Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Właściwości i zastosowanie czarnej herbaty

Paulina Kłos-Wojtczak19.05.2021Aktualizacja: 09.08.2021

Czarna herbata jest bez wątpienia najpopularniejszym ciepłym napojem spożywanym przez Polaków każdego dnia. Zazwyczaj pijemy ją z dodatkiem cytryny lub słodkich syropów z pigwy czy malin. Warto pamiętać, że czarna herbata oprócz smaku ma również walory zdrowotne. Należy jednak spożywać ją z umiarem.


Czarna herbata to jeden z najstarszych znanych ludzkości naparów. Stanowi aż 90% całej produkcji tego rodzaju napojów na świecie. Zgodnie z legendami początki czarnej herbaty sięgają czasów cesarza Szen-Nunga, który 4700 lat temu przez przypadek odkrył jej walory smakowe. Podobno do naczynia z wrzątkiem wpadł mu wówczas listek herbaty, co wyzwoliło przyjemne aromaty.

czarna-herbata-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
pixabay.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest czarna herbata?
  2. Właściwości czarnej herbaty
  3. Odmiany czarnej herbaty
  4. Jak poprawnie parzyć czarną herbatę?
  5. Czarna herbata dodaje energii
  6. Czarna herbata a cytryna

Czym jest czarna herbata?

Czarna herbata zaliczana jest do roślin wiecznie zielonych, należących do rodzaju kamelia. Najbardziej znanymi jej gatunkami są: ceylonyunanassam i darjeeling. Jak powstaje czarna herbata? Rośliny hodowane są na specjalnych plantacjach, wymagają kwaśnych gleb, a także ciepłego i wilgotnego klimatu. Zbiory aromatycznych liści odbywają się najwcześniej po upływie 3–5 lat od pojawienia się pierwszych ich zalążków. Listki rozkładane są następnie na słońcu i pozostawione do wysuszenia. W ten sposób najłatwiej pozbyć się z nich wody. Wysuszone, mogą być następnie miażdżone. Następnym krokiem jest fermentacja. Tlen z powietrza wnika do surowca, a on zmienia swój kolor na ciemniejszy. W razie konieczności herbata wzbogacana jest dodatkowymi aromatami.

Napój może kojarzyć ci się negatywnie, jednak pamiętaj, że ma cenne właściwości zdrowotne. Zapewne zastanawiasz się, ile kalorii ma czarna herbata. Mamy dobrą wiadomość – 100 g produktu to tylko 1 kcal.

Właściwości czarnej herbaty

Badania naukowe wykazały, że picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca. Ma to związek z niewielką zawartością kofeiny. Wiesz już, jak dbać o układ krwionośny, pamiętaj jednak, aby nie przekraczać dawki 3 filiżanek dziennie. Co ponadto zawiera czarna herbata? To źródło przeciwutleniaczy

Odmiany czarnej herbaty

Polacy od lat chętnie sięgają po czarną herbatę. Ich wybory padają przede wszystkim na:

  • assam – jest bardzo mocna w smaku i lekko cierpka. Wiele osób stosuje ją naprzemienne z kawą, ponieważ na silne właściwości pobudzające;

  • ceylon – ma łagodny smak i aromat;

  • earl grey – z dodatkiem aromatu bergamotki, wyróżnia się kwiatowym aromatem;

  • darjeeling – uważana jest za jedną z najlepszych herbat indyjskich;

  • English breakfast – jest mieszaniną różnych czarnych herbat. Tradycyjnie pije się ją po południu w Wielkiej Brytanii, a tę czynność określa się mianem five o’ clock

  • yunnan – ma mocny i lekko ostry smak. Wykazano, że doskonale gasi pragnienie.

Jak poprawnie parzyć czarną herbatę?

W krajach azjatyckich istnieje ceremoniał parzenia herbaty. U nas podchodzi się do tej czynności znacznie bardziej pragmatycznie. Na całym świecie czarną herbatę powinno się pić w wersji sauté, czyli bez dodatku cytryny i mleka, a nawet cukru. W naszej kulturze przyjęło się jednak serwowanie jej z plasterkiem cytryny i kilkoma łyżkami słodkich kryształków. W okresie zimowym lubimy pić ją z imbirem i miodem, co wzmacnia odporność przed infekcjami i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ważne jest, aby liście lub torebkę z suszem parzyć nie dłużej niż 3 minuty. Im dłuższy czas parzenia, tym herbata nabiera nieprzyjemnej goryczy, a co ważniejsze, traci niektóre ze swoich właściwości. Najlepszą temperaturą do parzenia czarnej herbaty jest 85 stopni Celsjusza. A zatem pamiętaj, aby nie zalewać listków wrzątkiem. Odczekaj 2–3 minuty po zagotowaniu się wody.

Czarna herbata dodaje energii

Picie czarnej herbaty jest dobrą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych lub upodobań smakowych wolą unikać kawy. Systematyczne spożywanie umiarkowanych ilości czarnej herbaty poprawia koncentrację, a także pozwala zmniejszyć uczucie zmęczenia. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością wypijanych herbat dziennie, gdyż mogą działać odwadniająco.

Czarna herbata a cytryna

Mimo że Polacy lubią pić czarną herbatę z cytryną, to dodawanie tego owocu do ciepłego napoju nie jest chyba najlepszym pomysłem. Badania naukowe wykazały, że kwas z cytryny może wejść w reakcję z aluminium z herbaty i tworzyć cytrynian glinu. Związek ten jest z kolei bardzo szkodliwy, zwłaszcza dla ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z teorii mówi, że może odkładać się w mózgu i powodować rozwój niektórych schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Źródła
  1. R. Wierzejewska, Wpływ picia herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, „Przegląd Epidemiologiczny” 2014, nr 68, s. 595–599.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.