strączkowej namacza się w wodzie, rozdrabnia i poddaje procesowi gotowania. W ten sposób uzyskuje się mleko sojowe. Dodaje się do niego środek koagulujący (np. sok z cytryny, sól albo chlorek wapnia lub magnezu). Białko sojowe zawarte w płynie oddziela się wówczas od serwatki, dzięki czemu pojawia się biała masa, którą należy dokładnie odsączyć. Tak powstaje tofu, które konsystencją przypomina twarożek.

Omawiany produkt spożywczy znany jest od wieków, głównie jako ważny element kuchni azjatyckiej. Prawdopodobnie powstał ponad 2000 lat temu w Chinach. W Japonii zaczęto go jeść w XVIII wieku. Z czasem tofu zyskało popularność również w innych krajach i rejonach świata, w tym w Europie. Obecnie znajdziesz je w wielu sklepach spożywczych – nie tylko ekologicznych i z żywnością azjatycką, lecz także w zwykłych supermarketach.

Ze względu na wartości odżywcze tofu stanowi doskonałe uzupełnienie jadłospisu. Jest stosunkowo niskokaloryczne, a przy tym pożywne. Dostarcza też organizmowi dużo białka pochodzenia roślinnego, dzięki czemu chętnie wykorzystują je wegetarianie i weganie. Jeśli więc ograniczasz lub całkowicie wyeliminowałeś spożywanie mięsa, produkt ten pomoże Ci w zachowaniu odpowiedniej ilości makroskładników w codziennej diecie. Możesz jednak sięgać po niego również wtedy, gdy nie planujesz rezygnować z jedzenia mięsa. Będzie wtedy ciekawą odmianą i dodatkiem do wielu różnorodnych potraw.

Jak smakuje tofu? Rodzaje produktu

Wiesz już, co to jest tofu. Pamiętaj jednak, że produkt ten występuje w kilku odmianach. Różnią się one przede wszystkim smakiem, a w niektórych przypadkach również konsystencją. Wyróżnia się:

  • tofu naturalne – podstawowy produkt, który możesz znaleźć w sklepach. Ma charakterystyczną, gąbczastą konsystencję. Może być sprzedawany w postaci miękkiej, średnio-twardej lub twardej – jego struktura zależy od zawartości wody. Co istotne, tofu naturalne praktycznie nie ma smaku. Wbrew pozorom, jest to jednak jego zaleta. Dzięki temu możesz nadać mu dowolny smak – zarówno wytrawny, jak i słodki, wedle własnych preferencji. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione przyprawy i dodatki. Tofu naturalne bardzo łatwo chłonie bowiem aromaty i smaki, dlatego dobrze komponuje się z różnorodnymi produktami;

  • tofu wędzone – wyróżnia się bogatym i głębokim, lekko słonym smakiem i aromatem wędzonki. Pierwotnie odmiana ta była wędzona w liściach herbaty. Obecnie do tego procesu używa się głównie drewna bukowego;

  • tofu marynowane – ten typ sera najczęściej konserwuje się w sosie sojowym. Z tego względu ma delikatnie słony posmak;

  • silken tofu (czyli tofu jedwabiste) – ma bardzo kremową, miękką konsystencję, łatwo się rozpada. Wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem.

Oprócz tego w sklepach znajdziesz tofu z dodatkiem przypraw. Jest to najczęściej naturalny serek, który producenci urozmaicają dodatkiem różnych ziół i aromatycznych składników, np. rozmarynu, czosnku lub chili.

Co można zrobić z tofu? Sposoby wykorzystania produktu

Sojowy ser to bardzo uniwersalny produkt. Co można zrobić z tofu? Wiele zależy od jego rodzaju. Tofu naturalne i marynowane to świetny dodatek do sałatek, zup oraz sosów. Możesz je także smażyć i podawać np. z warzywami z woka i ryżem lub makaronem. Stanowi ciekawy składnik farszu wegańskich pierogów. Na bazie tofu naturalnego możesz też przygotować zamiennik jajecznicy lub dodać je do owocowego lub warzywnego koktajlu. Oprócz tego stanowi ono świetny składnik wielu deserów, np. musu czekoladowego lub tofurnika, czyli wegańskiej wersji sernika.

Co warto zrobić z tofu wędzonego? Ze względu na to, że ma ono bardziej intensywny smak, dobrze sprawdzi się jako ser na kanapki. Możesz też panierować je, a następnie opiekać lub smażyć i podawać w formie bezmięsnego kotleta. Ciekawym pomysłem jest zmiksowanie go na pastę lub zblendowanie i dodanie np. do pulpetów.

A jak jeść tofu jedwabiste? Ta odmiana, ze względu na swoją konsystencję, nie nadaje się do smażenia. Stanowi jednak wegański zamiennik śmietany, dlatego możesz ją wykorzystać do zagęszczenia zupy, Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do pizzy.

Źródła
  1. M. Białołęcka, Zaskakujące tofu, Czerwony Słoń, Gdańsk 2009.
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.