Właściwości i zastosowanie czarnej herbaty
Czarna herbata jest bez wątpienia najpopularniejszym ciepłym napojem spożywanym przez Polaków każdego dnia. Zazwyczaj pijemy ją z dodatkiem cytryny lub słodkich syropów z pigwy czy malin. Warto pamiętać, że czarna herbata oprócz smaku ma również walory zdrowotne. Należy jednak spożywać ją z umiarem.
Czarna herbata to jeden z najstarszych znanych ludzkości naparów. Stanowi aż 90% całej produkcji tego rodzaju napojów na świecie. Zgodnie z legendami początki czarnej herbaty sięgają czasów cesarza Szen-Nunga, który 4700 lat temu przez przypadek odkrył jej walory smakowe. Podobno do naczynia z wrzątkiem wpadł mu wówczas listek herbaty, co wyzwoliło przyjemne aromaty.
Czym jest czarna herbata?
Czarna herbata zaliczana jest do roślin wiecznie zielonych, należących do rodzaju kamelia. Najbardziej znanymi jej gatunkami są: ceylonyunanassam i darjeeling. Jak powstaje czarna herbata? Rośliny hodowane są na specjalnych plantacjach, wymagają kwaśnych gleb, a także ciepłego i wilgotnego klimatu. Zbiory aromatycznych liści odbywają się najwcześniej po upływie 3–5 lat od pojawienia się pierwszych ich zalążków. Listki rozkładane są następnie na słońcu i pozostawione do wysuszenia. W ten sposób najłatwiej pozbyć się z nich wody. Wysuszone, mogą być następnie miażdżone. Następnym krokiem jest fermentacja. Tlen z powietrza wnika do surowca, a on zmienia swój kolor na ciemniejszy. W razie konieczności herbata wzbogacana jest dodatkowymi aromatami.
Napój może kojarzyć ci się negatywnie, jednak pamiętaj, że ma cenne właściwości zdrowotne. Zapewne zastanawiasz się, ile kalorii ma czarna herbata. Mamy dobrą wiadomość – 100 g produktu to tylko 1 kcal.
Właściwości czarnej herbaty
Badania naukowe wykazały, że picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca. Ma to związek z niewielką zawartością kofeiny. Wiesz już, jak dbać o układ krwionośny, pamiętaj jednak, aby nie przekraczać dawki 3 filiżanek dziennie. Co ponadto zawiera czarna herbata? To źródło przeciwutleniaczy
Odmiany czarnej herbaty
Polacy od lat chętnie sięgają po czarną herbatę. Ich wybory padają przede wszystkim na:
assam – jest bardzo mocna w smaku i lekko cierpka. Wiele osób stosuje ją naprzemienne z kawą, ponieważ na silne właściwości pobudzające;
ceylon – ma łagodny smak i aromat;
earl grey – z dodatkiem aromatu bergamotki, wyróżnia się kwiatowym aromatem;
darjeeling – uważana jest za jedną z najlepszych herbat indyjskich;
English breakfast – jest mieszaniną różnych czarnych herbat. Tradycyjnie pije się ją po południu w Wielkiej Brytanii, a tę czynność określa się mianem five o’ clock
yunnan – ma mocny i lekko ostry smak. Wykazano, że doskonale gasi pragnienie.
Jak poprawnie parzyć czarną herbatę?
W krajach azjatyckich istnieje ceremoniał parzenia herbaty. U nas podchodzi się do tej czynności znacznie bardziej pragmatycznie. Na całym świecie czarną herbatę powinno się pić w wersji sauté, czyli bez dodatku cytryny i mleka, a nawet cukru. W naszej kulturze przyjęło się jednak serwowanie jej z plasterkiem cytryny i kilkoma łyżkami słodkich kryształków. W okresie zimowym lubimy pić ją z imbirem i miodem, co wzmacnia odporność przed infekcjami i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ważne jest, aby liście lub torebkę z suszem parzyć nie dłużej niż 3 minuty. Im dłuższy czas parzenia, tym herbata nabiera nieprzyjemnej goryczy, a co ważniejsze, traci niektóre ze swoich właściwości. Najlepszą temperaturą do parzenia czarnej herbaty jest 85 stopni Celsjusza. A zatem pamiętaj, aby nie zalewać listków wrzątkiem. Odczekaj 2–3 minuty po zagotowaniu się wody.
Czarna herbata dodaje energii
Picie czarnej herbaty jest dobrą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych lub upodobań smakowych wolą unikać kawy. Systematyczne spożywanie umiarkowanych ilości czarnej herbaty poprawia koncentrację, a także pozwala zmniejszyć uczucie zmęczenia. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością wypijanych herbat dziennie, gdyż mogą działać odwadniająco.
Czarna herbata a cytryna
Mimo że Polacy lubią pić czarną herbatę z cytryną, to dodawanie tego owocu do ciepłego napoju nie jest chyba najlepszym pomysłem. Badania naukowe wykazały, że kwas z cytryny może wejść w reakcję z aluminium z herbaty i tworzyć cytrynian glinu. Związek ten jest z kolei bardzo szkodliwy, zwłaszcza dla ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z teorii mówi, że może odkładać się w mózgu i powodować rozwój niektórych schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
- R. Wierzejewska, Wpływ picia herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, „Przegląd Epidemiologiczny” 2014, nr 68, s. 595–599.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.